Risk on. Intresset för kryptovalutor håller i sig
Rapportflod… Under den gångna veckan har vi översköljts av Q3-rapporter. Den spontana känslan efter att ha tagit del av en drös sådana är att utfallen är hyfsat i linje med vad både marknaden och jag själv hade kunnat förvänta mig.
Lika tydligt är det dock att det inte är särskilt lyckat att spekulera i positiva reaktioner. Skall aktien lyckas stiga krävs det nästintill en rejäl ”beat” gentemot konsensusförväntningar. Kommer man ungefär i linje är det i regel likställt med kursfall på rapportdagen. Mönstret gör att de bolag som inkommer med sina rapporter i ett senare skede kan få ett klart bättre mottagande eftersom förväntningar justeras ned och spekulationsviljan i positiva rapportutfall likaså.
Dumb money… Det är dock inte utan att man ställer sig frågan om man skall läsa in för mycket i rapportreaktionerna. I synnerhet kraftfulla sådana. Dessa drivs allt som oftast av helt momentumstyrda algoritmer vars priskänslighet kan diskuteras, något som jag för övrigt nämnt åtskilliga gånger. Ta exempelvis Intrum vars rapport kom in ungefär i linje med konsensus men föll 10% för att avsluta dagen 3% plus. Ett annat exempel är Concentric vars aktie rusade med 17% på en köprekommendation varvid den också passerade riktkursen som omnämndes i samband med att nämnda rekommendation gavs. Sådant gör att rörelserna över dagen börjar lika ett dataspel.
Trist… Antalet nya IPO:s fortsätter att ligga på rekordnivåer. Under den gångna veckan blev det så slutligen klart med två mycket intressanta sådana. Här talar jag förstås om Volvo Cars och Synsam. Trist nog tycks det dock som om båda behäftas med breda kursintervall. Kan inte bolagen tillsammans med sina rådgivande banker komma fram till ett explicit värde blir det förstås oerhört svårt för oss utomstående att göra det. 20–30% vilket är skillnaden mellan högsta och lägsta teckningskurs motsvarar ofta 1–2 års avkastning (ja du läste rätt, det är nämligen inte normalt att börsen stiger 30% per år). Själv tänker jag nog ändå teckna båda aktierna där jag dock (i synnerhet på längre sikt) är mest intresserad av optikerkedjan vilket jag nämnt inom ramen för den här spalten tidigare.
Urspårat… Och när jag ändå är inne på ämnet börsintroduktioner. Minns ni Checkin.com:s entry på börsen tidigare i år? Det gör ni säkert. Om inte så handlar det om en aktie som mångdubblades i värde kort tid efter sin IPO. Varför nämner jag det här? Jo, det ser faktiskt ut som om Sebastian Siemiatowskis (vd i Klarna) privata investmentbolag har gjort om bedriften. Aktien har stigit med drygt 300% från introduktionsnivån och handlas därmed skyhögt över sitt (högst osäkra får man väl säga) substansvärde. Många verkar följa George Soros välkända mantra:
”When I see a bubble forming, I rush in to buy it”
Stagflation… Jag noterar att allt fler använder ordet ”stagflation” som någon form av skräckscenario som börsen står inför. Något märkligt kan jag personligen tycka. Nog för att det finns många saker man kan oroa sig för men just stagflation är så pass unikt att väldigt få lär ha upplevt det under sin ”börsresa”. Vad jag läst så har stagflation inträffat en enda gång i modern historia. Det var på 70-talet. Att ”betta” på en upprepning nu känns med andra ord något spekulativt. I synnerhet som stagflation står för dels stigande inflation, dels både ökad arbetslöshet och mer eller mindre avstannande tillväxt. Är inflationshotet påtagligt nu så skall det nog ganska mycket till för att uttryckets övriga beståndsdelar skall infrias. Arbetslösheten spås minska både i år och nästa medan tillväxten förväntas bli stark. Förvisso lär den säkert minska nästa år (jämfört med i år) men spås trots det vara högre än vad den har varit historiskt.
Energikrisen… Det som däremot, åtminstone i mina ögon, framstår som ett betydligt reellare hot mot börsutvecklingen än ovan nämnda stagflation, är energiförsörjningen. Både i Kina men även i Sverige och Europa. Detta i synnerhet som det verkar som om politikerna inte tar situationen på tillräckligt stort allvar. När den svenska energiministern Anders Ygeman blev tillfrågad om sakernas tillstånd nyligen var han enligt egen utsago inte orolig. Satsningar på vindkraft och elnät ansåg han vara tillräckliga för att lösa krisen. Vi kan väl bara hoppas att hans lugn avspeglar god branschinsikt snarare än maktlöshet eller det faktum att han befinner sig i Stockholm och inte Skåne där prisläget är flera gånger högre än i norr och redan ligger på nivåer som inte setts vintertid ens.
Tystnad råder… Den andra aspekten som jag tidigare nämnt kunde utgöra skäl till uppenbar börsoro är geopolitiska faktorer och då först och främst det minst sagt spända läget mellan Kina och Taiwan. Fram till i fredags hade inga nya utspel gjorts vilket ökade åtminstone mina förhoppningar att den allra mest högljudda fasen var över för den här gången. Det var dock då som Joe Biden i samband med en presskonferens konstaterade att USA kommer att försvara Taiwans suveränitet om nu Kina får för sig att angripa landet (som man de facto anser tillhöra Kina). Huruvida detta uttalande (som i sig inte är något nytt) leder till nya kinesiska utspel och provokationer återstår att se.
Risk on… Sist men inte minst kan det kanske vara värt att nämna att intresset för s.k. kryptovalutor håller i sig. Under den gångna veckan har de två allra mest uppmärksammade, Bitcoin och Etherum, firat framgångar med nya kursrekord som följd. Varför nämner jag det här? Jo, dels borde nya ATH innebära att den generella riskviljan i marknaden består. Dels kan prisrörelsen vara en indikation på att nya högre värden kan vara på ingång. Vi vet av erfarenhet att nya ATH tenderar att locka nya flöden som leder till nya ATH som i sin tur leder till nya ATH osv. Prognoserna om att bitcoin skulle nå 100 000 dollar är kanske inte alls så verklighetsfrämmande som åtminstone jag trodde för något år sedan. Uppenbarligen underskattade jag den mänskliga spekulationsviljan.
Intrum AB är ett svenskt företag specialiserat på kredithantering och finansiella tjänster, med verksamhet i 24 länder. Företaget erbjuder tjänster inom inkasso, kredithantering och finansiella lösningar för att hjälpa företag att förbättra sina kassaflöden och minska kreditrisker. Intrum är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet INTRUM.
Under 2023 hjälpte Intrum 5,1 miljoner individer att bli skuldfria och inkasserade 105 miljarder kronor till sina uppdragsgivare. Styrelsen föreslog att ingen utdelning skulle betalas ut för 2024, som en del av företagets strategi att stärka sin finansiella ställning.