Skanska - Minskat kostnadstryck
Skanska har en stark position i USA och Sverige inom infrastrukturutbyggnad. I USA väntas de kommande 10 åren visa på en historiskt hög nivå för investeringar inom infrastruktur.
NEUTRAL | SKA | Large Cap | 198,65 kr
Och i Sverige bör vårt Nato-medlemskap ge ett extra stöd till marknadsvolymen eftersom det kommer att kräva en del ny infrastruktur.
Skanskas byggverksamhet avslutade fjolåret bra med ett starkt Q4 medan Bostadsutveckling och Kommersiell fastighetsutveckling fortsatt påverkas av svaga fastighetsmarknader. Kommersiell fastighetsutveckling tyngs främst av transaktionsmarknaden då många investerare står vid sidan om bl.a. på grund av ränteläget och osäkra utsikter. Skanska ser ännu inga tecken på att investerare är på väg tillbaka i närtid och det sker väldigt få transaktioner inom Kommersiell fastighetsutveckling.
Koncernen levererade en Q4-rapport som innehöll bra marginaler inom sin kärnbyggverksamhet samt ett starkt kassaflöde. Kvartalets intäkter landade på 41 886 Mkr (43 479), att jämföra med väntade 43 479 Mkr. Justerat för valutakurseffekter ökade intäkterna med 5%. Orderingången uppgick till 44,1 Mdr kr och överträffade konsensusförväntningar som låg på 43,5 Mdr kr. Det innebar trots allt en minskad orderingång justerat för valutaeffekter om 15%.
Rörelseresultat blev 957 Mkr (3,200), klart över förhandstipsen om 367 Mkr. Nedskrivningar och förändringar i fastighetsvärden har påverkat negativt med 2 Mdr kr, vilket aviserats redan inför bokslutet publicerades. Den stora avvikelsen mot marknadens förväntningar förklaras dock helt av en reavinst från försäljningen av LaGuardia Gateway Partners på 794 Mkr. Exklusive denna vore det underliggande resultatet i stället 205 Mkr sämre.
Byggverksamheten avslutade 2023 med en stark rörelsemarginal och hög orderingång. Lönsamheten i byggverksamheten var 4,4% vilket var högre än väntade 4,0%. Marginalen under helåret summerades till 3,5%, vilket är den nivå som koncernen vill ligga över enligt det finansiella målet. Resultatet var stabilt i Norden och ett starkt resultat i den amerikanska verksamheten. Byggverksamheten med sin exponering mot många marknader, segment och sektorer bidrar till en stabilitet i lönsamhet. En större del av orderboken har en bruttomarginal på runt 8,5%, vilket ger en rörelsemarginal på 4,5%.
Skanska prioriterar att ta lönsamma projekt på de marknader som är starka. I länder som inte visar lika stark utveckling, som Finland och Storbritannien, handlar det främst att anpassa kostymen. Koncernen har 1 000 färre anställda jämfört med året innan. Kostnadsökningstrycket i byggsektorn har minskat mot tidigare, vilket bör reducera risken för att de pågående projekten blir försenade eller drabbas av ökade kostnader.
"Vi fortsätter att gilla Skanska som tveklöst hör till globala kvalitetsbolag i sektorn. Efter senaste tidens kursuppgång framstår dock potentialen som något begränsad ändå."
Byggsektorn är inte direkt kul just nu men byggkonjunkturen kommer inte att klappa ihop helt. Inom infrastruktur ser utvecklingen nämligen klart bättre ut och Skanska är ett internationellt bolag med ganska mycket infrastrukturprojekt, inte minst i USA. Dessutom har Skanska en stark balansräkning (nettokassa på ca 10 Mdr kr) och bolaget kommer att dela ut pengar även i sämre tider.
Ledningens guidning för marknadsutsikterna är generellt svaga förutom i USA där både hus- och anläggningsbyggande bedöms ha en stark marknad de närmaste 12 månaderna. Även om motvinden för Skanskas egna investeringar inom bostäder och kommersiella fastigheter fortsätter på kort sikt har bolaget historiskt skapat värde i sina investeringar. Bokförda värden i pågående egna projekt, färdigställda projekt, byggrätter, land och fastighetsförvaltningen uppgår till ca 64 Mdr kr, motsvarande 153 kr per aktie.
Sedan vår senaste uppdatering i början av november 2023 har aktien stigit med nära 30% (från 153 kr till dagens knappa 200 kr). Det är en stark utveckling för att vara den här typen av aktie. Idag handlas den till och med högre än vår tidigare riktkurs om 190 kr. Orimlig är uppgången definitivt inte då vi anser att byggverksamheten utvecklas väl förutom i ett fåtal länder.
Potentialen framgent finns främst inom utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter. Till nuvarande kurs handlas byggjätten till ett p/e-tal om drygt 11 vilket inte är dyrt. Det är dock dyrare än vad marknaden prissätter den mer lokale konkurrenten NCC till. Viss skillnad är rimlig då Skanskas globala närvaro bör premieras.
Vi fortsätter att gilla Skanska som tveklöst hör till globala kvalitetsbolag i sektorn. Efter senaste tidens kursuppgång framstår dock potentialen som något begränsad ändå. Detta till trots höjer vi riktkursen till 220 kr (tillkommer gör även utdelning om 5,50 kr per aktie) eftersom det svenska medlemskapet i Nato kan förstärka marknaden inom infrastruktur de kommande åren på hemmaplan. Samtidigt förväntar vi oss att kostnadstrycket i byggsektorn avtar nu när flertalet mindre bolag har fått problem. Fallande styrräntor senare i år i Sverige och USA kan därtill förbättra affärsmöjligheterna under nästa år.
Långsiktigt framstår aktien tveklöst som intressant för den som vill ha exponering mot kvalitetsbolag. Här och nu blir vi dock mer neutralt inställda till aktien. Skulle kursen backa något till 175-185 kr är vi redo att åter rekommendera köp och placera Skanska bland våra Top Picks på nytt.
Källa: Infront
Skanska AB är ett av världens största bygg- och projektutvecklingsföretag, med verksamhet i Europa och Nordamerika. Företaget grundades 1887 och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige. Skanska är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SKA B. Enligt bolagets utdelningspolicy är målsättningen att dela ut 40–70% av årets resultat till aktieägarna, förutsatt att den finansiella situationen är stabil och tillfredsställande. Under 2024 uppgick den totala utdelningen till 8,00 kronor per aktie. För räkenskapsåret 2024 rapporterade Skanska en omsättning på 176 481 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 5 552 miljoner kronor.