Resurs Holding – åter attraktiv?

Det är nu nästintill exakt ett halvår sedan vi tittade närmare på nischbanken Resurs Holding som då hörde till våra favoriter. Det gjorde den ända fram till slutet av sommaren då den lämnade Top Picks. Anledningen var att riktkursen om 67 kr hade nåtts och till och med passerats. Som högst noterades kursen till 69,5 i månadsskiftet juli/augusti.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

RESURS | Mid Cap | 55,65 kr         

Sett med facit i hand var beslutet att exkludera aktien från våra favoriter korrekt. Idag ligger kursen återigen under 60-kronorsnivån vilket innebär att den fallit med 15% men då ingår i och för sig den halvårsvisa utdelningen (1,65 kr delades ut i oktober). Är nedgången motiverad av sämre utveckling än förväntat eller har det uppstått ett nytt köpläge i aktien?

Tittar vi enkom på Q3 är det inte allt för lätt att förstå vad nedgången beror på. Rörelsens intäkter ökade med fina 15% till 881 Mkr. Utlåningen till allmänheten ökade med 18% och summerades till 27,5 miljarder kr. Något svagare ökning noterade rörelseresultatet som steg med 8% till 394 Mkr. Vinsten per aktie ökade med 9% och uppgick till 1,53 kr. Sett över hela niomånadersperioden var vinsten 4,30 kr per aktie. Även det en nioprocentig ökning jämfört med motsvarande period året innan.

Som framgår ovan ser tillväxten ut att vara minst sagt stabil. Resurs växer klart snabbare än marknaden vilket indikerar att man fortsätter att ta marknadsandelar. Att lönsamheten inte riktigt följer med skulle däremot kunna ses som oroskälla. I synnerhet som det till viss del beror på det faktum att kreditförlustnivån under Q3 samt de tre första kvartalen höjts till 2,1% (1,8). Enligt bolagets VD Kenneth Nilsson beror det i första hand på användning av en ny redovisningsstandard (IFRS 9). Vi ser ingen anledning att misstro ovanstående påstående men tycker ändå att man bör hålla koll på just den här siffran.

Även om lönsamheten har sjunkit något gör den starka tillväxten att våra prognoser känns allt jämt högst relevanta. I samband med vår senaste uppdatering estimerade vi årets vinst till 5,70-5,75 kr och nästa års dito till nära 6 kr. Såsom läget är nu finns det ingen anledning att revidera nämnda uppfattning. Tvärtom kan i synnerhet årets vinst mycket väl visa sig bli något högre än vår prognos.

Med nämnda prognoser som utgångspunkt värderas nischbanken till ca 10 x årets vinstprognos och knappt 10 gånger nästa års dito. Det är definitivt inte en utmanande värdering givet sektorn samt inte minst det faktum att man fortsätter att flytta fram sina positioner och fortsätter att ta marknadsandelar.

Under Q4 meddelade bolaget att man tar steget in i Europa genom att lansera ett inlåningserbjudande till privatpersoner i Tyskland. Därmed diversifieras inlåningen från enbart svenska och norska kronor till motsvarande i euro. Sparkontot i Tyskland erbjuds i samarbete med Raisin.

Det som sedan tidigare har legat som en våt filt över Resurs aktiekurs är att dess näst största ägare, Nordic Capitals innehav, har varit till salu (35 miljoner aktier motsvarande 17,43% av kapitalet). Här är vi faktiskt något förvånade att riskkapitalbolaget inte gjort fler placing-rundor under året. I synnerhet då aktien låg nära 70-kronorsnivån trodde vi att man skulle passa på.

Så blev dock inte fallet vilket möjligtvis kan bero på att nämnda nivå nåddes under sommarmånaderna då aktiviteten generellt går ned. Därefter har börsturbulensen åter slagit till varvid man kanske gjort bedömningen att placingfönstret hade slagit igen.

Vi skall inte sticka under stol med att vi gillar Resurs Holding trots att bolagets verksamhet långt ifrån är att betrakta som riskfri. Skeptikerna brukar ofta påpeka att nischbankerna lär höra till stora förlorare när konjunkturen vänder ned och kreditförlusterna börjar skena. Så kan förstås mycket väl bli fallet varför man bör bevaka trenden för kreditförlusterna väldiga noga.

Samtidigt kan det vara värt att nämna att både Resurs och även en rad andra företag lyckades ta sig genom finanskrisen utan att riskera livhanken. En sedvanlig konjunkturnedgång borde därmed inte medföra någon direkt katastrofrisk under förutsättning att den inte följs av någon extraordinär händelse á la Lehman Brothers som drabbar hela ekonomin och banksektorn generellt.

Med ovan som utgångspunkt väljer vi därför att återigen åsätta aktien en köprekommendation med oförändrad riktkurs om 67 kr. Vore det inte för höjda riskpremier överlag hade faktiskt en högre målkurs kunnat motiveras. Värt att påpeka i sammanhanget är det faktum att den årliga direktavkastningen på nuvarande kursnivå uppgår till närmare 6% (nästa halvårsvisa utbetalning om 1,80 kr sker i april)

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2018-12-05 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:01:28