Raysearch - Trenden är rätt (igen)

Som en av tio aktier pekade vi i mitten av januari 2022 ut medicinteknikbolaget Raysearch, med dosplaneringssystem för strålbehandling av cancer som en potentiell vinnare i år i det årliga så kallade Vinnarnumret.

Raysearch Trenden ar ratt igen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2004 (14 december 2022)

RAY B | Mid Cap | 59,4 kr | CHANS

Företaget hade då under både 2020 och inte minst 2021 drabbats synnerligen hårt av coronapandemin då vården framför allt fokuserade på patienter med corona snarare än cancer. Detta slog i sin tur mot både omsättning och resultat och inte minst aktiekursen. Under 2021 föll aktiekursen med mer än 40% och går man tillbaka till exempelvis våren 2017 då aktien handlades till 250–270 kr hade kursen minskat med cirka 80%.

Någon gigantisk succé har inte rekommendationen blivit, men med en kursuppgång på omkring 25% har aktien ändå utvecklats cirka 40 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen (OMXSPI). Någon spikrak resa har det dock inte varit, tvärtom. Aktien har under året handlats både neråt 40 kr liksom uppåt närmare 75 kr, vilket kan jämföras med inträdeskursen till vinnarportföljen på 49 kr. Bidragande till ryckigheten har varit bolagets minst lika ryckiga kvartalsutveckling. Aktien steg kraftigt efter Q1-rapporten, för att därefter falla nästan lika mycket efter ett svagt Q2. Inför Q3 gjorde bolaget lite av en omvänd vinstvarning när man presenterade kvartalsrapporten ett par dagar innan rapporten egentligen skulle ha rapporterats, samtidigt som man även sköt upp publiceringen av den färdiga rapporten i ett par veckor på grund av byte av finanschef.

Annons

Märkligt nog togs Q3-rapporten emot med lite av en gäspning även om det delvis kan förklaras av att aktiekursen steg cirka 20% under månaden innan publiceringen. Kvartalet var nämligen bolagets bästa Q3 någonsin avseende omsättning och inte minst orderingång. Omsättningen i kvartalet ökade med 54,6% till 210,9 Mkr (136,4), vilket justerat för valuta var en uppgång med 33,3% (11,9). Ökningen förklaras av högre licensförsäljning som steg 37,3% och supportintäkter som ökade med 29,8% samt hårdvara som ökade 380%. Exklusive hårdvaruförsäljningen ökade omsättningen med 36,8%.    

Orderingången var ännu ett strå vassare och ökade 71,4% till 219,1 Mkr (127,9) där licensorderingången ökade 86,2% medan supportorderingången steg 41,3%. För Hårdvaror steg orderingången relativt marginellt, vilket i kombination med ökningen i licens- och supportorderingången talar för förbättrad lönsamhet under 2023. Vid kvartalets utgång hade Raysearch en total orderstock på 1 715,2 Mkr (1 212,4), en ökning med 41,4%. Av detta väntas cirka 608 Mkr generera intäkter under de närmaste 12 månaderna. Efter kvartalets utgång har också Raysearch fått en order värd 17,3 Meuro, varav 14,9 Meuro är för mjukvarulicenser, vilket sägs vara bolagets största order hittills. Ordern är från det belgiska medicinteknikbolaget Ion Beam Applications och för installation på nio protoncenter i Spanien.

Förbättringen i rörelseresultatet var måhända inte lika omfattande som i intäkter och orderingång, och dessutom i hög grad beroende på valutaeffekter, men ändå ett tydligt steg i rätt riktning. Det kostnadsbesparingsprogram som infördes hösten 2021 fortlöper. Bland annat har antalet anställda minskat med 13% jämfört med samma period i fjol och kostnaderna för resor och marknadsevent är halverade jämfört med innan pandemin. Rörelseresultatet i Q3 förbättrades till 12 Mkr (-26,6), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 5,7% (-19,5). Justerat för valuta skulle dock samma resultat ha varit -1 Mkr (-30,1), vilket visar på beroendet av en stark dollar och dito euro för resultatutvecklingen. Orsaken är att merparten av försäljningen görs i dollar och euro medan kostnaderna mestadels är i svenska kr. Inte mycket talar dock för att den svenska kronan ska komma att stärkas mot dessa valutor, speciellt inte kortsiktigt och i en orolig omvärld.

Totalt sett bjöd Q3 på en lättnadens suck efter ett svagt Q2 och den stora spanska ordern efter kvartalets utgång antyder också fortsatt goda utsikter. Ökade andelar av licens- och supportintäkter bör leda till stigande lönsamhet liksom kraftigt stigande orderingång och orderstock leder till fortsatt tillväxt. Möjligen leder detta till att bolagets svajiga kvartalsutveckling stabiliseras alltmer framöver, även om vi låter detta vara osagt.

Värderingen är svårbedömd, eller egentligen nästan omöjlig att göra adekvata prognoser på. Räknar man med att rörelsemarginalen kan nå 15% nästa år faller dock årets P/e-tal kring dryga 50 nästa år till under 20, och då ska man veta att Raysearch under flera år har haft marginaler uppåt 30% och stundtals ännu högre. Uppsidan är därmed ännu betydande och vi behåller därför vårt spekulativa köpråd på aktien.

Vi ser i ett positivt scenario en möjlig uppsida till 80–90 kr men vill betona att risken är hög i aktien, inte minst som bolaget under lång tid har utvecklats mycket svajigt. En ”ful” ovana är också att bolagets grundare och vd Johan Lööf efter varje kvartal har haft en tendens att sälja en större post i bolaget, vilket av marknaden har tolkats klart negativt trots att han har kvar ett betydande ägande. Raysearch har inte sällan dessutom ”anklagats” för att vara vidlyftiga med sina pengar bland annat med ett exklusivt och överdådigt huvudkontor på 13 000 kvadratmeter i Hagastaden i Stockholm som man har hyrt på ett tioårskontrakt. Då känns det faktiskt inte så dumt att ny styrelseledamot i bolaget är Aktiespararnas tidigare och organisationen Företagarnas nuvarande vd Gunther Mårder som är känd för att vara extremt sparsam. Det kan behövas i ett bolag som Raysearch. Han äger dessutom aktier för motsvarande cirka 3,5 Mkr.

Raysearch analysgraf

NASDAQ Stockholm
RAY_B
Sektor
Medicinteknik
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
RaySearch Laboratories utvecklar programvara för strålbehandling av cancer, med fokus på att förbättra precisionen och effektiviteten i behandlingen. Företagets lösningar används av sjukhus och kliniker världen över för att optimera och individualisera strålterapi.
Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2022-12-18 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:05:27