Redsense Medical – Uppköpskandidat?
Redsense Medical har stått starkt under pandemin.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1788 (27 maj 2020)
REDS | Spotlight | 15,20 kr | KÖP
Aktiekursen har stigit och bolaget uppger samtidigt att coronautbrottet inte haft någon markant påverkan på verksamheten eller efterfrågan, åtminstone inte på huvudmarknaden USA. Tidigare i maj släppte bolaget också sin första kvartalsrapport för året, vilken visade på fortsatta kliv framåt. Redsenses utveckling under de senaste åren, den marknadsacceptans och det momentum som bolaget nu uppnått, gör att det framstår som allt mer troligt att Redsense närmar sig en lång skördeperiod.
Den starka försäljningsökningen som materialiserades under Q3 och Q4 förra året rentav accelererade under Q1 i år, när nettoomsättningen rakade i höjden till 5,00 Mkr (1,96). Rörelseresultatet vändes till plus och kom in på 0,27 Mkr (-0,68). Även resultatet före skatt respektive efter skatt tog sig över nollan, och skrevs till 0,24 Mkr (-0,71). Likaså kassaflödet visade överskott. Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar i rörelsekapital förbättrades till 0,65 Mkr (-0,59). Inklusive förändringar i rörelsekapital nådde detta kassaflöde 1,19 Mkr (-1,71). Det totala kassaflödet summerades till 1,08 Mkr (-1,77).
Redsense Medical lämnade Q1 med goda 9,78 Mkr i likvida medel, att jämföra med 8,70 Mkr vid årsskiftet. Omsättningstillgångarna minskade till 14,49 Mkr från årsskiftets 15,17 Mkr medan skulderna sjönk till 3,17 Mkr från årsskiftets 4,04 Mkr, varav 1,13 Mkr i långfristiga skulder. Soliditeten ökade från årsskiftets 78,7% till 82,6%.
Årets första kvartalsrapport blev med andra ord ett segertåg. Efter rapporten har Redsense också meddelat att orderingången även i Europa fortsätter utan större påverkan av pandemin. I rapporten flaggades mellan raderna dock för att bolaget längre fram potentiellt kan komma att påverkas av fördröjda order pga hård belastning i sjukvårdssystemen, samt att nedstängningar och social distansering förhindrar distributörer att genomföra demonstrationer. Med andra ord, en viss negativ/återhållande påverkan under året undkommer nog inte heller Redsense, något vi flaggade för i aprilanalysen där vi såg ”…en viss osäkerhet kring timingen på sjukvårdssatsningar i spåren av pandemins höga kostnader för stater världen över…”.
Blickar vi lite längre fram ser det dock oförskämt bra ut. Redsense har lyckats uppnå en stadigt ökande marknadsacceptans och bevisa affärsmodellen även vid relativt begränsade volymer. Då marknadspenetrationen samtidigt ännu är försvinnande låg är det potentiella tillväxtutrymmet mycket stort i ett riktigt långt perspektiv. I ljuset av allt detta framstår bolaget allt mer som en uppköpskandidat. Värderingen är visserligen inte fyndmässig sett till nuvarande storlek och nyckeltal, men blickar vi 5-10 år framåt kan väldigt mycket hända med omsättning, resultat och kassaflöde. Som en del i en större organisation skulle Redsenses blodläckagelarm dessutom kunna växa ännu mycket snabbare. Ovanpå detta kittlar dessutom den tillkommande långsiktiga potentialen i bolagets sårvårdsteknologi och teknologi för optisk övervakning av olika fysiologiska och biologiska parametrar.
Stockpicker kvarstår vid bedömningen från hösten 2019, att bolaget inom de närmaste två åren blir självförsörjande med såväl vinst som positivt kassaflöde under 2021. Q1-rapporten gav mersmak och aktiekursen står stark. Som vi skrev sist, så har kvalitet en tendens att kosta och detta är en företeelse som det finns anledning misstänka kommer att kunna bestå i Redsense. I spåren av den fina Q1-rapporten, betryggande ord om begränsad påverkan av pandemin samt piggare börser, lyfter vi åter rekommendation till Köp (Avvakta/Behåll) medan riktkursen höjs till 17,50 kr (14,50). På längre sikt är potentialen betydande. Eventuella kursdippar bör ses som intressanta ingångslägen.