RNB – Tung period för Brothers
Den något spretiga koncernen RnB har länge hört till våra favoriter där vi bedömt att delarna var för sig var mer värda en vad helheten värderas till på börsen. Men eftersom marknaden inte såg ut att hålla med oss valde vi att frångå vår positiva syn. Sett med facit i hand tycks det ha varit ett korrekt beslut.
RNB | Small Cap | 5,22 kr
Förvisso fortsatte den positiva trenden för RNB även i Q2 (brutet räkenskapsår) med en bättre försäljningsutveckling än den övriga kläd- och modehandeln. Tillväxten i e-handeln ökade med mer än 40% under perioden och stod för 10% av koncernens totala försäljning. Dock tyngde en readriven försäljning bruttomarginalen och därmed resultatet. Resultat efter skatt uppgick till - 34,7 Mkr vilket kan jämföras med en vinst på 0,8 Mkr under samma period i fjol. Rörelseresultatet före omstruktureringskostnader uppgick till -12 Mkr (4).
I höstas tog styrelsen beslut att dela upp koncernen i tre separata bolag. Omstruktureringsarbetet med syfte att separera de verksamhetsdrivande bolagen pågår för fullt och kommer att genomföras stegvis under innevarande år. Kostnader för processen uppgick till 16 Mkr i kvartalet och innebär en rationalisering av centrala kostnader med uppskattningsvis 15 Mkr årligen från och med Q3 2019/2020.
Kvartalet innebar en blandad utveckling för koncernens verksamheter. ”Guldägget” Polarn O. Pyret fortsätter sin starka utveckling operativt och strategiskt där den framgångsrika digitaliseringen är en avgörande komponent. Affärsområdet har ett bra sortiment och har köpt in offensivt för att kunna sälja och öka sina marknadsandelar för den kommande vårsäsongen. E-handeln har fortsatt att öka och uppgick till mer än 20% av försäljningen i kvartalet. Rörelseresultatet i Q2 landade på 15 Mkr (12) och på rullande 12 månader är rörelseresultatet 43 Mkr.
Brothers har däremot totalt sett noterat en svag försäljningsutveckling under kvartalet med -5 % jämförbara butiker. Ledningen förklarar detta med att utvecklingen har drivits av problem inom varuförsörjningen med ett nyligen implementerat varustyrningssystem och en tillfälligt försvagad varuförsörjningsfunktion. Brothers rörelseresultat blev -17 Mkr (-3) som en konsekvens av just lägre ordinarie försäljning, outletförsäljning och negativ valutapåverkan.
Inom Departmens & Stores (NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg) fortsätter antalet besökare att sjunka. Ombyggnationer på NK i Stockholm har fortsatt att ha påverkan på utfallet i och med tillfälligt stängda avdelningar. Omvandlingsarbetet avseende NK i Stockholm kommer fortgå under 2019 och beräknas få positiva effekter successivt under året. Försäljningen i jämförbara butiker minskade i kvartalet med -1,4%. Rörelseresultatet försämrades till 6 Mkr (9).
Satsningen på Man of a kind, som är e-handelskoncept för lyxigare herrmode, har svårt att lyfta. Stockpicker har länge ifrågasatt värdet av denna och vi kvarstår i bedömningen att det nog vore bättre att avbryta den då vi inte ser några möjligheter att konkurrera med större aktörer inom denna nisch. Inte heller ser vi några synergieffekter med övriga verksamheter inom RNB. Också Brothers lär få det tufft att konkurrera och i detta fallet vore det bättre att försöka sälja affärsområdet eller avveckla det helt.
Bättre är förutsättningarna för Polarn O. Pyret och Departmens & Stores som vi ser som de främsta värdedrivarna i koncernens nuvarande form. Såsom nämnts i våra tidigare uppdateringar borde dessa båda separat vara värda mer än dagens börsvärde. Den nuvarande ledningens något märkliga prioriteringar såsom ovan omnämnd satsning på Man of a Kind har dock skrämt iväg placerarna. Och eftersom intresset för klädbolagen med egna butiker är iskallt på marknaden har vi svårt att se vad som i detta skede skulle locka tillbaka dem. Vi väljer därför fortsatt att följa utvecklingen från läktarplats.