Semafo – en guldgruva på mer än ett sätt?

Guldet har i urminnestider setts som värdebevarande tillgång. Så även bland börsplacerarna även om dess intresse för ädelmetallen vanligtvis har gått i vågor. Störst har den varit i tider av oro, betydligt mindre när den globala ekonomin utvecklats väl. Då riktar man istället blickarna dit avkastningspotentialen är högre.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

SMF | Mid Cap | 18,64 kr

Med tanke på höstens/vinterns börsutveckling är det inte särskilt märkligt att guldet åter har börjat glimma. Bestående eller ej finns det förstås olika åsikter om beroende på vad man tror om den närmaste framtiden. Får pessimisterna rätt kan det onekligen bli gyllene tider för guldet. Vill man rida på den vågen finns det en rad olika möjligheter.

Att köpa fysiskt guld är en klassisk sådan som förespråkas av främst allehanda ”domedagsprofeter”. De mer återhållsamma bedömarna framhäver istället diverse guldcertifikat eller s.k. ETF:er (börshandlade fonder). För oss i Sverige har dessvärre handeln med de senare nämnda blivit mer eller mindre omöjlig till följd av regelkrångel.

Ett annat alternativ är investering i guldprospekterande och/eller guldproducerande bolag. Erfarenheten av svenska sådana är dessvärre allt annat än god. Ni minns kanske Aurex, Lappland Goldminers eller Nordic Mines äventyr som med facit i hand visat sig vara allt annat än framgångssagor. De två största alternativen som står till buds idag är dels Lundin Gold dels kanadensiska Semafo som finns parallellnoterad i Sverige (huvudnotering i Kanada).

Medan Lundinfamiljens bolag håller på med att slutföra uppförandet av sin gruva är Semafo sedan flera år tillbaka ett guldproducerande företag. Under 2018 landade guldproduktionen på 244 600 uns (oz) och förväntas öka till drygt 400 000 i år tack vare produktion i ny gruva.

Just den kraftigt ökande produktionen gör att vi ser Semafos aktie som lite extra lockande. En investering i ett guldbolag är nämligen att betrakta som någon form av option på guldpriset. Bolagens intjäning ökar mer än själva guldpriset då kostnaderna för utvinning i regel är mer eller mindre konstanta. Det som eventuellt tillkommer är eventuella framgångar (eller misslyckanden) på prospekteringsfronten.

Det som gör Semafos förväntade produktionsökning intressant är det faktum att den härrör sig från ett område (Boungou) med rikare malm. Enligt bolagets senaste rapport innehöll malmen ca 5,75g guld per ton processad malm att jämföra med huvudgruvans (Mana) ca 2,40 g/t. Den rikare malmen gör att produktionskostnaden i genomsnitt sjunker vilket gör kalkylerna ytterst intressanta i händelse av fortsatt stigande guldpris.

Tittar man på totalkostnaden per producerad uns guld motsvarade den i Q3 ca 1000 usd. För helåret förväntar sig bolaget att nivån summeras till ca 920 usd/oz. Eftersom produktionen i Boungou som inleddes i Q3 kommer att äga rum under hela 2019 (och åren framgent) lär totalkostnaden gå ned som en följd av dess högre mineralisering. Målsättningen för de närmaste 5 åren är en totalkostnad på omkring 700 usd/oz.

Givet produktionstakt om drygt 400 000 oz guld och nuvarande guldpris (1 290 usd/oz) torde det motsvara kassaflöde på 230-240 Musd eller drygt 2 miljarder kronor per år att jämföra med Semafos börsvärde om drygt 6 miljarder kr. Skulle guldpriset därtill öka med 10% stiger Semafos intjäning med det dubbla (20%) tack vare hävstångseffekten som omnämndes ovan.

I det korta perspektivet kan man förstås resonera att en hel del av uppsidan nu är tagen. Enbart sedan årsskiftet har aktien stigit med nära 10% och utvecklingen är nära den dubbla om vi tittar en dryg månad bak i tiden. Men tidshorisonten för våra vinnarförslag sträcker sig nära ett år framåt och därför räds vi inte eventuella rekyler de närmaste veckorna.

Med ovan sagt vill vi förstås betona den mycket höga risknivån. Placeringar i guldproducerande bolag (Semafo bedriver även prospektering i närliggande områden) är beroende av flertalet faktorer som bolaget själva inte kan påverka. Den första är naturligtvis guldpriset som ju historiskt sett har visat sig vara ytterst svårprognosticerat och inte minst volatilt. Den andra är förstås beroendet av den amerikanska dollarn.

Den motsatta korrelationen med dess utveckling är ganska tydlig. Den tredje faktorn är förstås var verksamheten bedrivs. I Semafos fall handlar det om afrikanska Burkina Faso, ett område som inte kan betraktas som särskilt stabilt. Bara ifjol har bolagets anställda och dess säkerhetspersonal angripits vid en rad tillfällen och även om incidenterna inte tycks ha påverkat verksamheten i någon större omfattning går det inte utesluta att de någon gång gör det. Även politiska förutsättningar kan ändras. Idag är ledningen på god fot med regeringsmakten men detta är ingen garanti att relationen består för evigt.  

Med tanke på ovanstående lär Semafo sannolikt aldrig åtnjuta samma höga marknadsvärdering som större konkurrenter med spridd verksamhet över flera världsdelar gör. Samtidigt är det dock få bolag vars produktion kan komma att öka i samma dramatiska omfattning som Semafos förväntas göra. Det tillsammans med hyfsade utsikter om något svagare dollar (färre FED-höjningar) samt stigande guldpris (marknadsoro) gör att vi ser aktien som intressant för den mer spekulativt lagde.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2019-01-12 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:01:02