Raysearch - Finns mer att hämta

Medicinteknikbolaget Raysearch med har varit en flitig gäst på både Top Picks och i Referensportföljen de senaste åren, med mycket goda resultat.

Raysearch Finns mer att hamta

KÖP | RAY B | Mid Cap | 108 kr

Dels fanns aktien med i Vinnarportföljen för 2022 och steg då kraftigt. I den senaste affären i aktien mellan slutet av maj i fjol till en bit in i november samma år blev också avkastningen närmare 45% när riktkursen som då låg på 100 kr både nåddes och passerades. Därefter tog det faktiskt inte heller ens en månad innan vi åter satte köp på aktien i mitten av december efter en rekyl för aktien på cirka 15%.

Även denna gång har utvecklingen, hittills, varit tämligen god för bolaget med mjukvarulösningar som dosplanerings- och informationssystem för cancerbehandlingar. Aktien har nämligen adderat cirka 20% från den senaste köprekommendationen. Detta bedömer vi beror på den alltmer stabila trend vi har sett de senaste kvartalen med förbättrad lönsamhet och inte minst att vi nu även har fått oss presenterat en riktigt stark Q4-rapport för 2023. Kvartalet i fråga var som vi ser det ytterligare ett styrketecken trots att aktien bara bjöd på en måttlig uppgång på själva rapportdagen.

Q4 var faktiskt det sjätte kvartalet i rad där omsättningen var den högsta någonsin för ett motsvarande kvartal och fick också omsättningen att passera 1 miljard på årsbasis. Nettoomsättningen i kvartalet steg då med 13,3% till 299,6 Mkr (264,4), och var upp 6,1% justerat för valutaeffekter. Precis som tidigare kvartal under 2023 byggde då inte omsättningen i kvartalet på några större order utan en kombination av många små och normalstora order.

Tillväxten kan måhända tyckas vara tämligen måttlig men då bör man ta hänsyn till att tillväxten i fjolårets jämförelsekvartal var höga 40,6%, och därmed en svår siffra att överträffa rejält. Av intäkterna ökade de höglönsamma licensintäkterna med 5,3% till 138,9 Mkr (131,9) medan supportintäkterna steg med 39,8% till 120,1 Mkr (85,9). Båda dessa är repetitiva intäkter och ligger som en successivt ökande bas av årliga intäkter, speciellt som Raysearch påstår sig knappt tappa en enda kund när de väl har investerat i bolagets produkter. Licensintäkterna stod på helåret för 43% av de totala intäkterna medan supportintäkterna stod för 41%. Resten består av hårdvara och utbildningar etc.

En positiv överraskning i kvartalet var resultatutvecklingen som var ungefär 10% bättre än vi räknade med. Rörelseresultatet mer än dubblerades då till 44,4 Mkr (20,7), motsvarande en rörelsemarginal om 14,8% (7,8), och påverkades då ändå negativt med 3,7 Mkr av valutaeffekter. Justerat för dessa skulle rörelseresultatet ha uppgått till 48,1 Mkr (30,3). Oavsett valuta kan vi konstatera att resultatet därmed är det högsta i ett enskilt kvartal sedan Q1 2020, det vill säga i samband med pandemin som därefter blev en ganska kostsam och seg historia för Raysearch. Nu är målsättningen att nå en rörelsemarginal på minst 20% inom en treårsperiod och det torde knappast vara en omöjlighet då bolaget mellan 2014 och 2018 visade upp rörelsemarginaler på allt mellan 15–37%.

"Bolagets eget finansiella mål är som sagt att rörelsemarginalen inom tre år ska ligga på minst 20% vilket vi bedömer som fullt möjligt att nå givet den historiska lönsamheten. Detta inte minst som andelen intäkter från licenser och supportavtal idag är betydligt högre och snabbt växande"

Den enda ”besvikelsen” i kvartalet var orderingången som minskade med 38,2% till 317,7 Mkr (514,4). Den stora skillnaden mot samma kvartal 2022 berodde dock på en stororder från IBA på hela 188 Mkr i jämförelsekvartalet och att man i motsvarande kvartal 2023 som sagt inte fick några större order utan en kombination av många små och normalstora order. Justerat för denna order minskade orderingången med bara 2,7%. Det ska också sägas att orderingången under just 2022 var mycket stark som effekt av en återhämtning i kölvattnet av pandemin. Under helåret 2022 ökade orderingången med 27% och steg 49% i Q4.

En positiv aspekt i Raysearch är även balansräkningen med likvida medel på 344 Mkr, ett stabilt kassaflöde som var 45,5 Mkr (42,8) i Q4 och 190,3 Mkr (46,8) på helåret, och inga lån exklusive leasing. Detta har medfört att man nu för första gången delar ut 2 kr till aktieägarna, där 1,30 kr är en extrautdelning och 0,70 kr är en ordinarie utdelning.

Sammantaget tycker vi att Q4-rapporten var övertygande och speglar bolagets fortsatt goda utsikter. Företagets avancerade dosplaneringssystem Raystation finns idag på fler än 1 000 kliniker i 43 länder och man har även 10 av de 15 högst rankade cancersjukhusen i världen som kunder. Bolagets eget finansiella mål är som sagt att rörelsemarginalen inom tre år ska ligga på minst 20% vilket vi bedömer som fullt möjligt att nå givet den historiska lönsamheten. Detta inte minst som andelen intäkter från licenser och supportavtal idag är betydligt högre och snabbt växande.

Värderingen är fortfarande heller inte alltför utmanande beaktat framtidsutsikterna. Kan man successivt lyfta rörelsemarginalen uppåt 15–16% i år till 17–18% nästa år och förhoppningsvis 20% 2026 är P/e-talen de kommande åren cirka 26, 19 respektive 14. Blir nämnda scenario verklighet kommer aktien utan tvekan att fortsätta att gå bra på börsen. Bolaget har även en orderstock på 1,8–1,9 miljarder kr samt en geografisk spridning som minskar risken. Efter pandemin finns också ett betydande uppdämt behov av cancerstrålning.

Vi upprepar köprekommendationen och höjer riktkursen till 125 kr (115).

raysearch analysgraf

Källa: Infront

NASDAQ Stockholm
RAY_B
Sektor
Medicinteknik
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
RaySearch Laboratories utvecklar programvara för strålbehandling av cancer, med fokus på att förbättra precisionen och effektiviteten i behandlingen. Företagets lösningar används av sjukhus och kliniker världen över för att optimera och individualisera strålterapi.
Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2024-03-14 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:34:58