ScandiDos – Turbulent inför vändning

När vi i mitten av januari uppdaterade vår syn på ScandiDos, var det med viss sorg som vi sänkte vår rekommendation till Sälj. Sedan dess har kursen fallit från dåvarande knappa 3,70 kr till som lägst 2,52 kr tidigt i mars. Det allra senaste har en viss återhämtning skett, drivet av förra veckans delårsrapport som mottogs positivt, och aktien pendlar nu runt 3,00 kr.  

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

SDOS | First North | 3,09 kr

För Q3 av det brutna räkenskapsåret 1 maj 2018 – 30 april 2019, lyfte nettoomsättningen med 45% till 16,9 Mkr (11,6). Bruttoresultatet steg till 13,4 Mkr (9,7), innebärande en försämrad bruttomarginal om 74% (76). Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) förbättrades en aning till -1,1 Mkr (-1,9). Resultatet före såväl som efter skatt blev -2,5 Mkr (-3,2).

Kassaflödet från den löpande verksamheten kom in på -2,1 Mkr (-2,1). Borträknat förändringar i rörelsekapital var detta kassaflöde -1,4 Mkr (-2,1). Likvida medel utöver checkräkningskredit uppgick till 2,7 Mkr (10,4). Långfristiga skulder uppgick till 1,8 Mkr (1,3). Kortfristiga skulder låg på 30,2 Mkr (18,1) medan omsättningstillgångarna uppgick till 33,5 Mkr (37,7). Soliditeten var 48% (71), jämfört med 70 % vid ingången av räkenskapsåret.

Annons

Kikar vi framåt på räkenskapsåret 2019/2020, finns det en del som tyder på att ScandiDos då bör få ett rejält lyft i affärerna. Dels bör Delta4Phantom+ då blomma ut tydligare, dels bör Delta4Discover börja få lite fart efter godkännanden och samvalideringen med Varian, där dessutom samvalidering med Elekta ännu återstår och förväntas bli avklarad i år.

Ovanpå detta tillkommer sedan inte minst ScandiDos pre-treatment system Delta4Phantom+ MR, där mycket intressanta möjligheter öppnat sig det kommande dryga året. Bolaget meddelade i förra veckan att man då frisläppte systemet för att nu även möjliggöra högkvalitativ kvalitetssäkring vid behandling med den nya behandlingstekniken MR-linacs.

Denna nya behandlingsteknik medger strålbehandling samtidigt som patientens anatomi visualiseras med en MR-kamera. MR-tekniken bygger på mycket kraftiga magnetfält, vilket gör det tekniskt svårt att ha elektronisk utrustning på patientens plats och således krävs specialutvecklad utrustning för ändamålet.

ScandiDos har i samarbete med University of Utrecht, som även är ursprunglig initiativtagare till MR-linac och samarbetspartner till Elekta, tagit fram denna nya version (MR) av Delta4Phantom+ för användande i just magnetfält. Bolaget menar att systemet är "state of the art" och flera kunder som väntat på frisläppning av produkten kan nu börja använda sina enheter kliniskt.

MR-linacs säljs av Elekta samt det amerikanska företaget ViewRay. Elekta räknar med att sälja 70 MR-linacs fram till sommaren nästa år och ScandiDos bedömer att ViewRay, som funnits längre på marknaden, kommer att ha sålt minst lika många system till dess. Samtliga dessa kunder kommer enligt ScandiDos behöva den nya typen av pre-treatment system, och bolaget ser en ny marknad på ca 120 Mkr fram till sommaren 2020. ScandiDos räknar med en god marknadsandel för bolaget, varför denna nya marknad förväntas innebära en signifikant möjlighet till försäljningstillväxt.

Delta4Phantom+ MR har redan samtliga tillstånd för att CE-märkas och det är därför som frisläppning av produkten kunnat genomföras. Samtidigt lämnades ansökan till amerikanska FDA in i slutet av december för erhållande av 510(k)-godkännande och därmed rätt att sälja produkten även i USA. Här väntar ScandiDos svar inom två månader.

Tidigare i mars framkom också att ScandiDos ingått ett licensavtal med Radyalis. Radyalis kommer exklusivt tillhandahålla en beräkningsmotor baserad på så kallad Monte Carlo-teknik, som ScandiDos bygger in i sin Delta4-programvara. Produkten kommer att säljas både till befintliga kunder som kan använda denna i kombination med mätsystemen men också fristående till helt nya kunder.

Produkten, som kommer benämnas Delta4 TPV, kommer i och med användandet av Monte Carlo-algoritmer bli mer noggrann än de flesta planeringssystem på marknaden. Produkten ska lanseras på ESTRO (största europeiska konferensen och mässan inom strålterapi) redan i april, med beräknad frisläppning av produkten i slutet av det här kalenderåret.

Man bör vara inställd på att kursresan framöver inledningsvis kan bli fortsatt turbulent. Detta med anledning av den omedelbara risken för en nyemission. I den bästa av världar lossnar det bestående rejält i orderingången nu och bolaget lyckas på ett eller annat sätt överbrygga den besvärande låga likviditeten.

Men även i det perspektivet är det rimligt att anta, att ScandiDos till en början kommer behöva stärka upp stridskassan och rörelsekapitalet för att kunna leverera i önskad takt samt överleva enskilda kvartal med lägre affärsvolymer i väntan på bestående vinster och positiva kassaflöden. Om inte annat, kan den något skraltiga balansräkningen annars skapa förtroende- och lojalitetsproblem hos kunderna. Efter kursraset slopar vi den tidigare säljrekommendationen och ställer oss neutrala till aktien. Riktkursen kvarstår på 4,00 kr.

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2019-03-24 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:59:33