Smart Eye – Har lagen på sin sida

Teknikbolaget SmartEye fortsätter att utvecklas åt rätt håll och har de senaste månaderna tagit ytterligare design wins och order.

Smart Eye Har lagen pa sin sida

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2048 (2 juli 2023)

SEYE | First North | 42,18 kr | CHANS

Dessutom har göteborgarna stärkt balansräkningen och levererat på sina löften om kostnadsbesparingar.

Tills vidare kvarstår emellertid problemet att bolaget ökar inte enbart intäkterna utan även förlusterna. Under Q1 landade rörelseresultatet (EBIT) på -81,9 Mkr, vilket kan jämföras med -71,5 Mkr i Q1 2022. Detta trots att nettoomsättningen ökade med 20% till 64,3 Mkr. Anledningen är främst att ledningen fortsätter att investera för att kunna leverera mer avancerade funktioner inom både Driver Monitoring Systems (DMS) och Interior Sensing.

Å andra sidan har man skärpt till de interna kontrollerna över kostnader och kassaflöden och ambitionen är att nå lönsamhet senast under andra halvåret 2024. Lovande i sammanhanget är att bolaget lyckades minska sina driftskostnader med 10% jämfört med Q4 2022.

Det är fortfarande främst forskningssidan (Behavioral Research) som driver omsättningstillväxten, vars tre affärsenheter ökade sina intäkter organiskt med 34% till 50 Mkr. Här erbjuder man eyetracking-hårdvara, Emotion AI SaaS samt en multimodal mjukvaruplattform. Hela forskningsmarknaden gynnas av avtagande pandemieffekter och vd Martin Krantz räknar med en fortsatt stark ökning under resten av året.

Långsiktigt är det dock Automotive-delen som lockar mest, även om de flesta samarbeten med de största biltillverkarna befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. I flera fall har produktionen faktiskt startat men skalar inte upp lika snabbt som i den ursprungliga produktionsplanen.  Dels på grund av komponenter, dels till följd av allmänna problem med bilarnas generella mjukvaruarkitektur. Tack vare fakturering av utvecklingstjänster ökade dock även här intäkterna organiskt med 20%. Dessutom har AIS, produkten för fordonsflottor och eftermarknaden, har börjat sälja.

Annons

Vd Krantz tror att Automotive-kunderna kommer att öka produktionen under de kommande kvartalen och han räknar med tillväxt på högre nivåer än de 20% som året inleddes med. Starkaste drivkraften är den kommande europeiska lagstiftningen, som innebär ett hårt stopp för biltillverkarna och ger en marknadsstorlek på mer än 18 miljoner bilar bara i Europa till år 2026. Utgångspunkten för Smart Eyes del ser minst sagt lovande ut, då man sitter på fler än 215 design wins med ett totalt estimerat värde på över 4,3 miljarder kr över produktlivscykeln. Om bolagets system implementeras i alla bilmodeller i de plattformar där man har redan erhållit design wins med de 19 biltillverkarna i fråga, hade det estimerade värdet uppgått till minst 8,5 miljarder kr sett över produktlivscykeln.

Med början i juli 2024 kommer så kallad Advanced Driver Distraction Warning krävas för nya typgodkännanden och från och med juli 2026 kommer alla nya fordonsregistreringar kräva samma teknologi. Då ledtiderna i utvecklingsprojekt inom fordonsindustrin är långa, har de flesta tillverkarna tagit sina beslut under 2021 och 2022, för att leva upp till de regulatoriska kraven. Det tillkommer dock regelbundet även nya avtal och i Q1 blev bolaget utvalt att leverera sin DMS-mjukvara till ytterligare 15 bilmodeller av två befintliga biltillverkarkunder. Dessutom fick man sin första design win för tunga lastbilar av en tillverkare av kommersiella fordon.

För bara några dagar sedan meddelades även att världens största industrigasföretag, Linde, har tecknat ett genombrottskontrakt för AIS-produkten. Det är första gången bolagets nya AIS-system, som är ett komplett hård- och mjukvaru-DMS, kommer levereras till en större flotta av tunga fordon för eftermarknadsimplementering. Linde kommer initialt att installera AIS-systemet i sina tunga fordon som används för gasdistribution i Norden och Baltikum.

Tills vidare blöder Smart Eye pengar, även om senaste kvartalets kassaflöde från den löpande verksamheten förbättrades sekventiellt. Med -34 Mkr var det dock fortfarande tydligt negativt. Tack vare kapitalskottet om drygt 300 Mkr från företrädesemissionen i februari avslutades kvartalet med 239 Mkr i likvida medel. Det återstår att se om pengarna verkligen kommer räcka tills bolaget blir kassaflödespositivt. Balansräkningen tål i alla fall inte många ytterligare förseningar i biltillverkarnas produktionsplaner. 

Aktien har tappat nästan 10% sedan vår senaste analys i februari (Newsletter 2015). Nuvarande börsvärde justerat för nettokassan uppgår numera till omkring 1 miljard kr, vilket alltså är mindre än en fjärdedel av det totala värdet av de hittills tagna design wins. När dessa kommer realiseras är förvisso oklart, men de regulatoriska kraven är tydliga och inget talar i dagsläget för en ändring av den politiska agendan.

Med ovan som utgångspunkt håller vi fast vid vår spekulativa köprekommendation och ser betydande uppsida om försäljningen kommer igång som planerat.

SmartEye analysgraf

NASDAQ Stockholm
SEYE
Sektor
Teknik
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Smart Eye: Ledande inom Human Insight AI

Smart Eye är ett svenskt teknikföretag specialiserat på utveckling av eyetracking-teknologi baserad på artificiell intelligens (AI). Deras teknik används för att förstå och förutsäga mänskligt beteende genom att analysera ögon-, ansikts- och huvudrörelser. Detta möjliggör insikter om en persons medvetande och mentala tillstånd, vilket är tillämpbart inom fordonsindustrin, forskning och andra områden.
Företaget är noterat på Nasdaq First North sedan den 7 december 2016 under kortnamnet SEYE. Per den 30 juni 2024 uppgick antalet aktier i Smart Eye till 36 995 768, med ett aktiekapital på cirka 3 699 577 SEK.

Under 2022 rapporterade Smart Eye en omsättning på 160,0 miljoner SEK, vilket motsvarade en ökning med 37,5 % jämfört med föregående år.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-07-07 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:43:15