Resurs Holding – prövningens tid är kommen
För en dryg vecka sedan valde vi att låta Resurs lämna vår Referensportfölj. Sett med facit i hand har beslutet varit kortsiktigt rätt.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1778 (12 mars 2020)
RESURS | Large Cap | 31,4 kr | AVVAKTA
Stockholmsbörsen har stigit med 15% sedan dess medan Resurs aktie har fortsatt att underprestera och är faktiskt till och med ned något sedan dess. Idag, efter ytterligare en dryg veckas betänketid, väljer vi även plocka ut den från våra Top Picks.
I grund och botten har vi inte ändrat vår syn på bolaget. Vi tror alltjämt att det sannolikt handlar om det kanske allra bästa (ur risk- och kvalitetssynpunkt) företaget i den nischen. Det i sig spelar dock ingen större roll när branschen i övrigt framställs som nästa problemområde och till och med börjar liknas vid amerikanska ”subprime”. Även om de allra flesta av sektorbolagen lyckas ta sig genom krisen räcker det ofta med oron för motsatsen för att flertalet av dem kan hamna i svårigheter. Marknaden är dessutom lite av en ”drama queen” och tar ofta ut ett betydligt värre scenario än vad som sedan visar sig spela ut i verkligheten.
En sak som är säker är att risknivån i de konsumtionskrediter som nischbankerna tillhandahåller (och som vuxit stadigt ända fram till februari i år) är förhöjd. Detta då lånen ofta ges till antingen betalningssvaga hushåll eller hushåll som traditionella banker av ett eller annat skäl har valt bort. Det betyder inte att per definition rör sig om högriskkrediter då det kan handla om personer utan bostadsrätt (den egna bostaden är den vanligaste källan till belåning) alternativt egenföretagare inom den s.k. gig-ekonomin som utan goda bankkontakter kanske inte kan uppfylla traditionella bankers krav. Att likställa all nischbanksutlåning med problemlån är därför att göra det väl enkelt för sig. Nog fyller sektorn en funktion.
Med ovan sagt är det dock ofrånkomligt att man hamnar i skottgluggen i tider då stora kreditförluster befaras. Förvisso lyckades de flesta av bolagen ta sig genom finanskrisen men då handlade det också mycket om just finanskris. Idag tycks pandemin och i synnerhet alla åtgärder kopplade till den, skapa en realekonomisk kris. Många småföretag får enorma problem där de statliga krispaketen inte löser dem förrän intäktströmmarna åter börjar flöda. Det faktum att ingen tycks veta när det sker skapar gigantisk osäkerhet och medför naturligtvis att det blir oerhört svårt för många att betala löpande räkningar för att inte nämna återbetalning av tidigare upptagna lån. Redan nu är det mer eller mindre klart att det kommer att bli tal konkursvåg bland småföretag och därmed även en mängd kreditförluster för långivarna.
Vid utgången av fjolåret hade Resurs Holding knappt 20 miljarder i utestående konsumentlån. Ytterligare drygt 11 miljarder kronor stod segmentet Payment Solutions för. Här ingår områden som retail finance, credit cards och factoring. I det förstnämnda facket (retail finance) finns ett flertal detaljhandelskunder som Resurs hjälper med bl.a. säljstödjande finansierings-, betal- och lojalitetslösningar i Norden. Många har förstås drabbats oerhört negativt under pandemin. En del butiker har stängt, andra har betydligt lägre tillströmning av kunder. Idrottsföreningar såsom exempelvis Helsingborgs IF befinner sig på ruinens brant när det nu inte spelas några matcher och publikintäkterna uteblir. Det är ingen hemlighet att Resurs har stöttat det skånska laget genom tiderna.
Hur stor den negativa effekten kan tänkas bli i år och även nästa är för utomstående svårt att kvantifiera. Vi misstänker att inte heller bolagets ledning har omfattningen klar för sig i detta skede. Att man valt att skjuta på bolagsstämman och dra in vårens utdelning tror vi mestadels skall ses som försiktighetsåtgärd och inte att det föreligger någon fara för bankens kapitalposition eller finansiella ställning. Branschen har uppmanats av FI att ej dela ut några pengar så länge som pandemins effekter på ekonomin är svåra att överblicka. Att trotsa vore dumt i synnerhet som man säkert själva kan ta del av något av de olika statliga krispaketen som har aviserats.
Vi räknar inte med att Resurs Holding kommer att få existentiella problem i spåren av den nu pågående krisen. Nog lär däremot tiderna bli utmanande för både bolaget och dess huvudägare (familjen Bengtsson som bl.a. äger SIBA/NetOnNet). Blotta tanken på att marknaden kan komma att spekulera i någon form av ”nära-döden-upplevelse” för hela branschen är anledningen att vi väljer att lyfta bort aktien från våra Top Picks. Man skall naturligtvis inte glömma bort det faktum att inlåning från allmänheten (24,2 miljarder vid årsskiftet) är den enskilt främsta finansieringskällan idag och därmed känslig för sentimentförändringar som kan uppkomma i spåren av spekulationer.
Något omedelbart behov till kapitalpåfyllning finns det idag inte - total kapitalrelation vid årsskiftet uppgick till 16,3% och kärnprimärkapitalrelationen till 13,6% - men för den sakens skull kan en sådan inte uteslutas om de vidtagna restriktionerna förblir aktuella under längre tid än vad som idag kan ses som troligt.
Vi har ofta skrivit att nischbankerna har ratats i förespegling av att de får rejäla problem i samband med kommande konjunktursvackor. Hastigt och mindre lustigt har en sådan infunnit sig och det är nu upp till bevis. De som tar sig genom det stundande stålbadet oskadda lär med stor sannolikhet höra till framtidens vinnare. Blir Resurs Holding ett av dessa bolag? Vi blir inte alls förvånade om så blir fallet men försiktiga generaler som vi är väljer vi att följa spektaklet från sidlinjen.