Safeture – Gråa hår
Åren går och man grånar. Denna textrad ur ”Har någon sett Sabina?” av Stefan Sundström får inleda resultatet av vår nya titt på Safeture.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1906 (24 oktober 2021)
SFTR | First North | 10,45 kr | NEUTRAL
Det har nu gått snart 16 månader sedan vi sist analyserade Safeture, och innan det tillfället hade det förflutit lite mindre än fyra år sedan föregående analys. Nya pengar har stoppats in i bolaget och nya kunder och order har tillkommit, samtidigt som ledningen äntligen vädrar morgonluft under vingarna. Är det nu stannfågeln lyfter mot skyn för hägrande mål vid horisonten?
Safeture erbjuder som en SaaS-tjänst (Software as a Service) en komplett molnbaserad plattform designad för att hantera anställdas säkerhet och risk-/krishantering. Med framstående teknik och innovativa lösningar hjälper Safeture idag fler än 3 900 företag och organisationer med användare i 180 länder att skydda det som är viktigast - deras anställda. Safeture ger företag förmågan att effektivt automatisera säkerhet och samtidigt integrera programvaran för att bli en naturlig del av deras interna processer.
I veckan som gick släpptes årets niomånadersrapport. Under Q3 ökade nettoomsättningen till 6,6 Mkr (5,6). Resultatet före skatt försämrades samtidigt till -5,3 Mkr (-3,3). Kassaflödet från den löpande verksamheten plus kassaflödet från investeringsverksamheten smög uppåt till -7,2 Mkr (-8,1). För de första nio månaderna totalt steg nettoomsättningen till 19,3 Mkr (15,2). Resultatet före skatt sjönk samtidigt till -18,1 Mkr (-16,8). Kassaflödet från den löpande verksamheten plus kassaflödet från investeringsverksamheten försämrades till -18,7 Mkr (-19,5). Likvida medel uppgick till 21,1 Mkr, att jämföra med 1,3 Mkr vid årsskiftet. Soliditeten var 70,7 %, att jämföra med 30,6 % vid årsskiftet.
Det har nu gått fem år sedan vår förrförra analys av Safeture (dåvarande GWS Production). Sedan dess har kursen mestadels varit lägre, under en utdragen period rentav mycket lägre men befinner sig idag på mer eller mindre samma nivå som vid analystillfället. Bolaget har samtidigt gjort en hel del framsteg och erhållit flera prominenta namn i kundlistan, som successivt växer. Nettoomsättningen blev 21,5 Mkr under förra året, att jämföra med 9,0 Mkr under 2016.
Allt har dock skett till ganska höga kostnader och faktum är att resultatet före skatt 2020 på -25,5 Mkr var sämre än 2016 års -18,4 Mkr. Åren däremellan bjöd också på ansenliga, om än klart mindre förluster. Tillväxt kostar som bekant ofta till en början, men de trots allt jordnära omsättningsökningar som skett har i vår mening kostat för mycket. Vi hade velat se betydligt högre tillväxt, alternativt avsevärda resultatförbättringar under åren som gått. Som det ser ut nu blir inte heller 2021 något undantag från mönstret.
Det finns naturligtvis ett ansenligt värde i den marknadsposition och kundstock som Safeture byggt upp. Men det förutsätter också antingen att det går att skönja att ett betydligt större och bredare marknadsgenombrott är troligt inom några år, eller att det finns fler nyttiga tjänster att hänga på nuvarande kunderbjudande.
Någon massiv anstormning av nya kunder ser vi ännu inga tecken på, och då har ändå en extraordinär global händelse som Covid-19 inträffat, och vad gäller att bredda kunderbjudandet hade vi vid det här laget förväntat att en hel del utanför boxen-tänk och innovationsförmåga skulle ha visat sig i form av andra användbara smarta tjänster, gärna då tjänster som är relativt billiga i utveckling och drift.
Det vore mycket logiskt för befintliga avtalskunder att anlita Safeture också för fler smarta tjänster i och med Safetures organisationsstorlek och den hängivenhet och uthållighet som bolaget trots allt uppvisat. Allt för många leverantörer blir ofta tidsödande, krångligt och fördyrande för kunden. Just när det gäller nya innovativa tjänster likt Safetures, är det nog inte ovanligt att driftsäkerhet och uthållighet upplevs som en betydande risk i och med att dylika inte sällan tas fram av ännu relativt små innovativa men specialinriktade organisationer med begränsade finansiella resurser.
Vi följer fortsatt Safeture och hoppas att bolaget gör framsteg i att utveckla sitt erbjudande. Då kan det bli riktigt intressant på sikt. Tills vidare kvarstår vi dock vid vår neutrala rekommendation liksom riktkursen på 11 kr. Risknivån få betecknas som hög liksom sannolikheten för att kassan kommer att behöva fyllas på igen utmed vägen innan positiva kassaflöden kan genereras. Om inget radikalt inträffar är sannolikheten hög för att positivt resultat och kassaflöde ännu ligger flera år framåt i tiden.