Recipharm – Högtryck

Sedan vår föregående uppdatering för en månad sedan har Recipharm-aktien fortsatt sin klättring i rask takt.

Recipharm Hgtryck

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1811 (20 september 2020)

 RECI B | Mid Cap | 156,90 kr | KÖP

Faktum är att den förhöjda riktkursen i föregående analys redan kommit nära. Men nu är det inte endast den tidigare omvända vinstvarningen som eldat på uppgången, utan också förhoppningar om affärsmöjligheter kopplade till Coronavacciner. Temat känns igen från diverse mindre bolag som framhåller affärsmöjligheter kopplade till att bekämpa Coronaviruset, men i fallet Recipharm finns det enligt vår bedömning särskilt fog för optimismen.

Annons

Q2-rapporten kom in helt i linje med de preliminära siffrorna i den omvända vinstvarningen, och den justerade vinsten per aktie för Q2 landade på 4,02 kr efter utspädning. Q2 blev ett rekordkvartal trots de utmaningar som viruspandemin medförde och nettoeffekten av densamma på Recipharms siffror blev positiv. Tidigare under pandemins förlopp kommunicerade bolaget betydande osäkerhet och risker för negativ påverkan, varför det faktiska utfallet imponerar särskilt mycket.

Som vi skrev i majanalysen, har pandemin visat på det globalt allmänt förekommande behovet av ökade sjukvårdssatsningar liksom att Recipharm med sin enorma globala kontraktstillverkningskapacitet, sitt teknologiska kunnande och sina egna produkter och patent har potential att kunna hjälpa patienter världen över. Recipharm är som bekant en ledande aktör inom kontraktsutveckling och -tillverkning, ett så kallat CDMO-företag (Contract Development and Manufacturing Organisation), inom läkemedelsindustrin. Numera är bolaget en av världens topp 5 CDMO-aktörer och har som sagt global räckvidd. Tillsammans med de av oss många gånger avhandlade stora satsningarna inom serialisering, innebär detta att Recipharm uppnått en mycket slagkraftig position inför framtiden. Det är således inte förvånande att bolagets VD i veckan uttryckte optimism om chanserna att kunna få uppdrag att tillverka Coronavacciner.

På senare tid har tveksamhet uppstått kring hur det ska bli möjligt att ge hela världens befolkning Coronavacciner i rimlig tid efter att ett eller flera eventuellt framgångsrika diton gått i mål i sin utveckling. För det krävs enorma mängder tillverkningskapacitet, vilket är en fråga som inte är helt enkel att lösa. I marknadsekonomins, konkurrensens och effektivitetens anda är det ont om överflödig kapacitet, och de stora tillverkarna världen över har stora mängder långsiktiga tillverkningsuppdrag samtidigt som tillkommande uppdrag planeras minutiöst. Med andra ord är det relativt sannolikt att ett vaccin kommer kräva kapacitet från ett flertal stora tillverkare om vaccinet ska komma fram till all världens befolkning någorlunda acceptabelt snabbt. Mängden ledig kapacitet är begränsad.

Recipharm har god kapacitet inom steril tillverkning och frystorkning och hoppas därmed få hjälpa till med tillverkningen av Coronavaccin. Bolaget hoppas mer specifikt på att framöver kunna teckna avtal med någon utvecklare av en sådan. Enligt Recipharm kommer de flesta Coronavacciner som nu är under utveckling att behöva just frystorkning. Vidare påpekar bolaget att i princip alla är för injektion, varför de också kräver steril kapacitet.

Stockpicker ser en tillkommande långsiktig uppsida i Recipharm. Dels allmänt till följd av de otillräckliga förhållanden och kapaciteter inom sjukvården globalt som Coronapandemin satt ljuset på, dels specifikt de utmaningar som behovet av tillräckligt snabb tillverkning av ett globalt tillgängligt vaccin som pandemin nu lyft till ytan. Samtidigt utvecklas bolaget i sig allt bättre efter de senaste årens strategiska investeringar och innehar nu en mycket stark position inför en framtid, där kraven på bättre sjukvård åt alla sannolikt kan bli tongivande. Vi väljer att höja riktkursen till 180 kr och kvarstår vid vår köprekommendation. Faktum är att Recipharm är det bolag som har varit med längst bland både våra Top Picks och i vår Referensportfölj (ända sedan 2018).

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2020-09-21 10:17:00
Ändrad 2024-11-13 08:04:56