Smart Eye – På väg mot något stort?
Redan den 18:e december såg SmartEye till att försätta sina aktieägare i en riktig julstämning.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2094 (21 januari 2024)
CHANS | SEYE | First North | 77,35 kr
Tack vare den största ordern någonsin rusade börsvärdet denna dag med över 30%. Inte undra på det, baserat på prognoser för den beräknade produktlivscykeln handlar avtalet om intäkter på uppemot 1,55 miljarder kr.
Genombrottsordern kom från en av världens största fordonstillverkare med säte i Nordamerika. Smart Eye kommer att leverera sin Driver Monitoring System-teknik (DMS) till 46 nya bilmodeller och för första gången kommer tekniken levereras direkt till biltillverkaren som en Tier 1-leverantör av mjukvara, med en mjukvarustack som körs på en avancerad AI-processorplattform. Kunden har redan idag flera bilmodeller med Smart Eyes DMS-teknik på vägarna, och fler kommer att lanseras under de kommande åren. Dessa kommer att fortsätta vara i produktion med Smart Eye som Tier 2-leverantör fram till år 2027, då de 46 nya bilmodellerna kommer att öka sin produktion med Smart Eye som en Tier 1-leverantör.
Att vara Tier 1-leverantör tar bolaget ännu närmare kunden och stärker därmed relationen. Dessutom tyder det på en förändring i branschen, där fordon blir alltmer mjukvarudefinerade och avancerad AI är på väg att ta trafiksäkerhet till nästa nivå. Vd Martin Krantz är optimistisk att det finns många liknande stora kontrakt kvar till upphandling på marknaden. Han pekar på expertprognoser som förutspår att det ska säljas 18 miljoner bilar i Europa år 2026. Dessa kontrakt är till allra största delen avgjorda, men i resten av världen har upphandlingarna enligt Krantz bara börjat. Vissa studier pekar på att den globala bilproduktionen kommer överstiga 100 miljoner bilar år 2026.
Numera har Smart Eye fått totalt över 300 så kallade ”design wins” från 20 fordonstillverkare. Det sammanlagda värdet över produktlivscykeln för nuvarande design wins uppgår till nästan 7 miljarder kr och ledningen bedömer att värdet från ytterligare design wins med alla 20 biltillverkare är 3 miljarder kr. Givetvis är en design win ingen konkret order och fordonstillverkarna kan teoretiskt dra sig ur utan att behöva betala någon straffavgift eller liknande. Faktum är dock att tillverkarna inte har något annat val än att börja inkludera DMS-tekniken då lagstiftningen är entydig.
Från och med juli 2024 krävs det så kallad ”Advanced Driver Distraction Warning” för nya typgodkännanden i Europa och från och med juli 2026 kommer alla nya fordonsregistreringar kräva samma teknologi. Varje bil, lastbil och buss som säljs 2026 måste alltså ha DMS installerad. Detta gäller oavsett om fordonet är nyutvecklat eller importerat.
Att bolagets teknologi står sig väl mot konkurrensen syns i den stora populariteten bland fordonstillverkarna. Smart Eye har fler kontrakt och ett större sammanlagt kontraktvärde med fler OEM:er än vad alla konkurrenter har tillsammans. För tillfället ligger man till och med över den långsiktiga målsättningen om en 40-procentig marknadsandel.
Även om de stora framgångarna sannolikt ligger framför bolaget, så har intäkterna börjat växa på allvar under de första nio månaderna 2023. Nettoomsättningen ökade i perioden med 28% till 211 Mkr, drivet av affärsområdet Automotive som växte med 60% till 57 Mkr. Än så länge är det främst en ökad aktivitet inom pågående utvecklingsprojekt som driver tillväxten, liksom tilltagande efterfrågan på eftermarknadsprodukten för fordonsflottor. Försäljningen inom affärsområdet Behavioral Research, som erbjuder eyetracking-hårdvara, Emotion AI SaaS samt en multimodal mjukvaruplattform, ökade med 20% till 154 Mkr.
Framsteg görs även på resultatsidan, även om rörelseresultatet föga förvånande fortfarande var negativt med -216 Mkr (-243 Mkr). Kassaflödet från den löpande verksamheten landade på -97 Mkr, dessutom visade investeringsverksamheten ett negativt kassaflöde på -71 Mkr. Följdriktigt har kassan minskat till 128,5 Mkr vid slutet av september och det går inte att utesluta att det blir ytterligare en nyemission innan verksamheten kommer vara självbärande. Bolaget har dock även outnyttjade checkkrediter om 30-35 Mkr samt en kreditfacilitet om 50 Mkr.
Vd Krantz upprepade nyligen att ambitionen är att nå ett positivt EBITDA-resultat följt av ett positivt kassaflöde under andra halvåret 2024. Hans optimism bygger på att de flesta ”design wins” som man fick under 2019 och 2020 börjar nu gå i produktion, försenade av covid- och leveranskedjeproblem. Framförallt upprampningen i Korea sägs ha varit väldigt bra. Givet den geopolitiska situationen och avmattningen i den globala ekonomin gör man som placerare dock klokt i att inte bli överraskad om nya förseningar skulle uppstå.
Den långsiktiga potentialen framstår, emellertid, som mycket frestande. En gradvis ökning av omsättningen mot 1 miljard kr år 2026 bör vara realistisk, om inga oförutsägbara större händelser inträffar. Vid ett sådant läge bör även resultatet på sista raden kunna bli positivt för första gången.
Sedan vår senaste analys i juni (Newsletter 2048) har börsvärdet rusat med drygt 80%. Justerat för nettokassan motsvarar det numera omkring 0,4x det sammanlagda värdet över produktlivscykeln för nuvarande design wins. Fler är dessutom att vänta. Vi upprepar vår spekulativa köprekommendation och ser fortsatt betydande uppsida i aktien.
Smart Eye är ett svenskt teknikföretag specialiserat på utveckling av eyetracking-teknologi baserad på artificiell intelligens (AI). Deras teknik används för att förstå och förutsäga mänskligt beteende genom att analysera ögon-, ansikts- och huvudrörelser. Detta möjliggör insikter om en persons medvetande och mentala tillstånd, vilket är tillämpbart inom fordonsindustrin, forskning och andra områden.
Företaget är noterat på Nasdaq First North sedan den 7 december 2016 under kortnamnet SEYE. Per den 30 juni 2024 uppgick antalet aktier i Smart Eye till 36 995 768, med ett aktiekapital på cirka 3 699 577 SEK.
Under 2022 rapporterade Smart Eye en omsättning på 160,0 miljoner SEK, vilket motsvarade en ökning med 37,5 % jämfört med föregående år.