Scandi Standard – Kallduschar avlöser varandra
Kycklingsbolagets aktieägare har haft ett tufft börsår hittills. Efter flera externa och interna problem står kursen idag 30% lägre än vid början av januari och det senaste nedstället kom för några dagar sedan när bolaget vinstvarnade för Q3.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1901 (6 oktober 2021)
SCST | Mid Cap | 44,05 kr | KÖP
Till följd av bland annat betydande prisökningar på många insatsvaror, en fortsatt utmanade situation på exportmarknaden, personalbrist i Irland på grund av Covid-19 samt produktionsproblem i Sverige räknar bolaget med ett rörelseresultat (EBIT) på endast 30 Mkr för perioden juli – september.
Det är avsevärt mindre än de 116 Mkr som rapporterades under Q3 2020, även om man justerar för de 13 Mkr som betalades i slutlikvid för förvärvet av den finska verksamheten. Förvisso får det faktum att alla nämnda problem inträffar samtidigt anses som någon slags ”perfect storm”, men magnituden av resultatpåverkan är trots allt bekymmersam. För att göra saken värre så anser den tillförordnade vd:n Otto Drakenberg att de betydande prisökningarna på insatsvaror kommer att fortsätta i Q4, vilket kommer belasta bolagets intjäningsförmåga eftersom de egna aviserade prishöjningarna mot konsumenten kommer bara ha en fördröjd effekt.
Samtidigt som priset för foder skenar iväg, kämpar Scandi Standard dessutom fortfarande med konsekvenserna av skandalen som uppdagades i slutet av maj, avseende brister i djuromsorg och hygien hos Kronfågel. Ledningen har visserligen initierat en koncernövergripande genomlysning för att identifiera och hantera eventuella avvikelser inom produktions- och kvalitetsprocesser på samtliga marknader, men tyvärr verkar det inte vara en quick-fix.
Som en av åtgärderna har man minskat intaget av fåglar med cirka 8-10% i Sverige och Irland från och med Q4, vilket ska säkerställa en god operationell förmåga. Det kommer givetvis också ha en negativ effekt på resultatet. Förhoppningsvis kan man dock på så sätt snabbare implementera förbättringar och stoppa de negativa effekterna på reputationen som har uppstått. Så sent som i början av september annonserade till exempel Norges största livsmedelskedja, Meny, att man slutar sälja Kronfågels produkter i sina drygt 1800 mataffärer.
Tur i oturen är förstås att bolaget har finansiella muskler som krävs för att ta sig genom denna kris. Vid slutet av juni uppgick nettoskuldsättningsgraden till hanterbara 1,04x. Risken har dock ökat att styrelsen kommer avstå från en andra utdelning om ytterligare 1,25 kr per aktie under andra halvåret, givet det pågående koncernövergripande förbättringsprogrammet och dess förväntade finansiella effekter samt den utmanande operationella situationen. Mer detaljer kring alla dessa punkter kommer att presenteras i samband med kvartalsrapporten den 12:e november.
Det går inte duka för att både bolagets och aktiens utveckling är en stor besvikelse. Så här långt har vi straffats för att fokusera på den långsiktiga bilden. EBIT-estimaten för i år måste nog sänkas med omkring 25%. VI bedömer samtidigt att de allra flesta av de nuvarande problemen borde vara under kontroll från och med nästa år varför effekten på dessa siffror borde vara betydligt lägre. I vårt scenario ligger värderingen runt P/e-tal på omkring 11,5 (framåtblickande).
Vi noterar även att aktien handlas numera på samma nivå som i november 2015, dvs nästan sex år sedan. Idag är man dubbelt så stort omsättningsmässigt och även om lönsamheten är lägre för tillfället så ser vi ingen fundamental anledning till att man inte kan närma sig en EBIT-marginal kring 5% igen om några år.
Givet de senaste månaders besvikelser är det rimligt att räkna med en högre riskpremie på aktien och vi sänker vår riktkurs från tidigare 80 kr till 68 kr. Köprekommendationen kvarstår.