Scandi Standard – På väg ur krisen?
Det finns lovande tecken på att kycklingaktien har hittat en botten i raset som har pågått sedan augusti 2020.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1933 (16 februari 2022)
SCST | Mid Cap | 37,3 kr | CHANS
Som trogen läsare av vår tidning är man sannolikt väl medveten om bolagets bekymmer som ju sträcker sig från fågelinfluensa till Covid-19-pandemin och nu senast även skandalen kring djurhållningen. Sedan tre månader tillbaka har aktien dock stått emot det sura börsklimatet och handlas på mer eller mindre oförändrade nivåer.
Den nyligen presenterade bokslutskommunikén för 2021 visade dessutom att det interna förbättringsprogrammet ger effekt. Detta samtidigt som omvärldstrenden börjar så småningom ljusna något. Huvudbudskapet från den tillförordnade vd:n Otto Drakenberg var följdriktigt att man hoppas på en gradvis resultatförbättring under 2022. Det vore mycket välkommet efter fjolårets nedgång i det justerade rörelseresultatet (EBIT) om 48%, jämfört med 2020, till 213 Mkr, trots att nettoomsättningen faktiskt ökade med 3% i konstant valuta till 10 101 Mkr.
Det omfattande förbättringsprogrammet som inleddes under Q3 har för syfte att gradvis återföra bolaget till lönsamhet i linje med nivåerna 2016 – 2020. Målsättningen är att åter uppvisa justerad EBIT-marginal på 4,2-5%. För att nå dit följer man en åtgärdsplan som ska förbättra både kommersiell och operationell effektivitet på samtliga marknader. Bland annat ingår prisjusteringar, åtgärder för att förbättra lönsamheten inom Ready-to-cook Danmark, insatser för att adressera produktionsutmaningar i Sverige och Irland, samt fortsatta kostnadsbesparingar.
Prisjusteringar har blivit nödvändiga, eftersom stora kostnadsökningar för foder och andra insatsvaror har belastat lönsamheten och även om ändringar i råvarupriser generellt brukar kunna överföras till kund så sker detta med viss fördröjning.
Svårare att få grepp om är problemen inom Ready-to-cook segmentet i Danmark, där man kämpar med konsekvenserna av en strategisk felbedömning som gjordes av den tidigare ledningen. Att satsa på långsamtväxande fåglar för att öka differentieringen och därigenom öka priserna, har visat sig vara ett misstag, eftersom kundkontrakten aldrig kom i närheten av att täcka de högre kostnaderna som förknippades med satsningen. För att göra saken värre har långsiktiga fasta kontrakt med bönder förhindrat en snabb justering från bolagets sida med stora förluster som följd.
Efter att ha utvärderat läget verkar man nu ha hittat ett sätt att öka flexibiliteten i leverantörskontrakten, samtidigt som man minskar produktsortimentet och genomför betydande personalnedskärningar. De positiva effekterna av dessa åtgärder förväntas framförallt synas under andra halvåret 2022.
Som en annan del av förbättringsprogrammet har man minskat intaget av fåglar till produktion i Sverige och Irland för att adressera produktionsutmaningarna och säkerställa god operationell förmåga. Det har kortsiktigt inneburit en negativ effekt på rörelseresultatet, men man har numera initierat en strukturerad process för att tidigt uppmärksamma och åtgärda potentiella framtida avvikelser i produktionsanläggningarna.
Förhoppningen är att de ovan nämnda strukturella förbättringar kommer kunna bidra till en återuppbyggnad av konkurrenskraften hos koncernens konsumentvarumärken. På samma tema tillsattes en ny vd för Kronfågel som har fått mycket kritik för hanteringen av kycklingarna i sina fabriker. Även i Danmark, Irland, Finland och Norge har man genomfört personalförändringar på ledningsnivå.
Till följd av den icke-tillfredställande utvecklingen i fjol valde styrelsen att slopa utdelningen, vilket framstår som en klok signal utåt. Dessutom ligger nettoskulden på en nivå kring 3,4x EBITDA, vilket är över målintervallet på 2-2,5x. Istället för att dela ut pengar vill man hellre investera i ytterligare kapacitetsexpansion inom Ready-to-eat segmentet där man ser goda tillväxtmöjligheter.
Det kommer naturligtvis ta tid att vinna tillbaka placerarnas förtroende men faktum är att den underliggande efterfrågan på kycklingkött fortsätter att stabilt söka sig uppåt. På kort sikt räknar experter med medvind från marknaden på grund av gynnsammare konkurrensförhållanden rent prismässigt jämfört med nöt och fläsk. På medel till lång sikt talar dessutom både miljö- och hälsoaspekter till förmån för just kycklingkött. Med varumärken såsom Danpo, Den Stolte Hane, Kronfågel, Manor Farm och Naapurin Maalaiskana tillhör Scandi Standard de ledande aktörerna på varje marknad man är aktiva inom, vilket ger goda förutsättningar att växa med branschen.
Tittar vi på värderingen handlas aktien just nu till ett P/E-tal runt 10 på nästa års estimat, där vi konservativt utgår från en låg ensiffrig omsättningstillväxt och modesta marginalförbättringar. Det är lågt. De senaste tidernas skandaler lär dock ligga som en våt filt över värderingsmultiplerna ett bra tag till. Dessutom finns det en allestädes närvarande risk för nya utbrott av fågelinfluensa, som brukar skapa problem för verksamheten.
Tills vi ser tydliga tecken på att man har lagt de interna problemen helt bakom sig omvandlar vi vår regelrätta köprekommendation till en spekulativ sådan, eftersom eventuella bakslag, inklusive negativa skriverier i media, innebär en för stor risk för vår smak. Följaktligen lämnar aktien våra Top Picks tills vidare.