Semcon – näst på tur att köpas upp?

Ingen kan väl ha missat att veckan inleddes med ett rejält bud på konsultbolaget Acando. Rejält, eftersom premien uppgick till hela 44% jämfört med senaste betalkurs för aktien. Budet höjde snabbt temperaturen i sektorn och aktier som exempelvis en av våra favoriter, KnowIT, steg med nära 10%. Kan detta bolag vara näst på tur för uppköp?

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

SEMC | Small Cap | 59,20 kr

Omöjligt är det förstås inte. Bolaget saknar tydlig huvudägare och skulle därför mycket väl kunna köpas ut. De senaste årens framgångar har dock fått upp värderingen en bra bit. KnowIT värderas idag till p/e-tal på ca 14-15 vilket är relativt högt om man ser till branschens historiska värderingar. Tittar vi på exempelvis en annan av våra favoriter, Semcon, är motsvarande multipel där 10.

Annons

Skall man vara ärlig så är det inte mycket utöver branschtillhörighet – konsulting – som förenar de båda ovan nämnda bolagen. Att Semcon värderas lägre är förståeligt. Bolaget har under lång tid haft både stora lönsamhets- och tillväxtproblem. De förstnämnda ser nu ut att ha börjat åtgärdas. Under Q4 redovisade Semcon rörelsemarginal om 8,4% vilket kan jämföras med 7,7% under motsvarande period året innan. Och då var ju årets Q4 synnerligen ”arbetstagarvänlig”. Förutom att det var en arbetsdag mindre låg ju helgerna på ett sådant sätt att uttag av få semesterdagar skapade en tre veckor lång ledighetsperiod. För timdebiterande bolag torde det vara negativt.

Mot ljuset av detta var vinstökningen om nära 24% i Q4 positiva nyheter. På årsbasis steg vinsten per aktie med 31% till 5,25 kr (4). Intäkterna summerades till 1842 Mkr (1762) medan rörelseresultatet blev 120 Mkr (95). Lönsamheten uppmättes med andra ord till 6,5% medan den organiska tillväxten var 2%.

Att omsättningssiffran är 4,5% högre än för 2017 beror på att man under Q2 förvärvade tyska produktinformationsföretaget Haas-Publikationen GmbH. Företaget som har ca 50 anställda bidrog under 2018 med intäkter motsvarande 33 Mkr.

Semcons främsta problem idag är dock inte den förhållandevis skrala lönsamheten utan avsaknaden av tillväxt. På sätt och viss hänger naturligtvis de båda ihop. För oavsett om Riksbanken påstår sig se låg eller obefintlig inflation så finns den där på lönesidan, i synnerhet på en glödhet konsultmarknad där arbetsgivarna är redo att betala bra för att locka till sig spetskompetens. Lyckas man inte växa måste man höja priserna enbart i syfte att motverka stigande personalkostnader. Sådant är ofta betydligt enklare sagt än gjort. Klarar man inte av det sjunker lönsamheten.

En sak som det nu uppköpsaktuella Acando och Semcon har gemensamt är ägarbilden. Precis som Acando har Semcon en dominerande huvudägare som sitter på ca 25% av rösterna (JCE Group). Detta gör att en eventuell intressent kan vända sig till en enskild part snarare än att behöva involvera flera sådana vilket skulle ha varit fallet om man velat köpa upp exempelvis KnowIT där det inte finns någon som äger mer än 8% av bolaget.

Kan JCE Group tänka sig att släppa Semcon? Det tror vi nog att man gör, bara priset är tillräckligt lockande. Semcons långsiktiga mål är att uppnå lönsamhet motsvarande 8%. Skulle man hamna där borde aktien vara värd 80-85 kr och det är långt ifrån en omöjlig prislapp för en större branschaktör att erbjuda, i synnerhet om det handlade om någon som skulle kunna få fram en del synergivinster i samband med samgåendet.

Med allt ovan sagt är det alltid vanskligt att bygga sitt case på uppköpsmöjligheten som ju omfattar de allra flesta börsbolag. Som Semcon presterar just nu betingar man inte ett så pass högt värde som nämnt ovan. Men det faktum att man inom loppet av ett år lyckats lyfta lönsamheten med en procentenhet manar onekligen till optimism. Skulle man höja den ytterligare något (till förslagsvis 6,8-6,9%) också i år lär det få hyfsat genomslag på vinsten per aktie.

Man bör komma ihåg att bolaget vid utgången av 2018 ägde 683 000 egna aktier. Det var 400 000 fler än året innan. Stigande lönsamhet och färre antal aktier (under förutsättning att de återköpta aktierna makuleras) är vanligtvis en angenäm kombination för aktieägarna.   

I samband med bokslutet föreslog styrelsen en utdelning om 3 kr vilket var högre än av oss förväntade 2,75 kr. På rådande kursnivå är direktavkastningen 5,3% vilket borde utgöra en hyfsad ”krockkudde” för kursen. Semcon har ju trots allt goda kassaflöden och kan därför mycket väl behålla utdelningsnivån även nästa år. Detta då vi kalkylerar med en högre vinst i år om inget oförutsett idag inträffar.

I synnerhet första halvårets jämförelsesiffror borde vara möjliga att slå. Dels eftersom det tyska förvärvet inte ingick i räkenskaperna förrän först från och med Q2. Dels eftersom affärsområdet Product Information som stod för 25% av fjolårets intäkter, hade ett svagare första halvår efter att två kunder valt att flytta sin verksamhet från Europa till Asien.  

Den starka avslutningen på 2018 gör att vi höjer prognosen för i år och räknar med att bolaget når en vinst om 5,75 kr per aktie (räknat exkl egna aktier). Låg värdering, stabila kassaflöden, stark balansräkning, fin direktavkastning samt till syvende och sist även en högst reell uppköpsmöjlighet gör att vi vidhåller vår positiva syn. Köprekommendationen kvarstår och riktkursen höjs till 67 kr (62). Skall historien visa vägen torde aktien utvecklas väl fram tills utdelningen är dragen. Stämman är planerad till 24/4

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2019-03-13 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:59:42