Seamless Distribution Systems – Allt annat än krisstämning

Mjukvaruföretaget SDS imponerade nyligen med starka siffror i sin halvårsrapport. Aktien reagerade positivt och har nu stigit med nästan 30% under de senaste 12-månader.

Seamless Distribution Systems Allt annat n krisstmning

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1798 (2 augusti 2020)

SDS | First North | 35,7 kr | KÖP

Mjukvaruföretaget SDS imponerade nyligen med starka siffror i sin halvårsrapport. Aktien reagerade positivt och har nu stigit med nästan 30% under de senaste 12-månader. Därmed uppgår börsvärdet till runt 300 Mkr, vilket redan vid första ögonkastet framstår som ganska attraktivt för ett bolag som omsatte 246 Mkr ifjol med en rörelsemarginal på 6%. Dessutom har verksamheten vuxit stabilt i flera år och inte ens corona verkar kunna bromsa framfarten. Vi tar därför en närmare titt!

SDS tillhandahåller lösningar och tjänster för digital försäljning och distribution till privatpersoner via mobiloperatörer. Framförallt på tillväxtmarknader som Afrika och Mellanöstern har man slagit genom, drivet av det stora lokala behovet av teknikutveckling inom mobiltelefoni. Hittills använder sig kunderna på tillväxtmarknaderna främst av förbetalda kontantkort, och både distribution och administration av dessa är i behov av modernisering och digitalisering. Tack vare en nyutvecklad produktportfölj av funktioner som kompletterar den under lång tid utvecklade transaktionsväxeln ERS 360, har bolaget blivit en av de ledande aktörerna inom sin nisch.

Inom sitt andra affärsområde, Seamless Digital Distribution (SDD), distribuerar man elektroniska produkter via detaljhandeln, som tex mobila kontantkortsladdningar och betalmedel för betalning online. Dessutom levererar SDD den tekniska plattformen som möjliggör det så kallade ”TopUp” via de största bankerna i Sverige.

Bolaget är mycket aktivt på produktutvecklingssidan och under 2019 lanserades en ”swish” liknande tjänst, som erbjuder överföring av pengar mellan mobiler, betalning med mobilen i affärer samt mikrokrediter till återförsäljare. SDD lanserade dessutom en ny app och webbportal som möjliggör direkt kommunikation mellan återförsäljare och mobiloperatör eller annan leverantör som återförsäljaren köper produkter från.

Fjolårets kanske viktigaste händelse var dock förvärvet av eServGlobal, en global leverantör av system för förbetald laddning av kontantkort och mobila finansiella tjänster. Mer än 90% av företagets intäkter på uppskattningsvis runt 75 Mkr härstammar från Mellanöstern, Nordafrika och Sydostasien, vilket förstärkte SDS geografiska täckning och kundbas med bland annat flera stora, globala och regionala telekomoperatörer. Integrationen har hittills gått bra och eServGlobal tre största kunder har beslutat sig för att migrera till SDS ERS 360-plattform. 

Inte enbart därför som utvecklingen under första halvåret har varit glädjande och nettoomsättningen ökade med 48%, jämfört med samma period 2019, till 156 Mkr. Bolaget nämner inga detaljer men vi uppskattar att cirka 35% av tillväxten har varit relaterad till förvärv, vilket tyder på en fortsatt positiv trend även organiskt, coronakrisen till trots. Rörelseresultatet ökade till och med 255% till 13,1 Mkr, bland annat hjälpt av väsentligt lägre resekostnader.

Enligt vd Tommy Eriksson är en viktig anledning till att verksamheten har klarat sig så väl att SDS tjänster är affärskritiska för kunderna och det mesta kretsar kring att drifta och uppgradera befintliga system. Den kompletterande hårdvaran som krävs i vissa fall, installeras lokalt av kunden, vilket minimerar behovet av resande. Dessutom gynnas man av en ökning av digitala betalningar istället för fysisk hantering av pengar, en trend som sannolikt kommer förstärkas framöver.

Enbart inom SDD har man under Q2 sett en nämnvärd nedgång i försäljningen på grund av coronapandemin, men redan i juni har försäljningen vänt upp igen och förväntas under Q3 vara tillbaka på nivåerna som man hade under Q1. För SDS räknar ledningen med en fortsatt ”fantastisk” tillväxt, bland annat tack vare att de flesta kunderna har som målsättning att 100% av deras försäljning ska ske digitalt framöver. Utöver det förväntar man sig dels licensexpansioner, dels behov av nya funktioner då marknaderna blir mer sofistikerade.

En viktig pusselbit i strategin är att fokusera på en ökande andel återkommande intäkter för att jämna ut intäktsflödet och lönsamheten. Detta ska bland annat ske genom att avtalen med operatörerna i en ökad omfattning baseras på ”tickintäkter”, som tex i avtalet med Etiopiens ledande operatör, där SDS får en del av intäkterna som genereras av den digitala distributionen av elektroniska värdebevis via ERS-plattformen. I början av Q3 ingick man dessutom ett strategiskt viktigt avtal med den ledande mobiloperatören i Nigeria, som omfattar tjänsten för Mikrokredit till återförsäljare.

Sammantaget talar mycket för fortsatt fin tillväxt och vi räknar med att nettoomsättningen kommer kunna stiga till omkring 320 Mkr i år, samtidigt som vinsten per aktie bör kunna nästan fyrdubblas till runt 2 kr, tack vare den skalbara affärsmodellen. Det innebär att aktien handlas till strax under 17x årets förväntade vinst, vilket är frestande givet tillväxten. Ett ess i rockärmen är dessutom ytterligare M&A-aktivitet. Vi ser kurser kring 40-42 kr som fullt realistiska inom 12 månaders period och åsätter därför aktien en köprekommendation.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-08-04 14:02:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:52