Scanfil - Finskt EMS-bolag
Det finska bolaget Scanfil grundades för nästan 50 år sedan och listades på Helsingforsbörsen redan år 2000.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 2 (10 januari 2022)
NEUTRAL| SCANFL | FINLAND| 7,52 EUR | FUNDAMENTAL ANALYS
Sammanfattning
• Överkomlig värdering, fin historik och verksam på en växande marknad
• Komponent- och materialbrist ett tillfälligt orosmoment
• Efterfrågan delvis av cyklisk karaktär och prissättningskraften begränsad
I dess nuvarande form har bolaget dock varit verksamt i ca 10 år, eftersom man år 2012 delade upp bolaget i Scanfil Oyj (som bedriver EMS-verksamheten) och investeringsbolaget Sievi Capital Oyj. Den engelska förkortningen EMS står för Electronical Manufacturing Services och är ett samlingsbegrepp för företag som erbjuder tjänster inom bl.a. design, tillverkning och reparation av elektroniska komponenter.
Scanfil fungerar som kontraktstillverkare och systemleverantör till en rad olika industrier. Ungefär en tredjedel av intäkterna härstammar i dagens läge från segmentet ”advanced consumer applications”, vilket inkluderar lösningar till t.ex. självbetjäningsautomater och hissar. Utöver det levererar man även lösningar till företag som är verksamma inom bl.a. automation & säkerhet, energi & cleantech samt medtech-industrin. Bolaget sysselsätter närmare 3300 personer, men endast tio procent av dessa är belägna i Finland. Största delen av personalstyrkan hittar man i länder som Polen, Kina och Estland där kostnadsnivån är lägre.
Utvecklingen under de senaste tio åren har varit väldigt fin. Scanfil har haft en årlig tillväxt på ca 10 procent och vinsttillväxten har varit närmare 14 procent per år. Rörelsemarginalen har i snitt legat kring fyra procent, även om den i år ser ut att bli något högre. Generellt har dock EMS-bolagen värderats relativt lågt till följd av att investerare förväntar sig att de blir hårt drabbade vid en lågkonjunktur och vinstmarginalerna ofta är tunna. De senaste tio åren har Scanfil handlats till ett P/E-tal på under tio största delen av tiden. Även konkurrenter har historiskt handlats till låga multiplar, men flera av bolagen är nu betydligt dyrare till följd av en högre omsättningstillväxt och bättre marginaler under de senaste åren.
Scanfil gav ut ett pressmeddelande i december där de sänkte vinstprognosen för 2021 till 38–41 miljoner euro (tidigare 41–44 miljoner euro). De meddelade att efterfrågan fortsättningsvis är hög, men att bristen på komponenter och material har haft en negativ inverkan på produktiviteten och lönsamheten samt att det växande lagret innebär en valutarisk. Flera storbanker i Finland (Evli Pankki, Nordea, OP Financial Group) följer bolaget och gav ut en uppdaterad analys snabbt därefter. De förväntar sig att omsättningen år 2022 är inom intervallet 698–735 miljoner euro och att vinsten per aktie blir mellan 0,53 och 0,56 euro.
Förutsatt att marknaden hålls stabil, så tycker vi att analytikernas prognoser är rimliga och förväntar oss en vinst per aktie i nästa år på ca 0,53 euro, vilket är i den lägre delen av intervallet ovan. På 2022 års förväntningar handlas då aktien till knappt 14 gånger vinsten och ett EV/EBIT-tal på omkring 10.
Aktien känns för närvarande hyfsat rätt värderat. Scanfil har minskat sin exponering mot industri, men en betydande del av efterfrågan är fortsättningsvis från cykliska sektorer. Marginalerna i branschen ser även för närvarande ut att vara högre än de har varit historiskt och bolagets prissättningskraft känns begränsad. Vi förhåller oss således neutrala till aktien och följer med Scanfils utveckling. Bolaget har en fin historik och har ökat utdelningen varje år sedan 2012, så för en investerare med väldigt lång tidshorisont kan bolaget mycket väl vara intressant att se närmare på även vid dessa nivåer.