Rovio - Utflykten tog oss till Dream Blast
Den finska utvecklaren av mobilspel Rovio presenterade sina siffror för det tredje kvartalet under fredagen förra veckan.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 20 (31 oktober 2022)
KÖP | ROVIO | FINLAND | 5,6 EUR
Omsättningstillväxten i det tredje kvartalet uppgick till 8,4% (YoY). Som bekant är Rovio vinnare på en stark USD och ifall man korrigerar för den samt förvärvet av Ruby Games, sjönk intäkterna de facto med 4,6%. Alex Pelletier-Normand var dock nöjd och lyfte fram i sitt vd-ord att mobilspelsmarknaden i USA tappade över 15% under samma tidsperiod. Trots det såg han ljust på framtiden, då samma marknad endast föll med 1% i förhållande till föregående kvartal, och lyfte fram att tillväxtmöjligheterna på långsikt ser goda ut.
Dream Blast växer
Dream Blast är Rovios näst största spel efter AB 2. Under juli-september växte titeln med 17,5% (YoY) till 17,6 MEUR och vid slutet av kvartalet hade spelet en run-rate på nästan 20 MEUR per kvartal.
Det är den högsta nivån titeln uppnått sedan lanseringen år 2019. Det var givetvis en positiv överraskning, även om det var aningen väntat på basen av den appstatistik som finns tillgänglig löpande.
Överlag var det stabila prestationer från Angry Birds-spelen, men Journey (där förväntningarna var höga i början av året) ser inte ut att bli den kassako man hade hoppats på. Intäkterna fortsatte att sjunka snabbt och i Q3 var intäkterna från Journey låga 5,1 MEUR (Q2/2022: 7,3 MEUR).
UA-investeringar & EBIT
Under det tredje kvartalet spenderade Rovio 21,3 MEUR på User Acquisition, vilket motsvarar ca 29% av spel-intäkterna. EBIT (just.) upp-gick till 12,1 MEUR (Q3/2021: 14,3 MEUR), vilket resulterar i en marginal på 16%. Det var klart lägre än de 20% man hade under Q3 ifjol och förklaras främst av högre UA. För det sista kvartalet i år spår man UA-investeringar på 28-33% av spelintäkterna och det mesta pekar på att en stor del öronmärks till Dream Blast.
Svagt mottagande
Rovio passade på att göra en förändring i outlooken för år 2022. Justerat för valuta-effekter, spår ledningen nu att de når något högre intäkter i år än under år 2021. Tidigare pratade man om stark topline-tillväxt, så i det avseendet kan man se det som en revidering.
I det stora hela var rapporten ungefär som väntat och vi har svårt att se varför marknaden valde att handla ned aktien närmare 5% i fredags. En orsak kan vara att förvärvade Ruby Games presterat svagt. Intäkterna från hyper-casual spelen sjönk nämligen med 29% (!) till ca 2,5 MEUR och i oktober skulle även en stor del av förvärvet betalas. Totalt 32,8 MUSD för 50% av aktierna (cash 60%, Rovio-aktier 40%) och ägandet i Ruby Games uppgår till 70% efter transaktionen.
En annan aspekt kan vara att Rovio väljer att rekrytera flitigt och ta in mer resurser in-house. Man öppnar bl.a. en ny studio i Barcelona och teamet i Montreal lämnar sin gamla arbetsgivare för att flytta över till Rovio. En något högre kostnadsbas kan således vara att vänta, men samtidigt behövs resurser om de planerar växa och duktiga spelutvecklare är säkert inte lätta att hitta.
Slutsats
Att vi skulle åka på en snabb Journey för att sedan åter-vända till Dream Blast hade nog få anat i januari. Trots att Journey tillsvidare är en besvikelse, visar Rovio ironiskt nog även sin styrka i detta kvartal – nämligen att generera fina kassaflöden från spel som står sig över lång tid. Ännu verkar vi dock få vänta på ett nytt spel som överraskar på uppsidan. Under tiden får man nöja sig med ett attraktivt värderat bolag som delar ut pengar och köper tillbaka aktier med kassaflöden från befintliga spel.
Innehavsredovisning: Axel Stenman