SAAB – Efterfrågan lär öka
Efter att ha varit positiva till försvarskoncernens aktie under lång tid sänkte vi rekommendationen till Neutral efter att kursen formligen exploderade uppåt i spåren av den ryska invasionen av Ukraina.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1983 (28 september 2022)
SAAB | Large Cap | 337,4 kr | KÖP
Vi ansåg helt enkelt att uppsidan inte längre var tillräckligt stor för att motivera en köprekommendation.
Sett med facit i hand idag var det både rätt och fel. Rätt eftersom kursen idag (ca sex månader senare) står någon procent lägre än när det senast begav sig. Fel eftersom aktien starka momentum hade fört den upp till nära 450 kr som högst i juni vilket var drygt 30% högre från tidpunkten för föregående analys.
Den mest troliga anledningen till den kraftiga kursrusningen (utöver kriget i Sveriges närområde) var sannolikt det faktum att många förvaltare har omprövat synen att försvarsaktier inte var förenliga med ESG-direktiv. Angreppet på ett suveränt land som Ukraina är, har med all önskvärd tydlighet visat att förmågan att försvara sig är grundläggande för ett hållbart samhälle. Följaktligen hittar vi numera flertalet svenska, institutionella ägare bland de 10 största ägarna (Swedbank Robur, Nordea Fonder, Livförsäkringsbolaget Skandia).
Sedan kurstoppen har aktiens starka tendens mattats påtagligt vilket till långt och mycket stärker vår tro att uppgången främst var flödesbaserad. När halvårsrapporten publicerades lyckades den inte infria marknadens ökade förväntningar. Tvärtom var utvecklingen till och med något svagare än vad vi själva hade förväntat oss. Omsättningen under årets inledande sex månader ökade med blott 1% till 19,4 miljarder kronor medan rörelseresultatet steg med 6% till 1,4 miljarder motsvarande en marginal om 7,2% (6,8). Vinsten per aktie sjönk till 5,8 kr (6,72) medan det operationella kassaflödet uppgick till 352 Mkr att jämföra med 2 992 Mkr under motsvarande period året innan.
Det delen i rapporten som såg uppmuntrande ut var å andra sidan den som rör framtiden. Orderingången ökade med drygt 60% och uppgick till mer än 25 miljarder kronor medan orderstocken var rekordhöga 112 miljarder. Värt att påpeka är det faktum att inflödet av medelstora ordrar där lönsamheten vanligtvis är högst, uppvisade tillväxt om 82% och stod för drygt 40% av den totala orderingången. En utveckling som vi tror kan fortsätta.
Västvärldens massiva hjälp till Ukraina har medfört att efterfrågan på försvarsmateriell sannolikt lär förbli stark under många år framöver. Många länder har tömt sina lager och kommer att behöva fylla på dessa. Dessvärre riskerar även kriget i Ukraina pågå betydligt längre än vad många tidigare hade bedömt som troligt. Hur exakt tankarna går hos Ryssland och Vladimir Putin är det förstås ingen som vet men massmobilisering som beordrades häromveckan antyder att man förväntar sig en utdragen konflikt (det tar ju tid innan befolkningen utbildas och skickas till fronten) och i värsta fall även utvidgad sådan.
Med stöd i ovanstående är det svårt att se annat än goda tider för försvarskoncerner världen över dit man även kan räkna in SAAB. Det faktum att Sverige ser ut att kunna bli antaget till NATO skapar troligtvis än bättre förutsättningar för det svenska bolaget. Tillväxttakten om 5% som ju tidigare har varit målsättningen lär därför med stor sannolikhet kunna överträffas under flera år framöver.
Ovanstående är förstås oerhört positivt. Men såsom vi nämnt i våra tidigare analyser är det inte tillväxten som har varit bolagets främsta akilleshäl. Det har istället lönsamheten varit. Jämfört med flertalet utländska konkurrenter har SAAB:s marginaler stuckit ut åt det svaga hållet. Känslan man får som utomstående betraktare är att bolaget har fått prisa sig in för att lyckas i konkurrensen med andra betydligt mer inflytelserika länders företag. Det är också här som potentialen för förbättringar finns nu.
Den globala efterfrågeökningen när allt fler försvarsbudgetar utökas, vid sidan om erkänt bra produkter där flertalet har rönt stort intresse till följd av kriget i Ukraina, kan mycket väl öka Saabs förutsättningar att ta bättre betalt för sin teknologi. Det man dock bör komma ihåg är att ledtiderna i försvarsindustrin är ofta oerhört långa. De order som man nu bokar in kommer med största sannolikhet inte påverka marginalerna förrän tidigast om ett år eller ännu längre fram.
Tittar vi på värderingen handlas aktien idag till 21x årets förväntade vinstestimat och 18x nästa års dito. Det är rimligt givet välfylld orderbok och goda tillväxtförutsättningar. Även om aktien har haft en svag tendens de senaste tre månaderna har den outperformat Stockholmsbörsen med besked i år. Det faktum att efterfrågan på försvarsmateriell torde vara oberoende av den kommande konjunkturutvecklingen gör att vi tror att den kan fortsätta göra det även framgent.
Med det som utgångspunkt höjer vi nu åter rekommendationen till Köp och ser initialt uppsida till åtminstone 380 kr (370) på 6-12 månaders sikt. Skulle även lönsamhetsförbättringar börja synas i slutet av nästa år är vi inte främmande för betydligt högre kurser (410-420 kr) på lite längre sikt än så.
Saab AB är ett svenskt företag som utvecklar och tillhandahåller avancerade produkter, tjänster och lösningar inom försvar, flyg, rymd och civil säkerhet. Företaget erbjuder ett brett utbud av system och tjänster, inklusive stridsflygplan, ubåtar, radar- och sensorsystem samt tränings- och simuleringslösningar. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SAAB B.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Saab en vinst på 3 443 miljoner SEK. Enligt bolagets utdelningspolicy, som innebär att 20–40 % av nettovinsten delas ut till aktieägarna, beslutade årsstämman om en utdelning på 6,40 SEK per aktie för 2023, motsvarande 25 % av nettovinsten.