Railcare – När går tåget?

Järnvägsspecialisten Railcare har haft ett mycket aktivt Q3, framför allt inom sin transportverksamhet.

Railcare Nar gar taget2

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1914 (24 november 2021)

RAIL | Small Cap | 22,5 kr | KÖP

Där var beläggningen så hög som aldrig förr och i stort sett alla tillgängliga resurser, både människor och maskiner, har gått för fullt. Till följd av det ökade också koncernens nettoomsättning med 33,6%, jämfört med samma period i fjol, till 126,2 Mkr. Det var den högsta nettoomsättningssiffran någonsin för ett enskilt kvartal. Tack vare den starka volymutvecklingen stärktes även rörelseresultatet (EBIT) avsevärt och marginalen förbättrades med 4,7 procentenheter till imponerande 20%.  

En viktig drivkraft för Transport Skandinavien var den höga beläggningen av entreprenadtransporter i samband med spårbyten åt bland annat Leonhard Weiss och Infrakraft. Dessutom körde man utökade transporter för LKAB, där volymen malmtransporter var högre än någonsin tack vare förlängt och utökat avtal med LKAB. Även järnmalmstransporterna åt Kaunis Iron fortlöper planenligt med två omlopp per dag, sju dagar i veckan.

Höga volymer kunde även Entreprenad Sverige glädja sig åt, dels till följd av timingeffekter då många arbeten kom igång senare i år, jämfört med i fjol. Beläggningen inom lining-verksamheten har varit högre och antalet förfrågningar och beställningar är på väg upp. I England har volymen entreprenadarbeten däremot varit säsongsmässigt låg och har påverkats negativt av framskjutna projekt vilket har tyngt nettoomsättningen in om Entreprenad Utland.

Annons

Även inom segment Maskinförsäljning minskade nettoomsättningen under kvartalet, främst på grund av lägre uthyrning av maskiner till den svenska entreprenadverksamheten. I verkstaden pågår just nu byggnationen av två Ballast Feeders som skall användas i den egna verksamheten för uthyrning i Sverige eller utlandet. Dessutom bygger man för närvarande maskindelar, så kallade powerpacks, till det nordamerikanska järnvägsbolaget Loram,där leverans förväntas under Q4.

Mycket glädjande är att bolagets batteridrivna Multi Purpose Vehicle (MPV) har framgångsrikt klarat sitt första skarpa projekt, där man under fyra veckor har utfört kabelsänkningar. MPV har utvecklats i samarbete med Epiroc och ABB och är givetvis mycket intressant med tanke på den tilltagande hållbarhetsdiskussionen i samhället. Den gynnar dessutom järnvägsbranschen i största allmänhet och som bekant har stora satsningar på järnvägen aviserats både i Sverige och många andra länder.

Railcare har långa avtal både för transport och entreprenad, samt en stabil orderstock och erbjuder därmed en kombination av stabilitet och tillväxtfantasi. Något att hålla ett öga på är utvecklingen kring järnmalmsgruvan i Kaunisvaara, där Naturvårdsverket vill att Kaunis Irons tillstånd att driva gruva ska återkallas. Myndigheten anser att tillståndet är otillräckligt och att anläggningarna avviker både i konstruktion och funktion.

Det är svårt att bedöma vad utfallet kommer bli när domen i målet kommer att meddelas den 13:e januari. Vi noterar, emellertid, att under de tre år som Kaunis Iron hittills drivit gruvan har tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen inte funnit någon anledning att stoppa verksamheten i gruvan. Förlorar Kaunis Iron tillståndet kommer det har konsekvenser även för Railcare. I början av året förlängdes kontraktet avseende järnmalmstransporterna i förtid om 10 år till ett värde om sammanlagt 740 Mkr.

Ovanstående kan kanske vara värt viss riskpremie fram tills vi får 100% klarhet i denna fråga. Bolagets värdering kring P/e-tal om ca 15 på nästa års vinstestimat är dock redan ganska konservativ med tanke på den förväntade vinsttillväxten. Icke desto mindre sänker vi riktkursen till 28 kr (30 kr) men kvarstår trots det vid vår tidigare givna köprekommendation.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-11-28 12:35:00
Ändrad 2024-11-13 09:05:53