Sobi – Bättre fart i verksamheten

I slutet av juni meddelade Sobi att man slutfört sitt 17-miljardersköp av amerikanska CTI Biopharma.

Sobi Battre fart i verksamheten

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2055 (13 augusti 2023)

SOBI | Large Cap | 212,5 kr | KÖP

Förvärvet, som har fått aktien att rasa på börsen, finansieras till hälften med en nyemission. Sobi ska hålla en extra bolagsstämma den 15 augusti i syfte att bemyndiga styrelsen att besluta om en företrädesemission av nya stamaktier om cirka 6 miljarder kronor. Det är mindre än den ursprungliga summan som angavs till omkring 8 miljarder. Bakom ändringen ligger troligen en förväntad stark kassagenerering.

Syftet med emissionen är att återbetala delar av det brygglån som delvis finansierar förvärvet. CTI:s främsta tillgång är läkemedlet Vonjo, vilket är särskilt avsett för patienter med svår trombocytopeni, ett ej tillgodosett, medicinskt behov. Läkemedlet ska komplettera Sobis erbjudande inom hematologi (blodsjukdomar) där bolaget sedan tidigare har läkemedlet Doptelet.

Det faktum att Sobis vd Guido Oelkers inte har fått någon vidare avkastning på sina föregående förvärv gör att det nu verkligen är upp till bevis för att återfå marknadens förtroende. I synnerhet som det även i övrigt har varit skakigt. Nyligen hoppade exempelvis forskningschefen Anton Hoos av efter mindre än tre månader på posten. Det betyder att Guido Oelkers nu är inne på sin femte forskningschef sedan han började som vd 2017.

Annons

Sobi levererade ytterligare en uppsättning solida siffror för Q2. Omsättningen ökade med 25,7% till 4 872 Mkr (3 876) och kom in högre än väntat. Även det justerade Ebita-resultatet om 1 245 Mkr (958) överträffade marknadens snittförväntningar. Nettoresultatet var dock svagare än väntat. Engångskostnader relaterade till CTI-förvärvet påverkade EBITA negativt med 236 Mkr.

Bolaget ökade intäkterna inom Haematology och Immunology med ett växande bidrag från lanseringsprodukter i samtliga regioner. Några av de nyare produkterna inom hematologi och immunologi som utmärkte sig, var Aspaveli, Doptelet och Gamifant. Det nyförvärvade Vonjo bidrog med 36 Mkr under kvartalet.

Sobi gjorde betydande framsteg i portföljen och pipelinen genom förvärvet av CTI Biopharma (CTI) med Vonjo samt inlämnandet av ansökan för efanesoctocog alfa till den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Vonjo är en produkt med hög marginal och kommer att vara en viktig bidragsgivare till att förbättra Sobis marginaler framöver. Läkemedlet Efanesoctocog alfa har potential att bli en ny vårdstandard för patienter med blodsjukdomen hemofili A.

I samband med Q2-rapporten höjde Sobi sin helårsprognos. Intäkterna spås öka med ett högt ensiffrigt procenttal, jämfört med tidigare guidning om lågt till medelhögt ensiffrigt procenttal. Justerad Ebita-marginal förväntas vara i låga 30-procenttal av intäkterna, vilket är en upprepning.

Historiskt har förvärv och inlicensieringar varit Sobis stora tillväxtdrivare. De senaste åren har dock Sobi inte lyckats med sina förvärv som tidigare, vilket har påverkat koncernens tillväxt och förtroende för ledningen. De senaste kvartalen har Sobi emellertid gjort påtagliga framsteg på många områden avseende geografisk expansion, effektiviseringsprogram och pipeline.

På våra prognoser för 2023 och 2024 värderas Sobi till EV/EBIT om 18 respektive 14. Sobi har underpresterat mot marknaden det senaste året och mycket beror på uppköpet av CTI Biopharma där Sobi fick höja budet flera gånger. Nu kan vi lägga detta förvärv bakom oss och blicka framåt. Här tycker vi nog att det börjar ljusna för bolaget. Sobi har helt klart bra fart i sin verksamhet just nu. Och det kan bli ännu bättre med flera lanseringar på kort till medellång sikt.

Vi höjer rekommendationen till Köp med riktkursen 250 kr (230).

Sobi analysgraf

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2023-08-16 14:30:00
Ändrad 2024-11-13 10:46:27