Smart Eye - High risk, high reward?
Något oväntat meddelade teknikbolaget Smart Eye i mitten av mars att man tar in cirka 150 Mkr i en riktad nyemission.
CHANS | SEYE | First North | 77,2 kr
Enligt vd Martin Krantz ska pengarna stärka bolagets förmåga att trappa upp verksamheten och täcka finansieringsbehovet fram tills man har nått breakeven. Utspädningen från emissionen, som gjordes till en teckningskurs på 91 kr per aktie, blev 4,5%.
Redan i vår senaste analysuppföljning i januari (Newsletter 2094) flaggade vi förvisso för att det inte gick att utesluta ytterligare kapitalanskaffningar innan verksamheten skulle bli självbärande. Vd Krantz antydde dock kort därefter, i samband med bokslutskommunikén för 2023, att en nyemission inte skulle behövas och upprepade då ambitionen att bli kassaflödespositiv under andra halvåret i år.
Även den sista punkten fick han revidera och smög istället in en liten vinstvarning i nyemissionsbeskedet. Till följd av en kortsiktig förskjutning i upprampningen av produktionsvolymer hos biltillverkare, gör bolaget numera bedömningen att tidpunkten för att nå positivt kassaflöde förskjuts med upp till två kvartal, dvs. till det första halvåret 2025.
För Q1 2024 räknar ledningen med något lägre intäkter inom Behavioral Research jämfört med Q4 2023, till stor del förklarat av säsongsvariationer i efterfrågan hos kunder, där Q1 normalt sett är relativt svagare på grund av kundernas budgetcykler. Intäkter inom Automotive förväntas öka något sekventiellt, även om bolaget hänvisar till att man saknar full insyn i produktionsvolymer och licensintäkter innan dessa rapporteras in från kunderna, vilket vanligtvis sker 4 - 6 veckor efter kvartalsslut.
Den underliggande trenden inom Automotive är dock utan tvekan positiv. I Q4 fortsatte fordonsvolymerna stiga, vilket är en konsekvens av att den europeiska förordningen träder kraft i år. De design wins bolaget vann under 2019 och 2020 är de bilar som nu når produktionsstart. Det förklarar den imponerande uppgången av Automotive-intäkterna om 121%, jämfört med Q4 2023, till 30,8 Mkr. Sett på helåret ökade nettoomsättningen inom Automotive med 77% till 88,2 Mkr.
Primär tillväxtmotor är än så länge fortfarande Korea, som är på god väg att implementera Driver Monitoring System-tekniken (DMS) brett. Förväntningen är att andra marknader som Japan, Europa, och USA kommer att mogna under de kommande kvartalen. Samtidigt finns det en stark marknadsefterfrågan på Interior Sensing, särskilt inom premiumbilsegmentet.
Genom att kombinera DMS med sitt Cabin Monitoring-system (CMS), låser Smart Eyes Automotive Interior Sensing AI upp insikter om förarens, kabinens och alla passagerares tillstånd. Detta gör det möjligt för biltillverkare att erbjuda en rad funktioner och tjänster som ökar säkerheten och bekvämligheten i fordonet. Viktiga säkerhetsfunktioner som möjliggörs av denna teknik inkluderar detektering av säkerhetsbältesanvändning, barnstolar och passagerarnas kroppspositioner. I sin tur kan denna information vara avgörande för att säkerhetsfunktioner, såsom krockkuddar, aktiveras på ett säkert sätt.
Under Q1 i år fick bolaget flera nya design wins för sin Interior Sensing AI och marknaden sägs växa väldigt snabbt. Totalt har Smart Eye numera erhållit fler än 320 design wins från 21 olika fordonstillverkare. Det sammanlagda värdet över produktlivscykeln för nuvarande design wins uppgår nu till mer än 7 350 Mkr. Det potentiella värdet över produktlivscykeln från möjliga ytterligare design wins med alla 21 biltillverkare är 3 850 Mkr.
Som vi har påpekat tidigare stöds efterfrågan av tydliga regulatoriska krav inom bilindustrin. Från och med juli 2024 krävs det så kallad ”Advanced Driver Distraction Warning” för nya typgodkännande i Europa och från och med juli 2026 kommer alla nya fordonsregistreringar kräva samma teknologi. Varje bil, lastbil och buss som säljs 2026 måste vara utrustad med DMS, oavsett om fordonet är nyutvecklat eller importerat. I dagsläget har bolaget en marknadsandel om 60-70%, vilket sannolikt inte är hållbart över tid, men sannolikheten att man kommer nå den långsiktiga målsättningen om en 40-procentig marknadsandel framstår som fullt realistisk.
Även inom affärsområdet Behavioral Research är utsikterna goda. Intäkterna ökade här med 26% under 2023 till 214 Mkr. Ökningen kom från både flera nya affärer och merförsäljning hos befintliga kunder, vilket har förbättrat lönsamheten under året markant. Forskningsmarknaden för teknologi som ger insikt i mänskligt beteende befinner sig fortfarande i ett tidigt skede, vilket talar för bra tillväxtpotential på medel- till långsikt. Vd Krantz är optimistisk att den lönsamma tillväxten inom Behavioral Research kommer att fortsätta i år.
Det långsiktiga caset i Smart Eye förblir lockande, även om framförallt den uppskjutna prognosen kring kassaflödes-breakeven får anses vara ett litet bakslag på kort sikt. Givet beroendet av bilproduktionen och dess volatilitet är det dock ingen större dramatik och de tydliga lagkraven lämnar lite utrymme för biltillverkarna att inte inkludera Smart Eyes teknik framöver. Kommunikationen kring den senaste emissionen kan tyckas ha varit olycklig men det är bättre att ha säkrat finansieringen när det inte behövs än att riskera en större utspädning till sämre villkor vid ett senare tillfälle. Ska man ta in kapital är det alltid bäst att göra det när man kan och inte när man måste.
Justerat för nettokassan motsvarar börsvärdet i dagsläget 0,4x det sammanlagda värdet över produktlivscykeln för nuvarande design wins. När bolaget väl börjar visa vinst på sista raden torde detta ändras avsevärt. Dessutom räknar vi med att fler design wins tillkommer under de kommande månaderna. För den mer riskbenägna placeraren med en i övrigt välbalanserad portfölj känns aktien som ett solklart val.
Källa: Infront
Smart Eye är ett svenskt teknikföretag specialiserat på utveckling av eyetracking-teknologi baserad på artificiell intelligens (AI). Deras teknik används för att förstå och förutsäga mänskligt beteende genom att analysera ögon-, ansikts- och huvudrörelser. Detta möjliggör insikter om en persons medvetande och mentala tillstånd, vilket är tillämpbart inom fordonsindustrin, forskning och andra områden.
Företaget är noterat på Nasdaq First North sedan den 7 december 2016 under kortnamnet SEYE. Per den 30 juni 2024 uppgick antalet aktier i Smart Eye till 36 995 768, med ett aktiekapital på cirka 3 699 577 SEK.
Under 2022 rapporterade Smart Eye en omsättning på 160,0 miljoner SEK, vilket motsvarade en ökning med 37,5 % jämfört med föregående år.