RHOVAC – ökad emissionsrisk

Forskningsbolaget RhoVac utvecklar ett cancervaccin för behandling av metastaserande cancer. Aktien har fördubblats i värde sedan vi i början av december ansåg bolaget vara värda en chansning (Newsletter 1664). Huvudorsaker till kursuppgången är att RhoVac visat upp sig på en stor bioteknikmässa i USA och dessutom presenterat positiva uppföljningsresultat för huvudkandidaten RV001.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

RHOVAC | Spotlight | 40,3 kr

Dessa händelser bedömer vi har spätt på uppköpsförväntningarna alternativt spekulationerna kring en näraliggande licensaffär omfattande huvudkandidaten. Vi är däremot långt ifrån övertygade om att en affär verkligen kommer att förverkligas i närtid.

RhoVacs cancervaccin är ämnat att aktivera immunförsvarets tumördödande T-celler så att dessa söker upp och eliminerar celler med ett överuttryck av proteinet RhoC vilket enligt forskningen är fallet med metastaserande cancerceller. Affärsmöjligheterna är betydande då RV001 bedöms ha potential att behandla samtliga metastaserande cancerformer.

Uppföljningsresultaten från fas I/II-studien på prostatacancerpatienter visade att 18 av 21 patienter, sex månader efter avslutad behandling, fortfarande hade ett robust RV001-medierat immunsvar. Att immunförsvaret är aktivt är givetvis mycket uppmuntrande men ger ännu inget bevis på att RV001 är tillräckligt effektivt och motverkar metastaserande cancerceller.

I fas I/II-studien ingick patienter med helt eller delvis bortopererad prostata vilka inte bedömdes ha behov av någon anti-cancerbehandling inom de närmaste åtta månaderna. När prövningen inleddes var det endast två patienter som påvisade ett mätbart PSA-värde vilket är en indikator på cancerprogression.

Då tiden till återfall kan dröja flera år och då patientgruppen var liten lär därför inte de slutliga resultaten från 12-månadersuppföljningen, vilka förväntas presenteras vid halvårsskiftet, ge några tillförlitliga effektbevis. I nästkommande treåriga fas IIb-studie kommer dock snävare inklusionkriterier att tillämpas omfattande en större patientgrupp vilka bedöms ha en 50-procentig risk för återfall inom 12 – 24 månader.

Kruxet är att studien beräknas kosta ca 30 Musd vilket medför ett stort kapitalbehov. RhoVac har dock flaggat för en tidig affär t.o.m. omfattande hela bolaget vilket framstår som logiskt då RV001 är den enda tillgången.

Av erfarenhet vet vi däremot att forskningsbolag som en överlevnadsstrategi gärna målar upp tidiga affärsscenarios där det egentliga syftet är att attrahera rörelsekapital. Det går inte att utesluta att så även är fallet för RhoVac trots att jakten på intressenter redan pågått i snart ett år via en meriterad konsultfirma. För det första är det inte alls orimligt att en intressent vill se klinisk effektdata innan en affär.

För det andra kan det vara fördelaktigt för RhoVac att invänta effektdata från en fas IIb-studie då det skulle kunna öka affärsvärdet och mångfalt betala tillbaka investeringen. Vi tror även att bolaget vill fylla datapaketet med en pågående preklinisk studie som utvärderar huruvida RhoC även finns överuttryckt i prostatacancerstamceller. Är så fallet kan nämligen RV001 bli ett alternativ till att även behandla resistent prostatacancer vilket självfallet skulle addera värden i projektet och öka intresset för bolaget.

Dessa resultat väntas dock först tidigast i vår. Adderar vi traditionellt tidskrävande affärsförhandlingar, en sedvanlig låg affärsaktivitet hos läkemedelsbolagen under sommarperioden och att RhoVac tydligt indikerat att de inte vill slå av på utvecklingstakten, lutar det därför åt att bolaget kommer att inleda fas IIb-studien själva.

Det kraftigt ökade börsvärdet som nu börjar närma sig 400 Mkr innebär också, förutom att det försvårar en försäljning av bolaget, att förutsättningarna förbättrats till att framgångsrikt genomföra en större emission i syfte att finansiera fas IIb-studien. På serveringsfatet till aktieägarna finns dessutom hyggliga aptitretare.

Förutom resultatet för 12-månadersuppföljningen vid halvårsskiftet, vilket vi inte heller tror kommer att påvisa någon negativ effektdata, kan ytterligare information bli aktuellt kring en eventuell mindre explorativ studie där RV001 kombineras med checkpointhämmare. Att kopplas ihop med multiblockbusters som Opdivo och Keytruda är en given intressehöjande faktor. Dessutom är studien på prostatacancerstamceller en potentiell kurstrigger.

Vi tycker därför att det ser upplagt ut för ett emissionsscenario framom en försäljning av bolaget i närtid. Då ett emissionsbesked hos forskningsbolag sällan initialt applåderas av aktiemarknaden och då det vore strategiskt ödesdigert att vänta tills botten syns på kassakistan tycker vi därför att det är klokt att vinstsäkra. Vi sänker vår rekommendation från spekulativt köp till Sälj.

 

Skriven av
Kim Dahlström
Analytiker
Publicerad 2019-01-26 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:30