Safeture – lockar prestigefyllda kunder

Tänk vad åren går. Det är nu inte långt ifrån fyra år sedan vi i oktober 2016 sist tittade till Safeture, dåvarande GWS Production.

Safeture lockar prestigefyllda kunder

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1793 (28 juni 2020)

SFTR | First North | 10,60 kr | AVVAKTA

Aktiekursen vid det laget var 9,80 kr. Nu ligger den en knapp krona högre, efter att ha noterats i som bäst 13,61 kr i maj i år. Men kursresan har varit långt mer gastkramande än vad dessa siffror visar. Aktien har varit nere så lågt som i 2,09 kr. Det var i maj 2018.

Safeture erbjuder som en SaaS-tjänst (Software as a Service) en komplett molnbaserad plattform designad för att hantera anställdas säkerhet och risk/krishantering. Med framstående teknik och innovativa lösningar hjälper Safeture idag fler än 3 000 företag och organisationer världen över att skydda det som är viktigast - deras anställda. Safeture Enterprise ger större företag förmågan att effektivt automatisera säkerhet och samtidigt integrera programvaran för att bli en naturlig del av deras interna processer.

Annons

Mycket har hänt sedan analysen för snart fyra år sedan. Från bakslaget med att samarbetet med G4S Risk Consulting upphörde, till att bolaget tagit en rad rejäla kontrakt med synnerligen prestigefyllda kunder. I juni slutfördes en fulltecknad företrädesemission som tillförde 23,2 Mkr före emissionskostnader, varför det nu finns utrymme att leverera tillväxt. Börsvärdet är samtidigt uppe i ca 270 Mkr. Med andra ord finns det ansenliga förväntningar om framtiden inbyggda i aktiekursen. För det är ännu en bra bit kvar till vinst och positivt kassaflöde.

2019 ökade nettoomsättningen till 22,9 Mkr (18,9). Resultatet före skatt försämrades samtidigt till -15,3 Mkr (-11,0). Kassaflödet från den löpande verksamheten plus kassaflödet från investeringsverksamheten sjönk till -14,7 Mkr (-9,1). Under Q1 i år sjönk nettoomsättningen till 4,8 Mkr (5,2). Då ska dock nämnas att under Q1 2019 ingick 1,8 Mkr i omsättning från det numera avvecklade Travelogix. Rensat för detta ökade således omsättningen rejält. Resultatet före skatt sjönk till -5,6 Mkr (-4,6). Ovan nämnda kassaflödesmått föll till -6,1 Mkr (-2,5). Likvida medel uppgick till 5,1 Mkr och kortfristiga fordringar låg på 9,7 Mkr. Kortfristiga skulder var samtidigt hela 17,6 Mkr medan de långfristiga låg på 1,5 Mkr. Soliditeten var skrala 23,2%. Men sedan utgången av Q1 har som nämnts en lyckad företrädesemission stärkt upp finanserna och bolaget torde nu ha kapital nog åtminstone året ut.

Pga coronapandemin ligger Safeture onekligen mer rätt i tiden än någonsin. Inriktningen att hjälpa företag och organisationer att effektivt och överskådligt skydda sina anställa under tjänsteresor och närhelst de inte är på kontoret, utgör idag ett allt mer tilltalande erbjudande. Det är inte förvånande att bolaget i år fått in exempelvis SwedFund, Racingserien Formel E och brittiska Imperial Tobacco med cirka 32 700 anställda som kunder. Även Kinnevik och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap använder nu plattformen via Safetures partners. I april fick bolaget en order på företagsplattformen från självaste Siemens initialt värd nästan 0,8 Meur över tre år. Samma månad förlängdes avtalet med amerikanska försäkringsbolaget Chubb. Avtalet är värt minst 2 Musd under de kommande fem åren. I juni slöts sedan ett treårskontrakt med amerikanska International Paper värt 0,4 Musd, vilket också avser företagsplattformen.

Utöver allt mer prestigefyllda kunder sticker en annan aspekt ut med Safeture, nämligen andelen återkommande intäkter. Under Q1 utgjorde återkommande intäkter hela 99 % av omsättningen. Satsningen på långa kontrakt med återkommande intäkter skapar stabilitet och visibilitet. Samtidigt visar räkenskaperna för 2019 liksom Q1 i år att steget ännu är långt till dess att bolaget börjar gå med plus. Det kommer krävas mycket kraftig tillväxt framöver för att nå dit och frågan är om det inte kommer krävas fler emissioner på vägen. I den andra vågskålen ligger det faktum att den potentiella världsmarknaden är enorm, och att kännedomen om bolaget och dess säkerhetsplattform sannolikt håller på att öka väsentligt.

För ett bolag som Safeture är det viktigt att bygga en stabil och betydande bas av välrenommerade kunder. Detta för att skapa utrymme för att ryktet sedan ska kunna agera effektiv försäljare. Det är inte omöjligt att en ketchupeffekt kan uppstå på vägen, och i ett sådant läge finns det som nämnts ett mycket stort tillväxtutrymme under överskådlig framtid. Med en skalbar affärsmodell blir då marginalerna starka efterhand när väl grundkostnaderna kunnat täckas.

Risknivån på en placering i Safeture får anses som mycket hög. Verksamheten blöder pengar trots stora kontrakt med ett flertal välkända kunder och nya konkurrenter kan dyka upp när man minst anar det. De stora teknikjättarna och IT-tjänsterna världen över blir allt skickligare på att ta fram storskaliga tjänster som marknaden efterfrågar. Här finns en risk, men också en möjlighet. Safeture sitter nämligen redan på en attraktiv skara kunder. Det är lockande att avge en spekulativ köprekommendation. Men vi stannar vid en neutral rekommendation tills vi sett tydliga tecken på att omsättningen fortsättningsvis kommer att växa kraftigt. Riktkursen sätts tills vidare till 11 kr.

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2020-07-02 15:03:00
Ändrad 2024-11-13 07:59:14