Skanska – Brittisk smäll i problemprojekt
Byggjätten Skanska levererade en Q1-rapport som innehöll ett resultat långt under förhandstipsen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2110 (12 maj 2024)
KÖP | SKA | Large Cap | 192,3 kr
Rörelseresultatet var en besvikelse då man redovisade 497 Mkr mot väntade 864 Mkr. Hela avvikelsen förklaras emellertid av en nedskrivning på 370 Mkr relaterat till ett tio år gammalt projekt i Storbritannien.
Ledningen erkänner att bolaget har tagit risker på både intäkts- och kostnadssidan som inte har fallit väl ut. Problemprojektet påverkade byggmarginalen som uppgick till blygsamma 1,8%, vilket var en procentenhet sämre än väntat. På rullande 12 månader är marginalen nu 3,3%, att ställa mot målet på minst 3,5%.
Även i den kommersiella fastighetsutvecklingen gjordes en nedskrivning på 154 Mkr i ett amerikanskt projekt, till följd av förändring av avkastningskrav med anledning av förändrade marknadsutsikter för den lokala marknaden. Kostnadsökningstrycket i byggsektorn har minskat mot tidigare, vilket bör reducera risken för att de pågående projekten blir försenade eller drabbas av ökade kostnader.
Koncernens omsättning i Q1 uppgick till 36,4 Mdr kr vilket motsvarar en tillväxt på 5% från jämförelsekvartalet, justerat för valutakurseffekter. Utfallet var i nivå med marknadens förväntningar. Orderingången förbättrades med 83% till 46,9 Mdr kr justerat för valuta jämfört med föregående år men var 4% lägre än väntat.
I kvartalet var orderingången för koncernen stark med bra bidrag från Norge och USA, vilket resulterade i en orderstock som nådde en ny historisk högsta nivå. I Q1 fick Skanska sin största order någonsin på den amerikanska marknaden då en bro för 14,5 Mdr kr i Seattle ska byggas. Hittills under Q2 har Skanska annonserat ordrar på 12,6 Mkr.
Inom Byggverksamheten var resultatet stabilt i Norden och USA. Divisionen levererade ett robust resultat i ett säsongsmässigt litet Q1. Inom Bostadsutveckling ökade antal sålda bostäder i kvartalet, dock från mycket låga nivåer. Resultatet påverkades av låga volymer i Norden och förluster i lågprissegmentet BoKlok. Skanska är selektiva med att starta nya projekt och prioriterar investeringsmöjligheter på sina mest aktiva marknader, Centraleuropa och Norge.
Ledningen upprepar i allt väsentligt de framåtblickande kommentarerna kring marknadsutsikterna. Man förväntar sig alltjämt en stark utveckling i USA samt på anläggningssidan i Norge. De övriga marknaderna i byggverksamheten är stabila eller svaga.
Även om motvinden för Skanskas egna investeringar inom bostäder och kommersiella fastigheter fortsätter på kort sikt har bolaget historiskt sett skapat stora värden i dessa investeringar. Vi tror att fallet kommer att vara så även i framtiden när marknaden återgår till ett normalläge. Skanska uppger sig se ett ökat intresse på visningar av bostäder, jämfört med Q1 under föregående år. Ökningen sker dock från låga nivåer och återhämtningen på bostadsmarknaden spås ske långsamt.
Att den svenska Riksbanken i onsdags gjorde sin första räntesänkning på åtta år är positiva nyheter och riksbankschefen flaggade för att det kan komma ytterligare två sänkningar i år. Den amerikanska centralbanken har tyvärr successivt fått rulla fram sina räntesänkningar beroende på en för stark ekonomisk utveckling som håller upp inflationen. Inom kommersiella fastigheter är investerare fortsatt avvaktande, speciellt i USA. För att marknaden ska förbättras måste räntorna börja att trenda nedåt.
Den amerikanska infrastrukturmarknaden är viktig för Skanska och där sker nya affärer på öst- och västkusten där koncernen är aktiv. Det är där de flesta infrastrukturprojekten kommer ut. Och när det gäller byggsidan i USA verkar Skanska i rätt segment inom social infrastruktur med byggande av skolor, universitet och sjukhus. Koncernen väljer bort projekt med lägre marginal eller för hög risk eftersom Skanska prioriterar lönsamhet före volym.
Till nuvarande kurs handlas Skanska till ett p/e-tal om ca 11 vilket inte är dyrt. Värderingen är något högre än för exempelvis NCC, men det tycker vi kan motiveras av en bredare geografisk närvaro och Skanskas storlek. Vi höjer rekommendationen för Skanska till Köp med riktkurs 235 kr då vi blir allt mer övertygande att bolaget går emot ljusare tider.
Skanska AB är ett av världens största bygg- och projektutvecklingsföretag, med verksamhet i Europa och Nordamerika. Företaget grundades 1887 och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige. Skanska är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SKA B. Enligt bolagets utdelningspolicy är målsättningen att dela ut 40–70% av årets resultat till aktieägarna, förutsatt att den finansiella situationen är stabil och tillfredsställande. Under 2024 uppgick den totala utdelningen till 8,00 kronor per aktie. För räkenskapsåret 2024 rapporterade Skanska en omsättning på 176 481 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 5 552 miljoner kronor.