SKF – För många orosmoln på horisonten
Det är för tidigt för att kunna avgöra hur Rysslands invasion av Ukraina kommer påverka den ekonomiska utvecklingen i Europa och hela världen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1936 (2 mars 2022)
SKF B | Large Cap | 168,35 kr | NEUTRAL
Som omedelbar effekt har priset på oljan av sorten Brent brutit genom 100 usd per fat för första gången sedan 2014 och har därmed stigit med runt 30% hittills i år. Jämfört med för 12-månader sedan har priset rusat med över 50%.
Dessutom har hela EU stängt sitt luftrum för rysk flygtrafik, vilket i sin tur har föranlett Ryssland att stänga sitt egna luftrum. Det får naturligtvis stora konsekvenser för flygtrafiken mellan Europa och Asien och flygbolaget Finnair varnade nyligen för de betydande konsekvenser för frakt- och passagerarflyg. Två av huvudproblemen för den tillverkande industrin har därmed försämrats ytterligare på kort tid: kostnadsinflation och logistik.
För kullagerkoncernens del uppgick de totala kostnadsökningarna till 1 660 Mkr under fjolåret och var främst relaterade till material-, logistik- och energikostnader. Enbart cirka 700 Mkr, alltså mindre än hälften, har man kunnat kompensera för, vilket förklarar den relativt blygsamma förbättringen av den justerade rörelsemarginalen om 1 procentenhet till 13,3%, trots att försäljningen ökade organiskt med 12,6% till 81,7 miljarder kr.
Redan vid presentationen av bokslutskommunikén i början av februari flaggade vd Rickard Gustafson dessutom för en fortsatt exceptionellt hög kostnadsinflation, bland annat till följd av fler förväntade flaskhalsar i leveranskedjan. Trycket kommer nu sannolikt bli ännu större och kanske även mer långvarigt, vilket kommer kräva fler åtgärder från bolagets sida än enbart de sedan tidigare aviserade prisökningarna mot kund.
Egentligen har sentimentet inom industriverksamheten (72% av nettoomsättningen) varit mycket bra på sistone, med en organisk tillväxt på 9% under Q4. Detta tack vare en betydligt högre efterfrågan inom de flesta industrier i Europa, Mellanöstern och Afrika samt Latinamerika, medan efterfrågan i Nordamerika och Asien hade ökat i en något lägre takt.
Fordonssidan kämpar däremot fortfarande med den välkända komponentproblematiken och visade en organisk nedgång om 8% under senaste kvartalet. Orderboken är dock stark och vd Gustafson hänvisar till den fortsatt kraftigt ökande efterfrågan på elfordon, där bolaget har en ledande ställning. Experter räknade hittills med en återhämtning inom fordonssegmentet från och med Q2 i år.
Som vi ser det kan man redan nu ställa ett stort frågetecken kring bolagets egna prognos för Q1 och framförallt helåret 2022, där man räknade med en organisk försäljningstillväxt med ”ett lågt ensiffrigt tal” (Q1 2022), respektive en organisk försäljningstillväxt med 5-10% (FY 2022). Vår bästa gissning idag är att den globala återhämtningen av ekonomin kommer få en märkbar inbromsning när säkerhetsläget i Europa nu har försämrats på ett dramatiskt sätt. Prognoser, som den från IMF om en global tillväxt på 4,4% för 2022, lär sannolikt justeras ner inom kort.
Därmed överskuggar tyvärr den makroekonomiska osäkerheten framstegen som SKF har gjort sedan Rickard Gustafson har tagit över som vd förra juni. I samband med bokslutskommunikén presenterade han dessutom ett nytt strategiskt ramverk som ska transformera bolaget till en ännu mer innovativ, tillväxtfokuserad och lönsam industriaktör.
Det ambitiösa målet är att fördubbla omsättningen fram till år 2030, med förbättrade marginaler. Det skulle motsvara en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 8%, vilket är en bra bit över bolagets historiska organiska snittnivå. Ledningen är dock optimistisk att majoriteten av tillväxten ska vara just organisk och endast vissa selektiva förvärv ska förekomma. Istället har man identifierat tydliga områden där bolaget kan växa organiskt, dock utan att ge några konkreta exempel.
Tillväxtinitiativen omfattar investeringar i industrier och produkter där man kan tillföra betydande kundvärde, samtidigt som man vill upprätta en decentraliserad styrmodell, öka fokus på teknikutveckling i prioriterade industrier, samt påskynda digitalisering och regionalisering av värdekedjan. Intressant är även att man avser etablera en självständig fordonsverksamhet, vilket öppnar för en avknoppning eller försäljning på sikt.
Fina interna framsteg och intressanta planer för framtiden talar för en positiv utveckling i ett längre perspektiv. Efterfrågan på bolagets produkter är dock ytterst konjunkturkänslig och där ser vi stor risk för bakslag på kort sikt. Givetvis har aktien redan påverkats av osäkerheten och kursen har sjunkit med cirka 20% sedan början av januari. Det lär dock finnas ytterligare nedsida när analytikerkåren kommer behöva sänka sina estimat. Vi pausar vår köprekommendation tills vidare och slopar även riktkursen.
Aktiebolaget SKF, grundat 1907, är en global ledare inom utveckling och tillverkning av rullningslager, tätningar och relaterade produkter. Företaget erbjuder även tjänster inom smörjsystem, mekatronik och underhållslösningar, med verksamhet i över 130 länder. SKF är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SKF B. För räkenskapsåret 2024 rapporterade bolaget en omsättning på 96 355 miljoner kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 7,75 kronor per aktie för 2024, en ökning från föregående års 7,50 kronor. SKF äger flera dotterbolag, inklusive SKF Sverige AB och SKF USA Inc., som stödjer företagets globala verksamhet.