Semcon – sakta men säkert framåt
Konsultbolaget Semcon har från och till hört till våra favoriter. Aktien lämnade våra Top Picks i början på maj efter att ha avkastat drygt 30%, i ett läge då uppsidan till vår riktkurs inte var tillräcklig för att en fortsatt köprekommendation skulle kunna motiveras. Ett bra beslut ser det ut som, eftersom kursen sedan dess har sjunkit med drygt 20%.
SEMC | Small Cap | 48,35 kr
Det i sin tur har medfört att aktien återigen dök upp bland våra favoriter i samband med oktoberfrossan. Vid det tillfället bedömde vi att en svag Q3-rapport borde vara intecknad i aktiekursen som därmed också borde framstå som attraktiv inför den för sektorn normalt sett starka perioden (Q4 och Q1).
Så här långt har inte rekommendationshöjningen varit särskilt lyckosam då börsoron har fortplantat sig in i november och påverkat i stort sett alla aktier oavsett bransch. Semcons aktiekurs är inget undantag här. Det faktum att bolaget har en tydlig beröring med den minst sagt konjunkturkänsliga fordonssektorn har säkerligen inte varit till gagn för aktien. Q3-rapporten däremot som presenterades för ett par veckor sedan, var en rakt igenom trevlig läsning.
Omsättningen summerades i kvartalet till till 405 Mkr (367) vilket innebar att den organiska tillväxten blev 7%. Det är en må hända skralt men en klar förbättring gentemot tidigare kvartal (under årets tre första kvartal är siffran 3%) och det område där vi gärna ville se framsteg göras. Även lönsamheten förbättrades då rörelseresultatet dubblades till 18 Mkr (9). Rörelsemarginalen var fortsatt låg men ökade till 4,4% (2,4) och innebar att kvartalsvinsten summerades till 14 Mkr (6) motsvarande en vinst per aktie om 0,75 kr (0,35).
Att dra allt för långtgående slutsatser av ett semesterkvartal låter sig förstås inte göras. Det vi däremot tar fasta på är att verksamheten ser ut att fortsätta den förbättringstrend som inleddes under slutet av föregående år. Det borde båda gott inför den normalt sett mycket starka perioden som Q4 och Q1 historiskt sett har varit för hela konsultsektorn. Brasklappen i år blir förstås kalendereffekten som ser ut att spela de flesta timdebiterande bolag ett spratt.
I och med att både julafton och nyårsafton hamnar på en måndag lär årets avslutning bli en lugn period. Det räcker nämligen att ta ut några enstaka semesterdagar för att få till en riktigt lång julledighet vilket flertalet konsulter säkerligen lär utnyttja. Det i sig kan samtidigt medföra att perioden innan dess blir extra hektisk då en del kunder säkert blir angelägna om att ro hem projekten i tid.
Tittar vi på vad bolaget åstadkommit så här långt räcker det egentligen med att man lyckas matcha fjolårets resultat (vinsten per aktie blev 1,55 kr i fjolårets Q4) för att värderingen inte skall vara högre än motsvarande P/E-tal om 10. Då var lönsamheten i Q4 stark och rörelsemarginalen uppgick till 7,7%. Antalet medarbetare var dock ca 60 färre vilket till viss del beror på det tyska förvärvet som Semcon genomfört i år.
Semcons långsiktiga målsättning är att nå en lönsamhet motsvarande 8%. Den låga värderingen beror naturligtvis på att man inte lyckats närma sig målet trots en superstark IT-konjunktur. Om inget oförutsägbart inträffar lär årets lönsamhet överstiga 6% vilket kanske inte är så värst imponerande i jämförelse med bolag som exempelvis KnowIT, men innebär trots allt ett rejält lyft gentemot fjolårets 5,4%.
Huruvida man sedan lyckas nå hela vägen upp till vår prognos om knappa 6,5% beror naturligtvis på beläggningen under kvartalet. Bortsett från att årets jul kan betraktas som en riktig ”arbetstagarjul” så innehåller ju Q4 i år en arbetsdag färre överlag vilket i Semcons fall bedöms påverka intäkterna med ca 7 Mkr och resultatet med ca 6 Mkr.
Börsoron i sig har förstås medfört att ett och annat konjunkturmoln har dykt upp på himlen. Frågan är dock om inte den sencykliska konsultbranschen trots det kan gå ännu ett starkt år till mötes? Digitaliseringstrenden är inget som kommer att avstanna och det lär sannolikt inte elektrifieringen eller utvecklingen av autonoma körtekniker göra heller. Men visst, tempot kan kanske sänkas. Skulle man dock lyckas växa med 3-5% och därtill upprätthålla lönsamheten omkring 6,5% är uppsidan betydande.
Marknaden ser nämligen ut att tro på en ny lönsamhetssvacka nästa år som för bolaget tillbaka till marginaler understigande 5%. Den svajiga historiken gör förstås att man inte kan avfärda oron som helt ogrundad men faktum är att Semcon idag ser något annorlunda ut än förr. Kundskaran har diversifierats där inte minst slagsidan mot fordonsindustrin har minskat stadigt kvartal för kvartal.
Tittar vi bort från rådande superkonjunktur i branschen lär även vårens utdelningssäsong vara en dragmagnet för sektorns aktier. Med sitt låga investeringsbehov är konsultbolagen pålitliga utdelare och Semcon är här inget undantag. Ifjol delade bolaget ut 3,50 kr där 2,50 kr avsåg ordinarie utdelning. Att räkna med oförändrad utdelning även i år kan vara något optimistiskt.
Bolaget har trots allt använt en del av sina starka kassaflöden till att återköpa egna aktier. Men givet en nettokassa som vid utgången av Q3 motsvarade ca 1,70 kr per aktie borde man kunna upprepa sin ordinarie utdelning nästa år och kanske rent av höja den till 2,75 kr. På nuvarande kursnivåer innebär det en direktavkastning på fina 5,2-5,7%.
Eftersom vi ser marknadens oro för Semcons näraliggande lönsamhet som något överdriven väljer vi att kvarstå vid vår köprekommendation. Däremot justerar vi riktkursen en aning till 62 kr (64) i spåren av generellt ökad riskpremie. Givet att våra prognoser avseende nästa år slår in motsvarar det ett P/E-tal på ca 12.