Spekulativt köp till grön nykomling

Värmepumpar har en lång tradition i Sverige och drygt hälften av alla svenska småhus har en värmepump installerad. Här är ett bolag i början av sin resa men med en rejäl potential.

Spekulativt kp till grn nykomling

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1816 (7 oktober 2020)

ESGR B | Spotlight | 19,95 kr | KÖP

Andelen ökar dessutom för varje år, inte minst eftersom det är den vanligaste lösningen i nybyggda hus. Som placerare har man hittills haft möjligheten att exponera sig mot denna bransch genom NIBE, en aktie som har mångdubblats under de senaste åren. Sedan någon vecka tillbaka finns nu även Energy Save (ES) Group på börsen, ett bolag som bedriver handel med produkter, system och tjänster för energibesparing, baserat på den senaste värmepumpstekniken.

ES Group är dock ingen vanlig värmepumpstillverkare även om grundaffären ligger på villavärme. Därifrån har bolaget dock utvecklat ett koncept med prefabricerade och portabla energicentraler, så kallade Plug-in-Moduler, för bygg- och fastighetssektorn. Utöver de fysiska produkterna tillhandahåller man dessutom även service, digitala produkter och tjänster.

Verksamheten grundades 2009 och har sedan bildandet utvecklat och levererat fler än 10 000 luft/vatten-värmepumpar inom villasegmentet. Än idag står denna grundaffär med konsumentprodukter för den absoluta majoriteten av nettoomsättningen på omkring 39 Mkr. Affärsområdet är lönsamt och har finansierat utvecklingen av de nya produktkoncepten.

Framtidspotentialen finns dock i bolagets innovativa Plug-in-Moduler för kommersiella fastigheter, som kan göras mobila, vilket öppnar en ny marknad för temporära värmepumpinstallationer. Plug-in-Modulen effektiviserar dessutom den tidigare omständliga, långsamma och dyra installationsprocessen av värmepumpar. För byggare och fastighetsägare innebär det såväl besparingar som ökat fastighetsvärde genom bättre energiprestanda och lägre driftkostnader.

Nyligen lanserades även ett digitalt konfigureringsverktyg som kartlägger en fastighets uppvärmningsbehov och vilka lösningar som krävs för att tillgodose behovet. Verktyget ersätter väsentliga delar av en process som traditionellt varit driven av konsulter, förenklar försäljning och gör dialogen med kunder mer effektiv.

Marknaden bearbetas idag av cirka 25 aktiva distributörer i 18 europeiska länder. Därutöver sker direktförsäljning via projektleveranser i Norden som skapas av egna säljare, där kunderna utgörs av aktörer inom fastighetsmarknaden eller inom installationsledet.

Värmepumpsmarknaden i allmänhet och fastighetssegmentet i synnerhet, bedöms växa betydligt både i Sverige och internationellt, och luft/vatten-tekniken förväntas ha den största tillväxtpotentialen av de olika värmepumpstyperna. Ledningen kring vd Fredrik Sävenstrand vill öka även den egna tillväxttakten ordentligt och ambitionen är att först nå en omsättningsnivå på runt 100 Mkr under räkenskapsåret 2021/22, och sedan 200 Mkr under 2023/24 med en rörelsemarginal om 15%. För att ha råd med den planerade marknadsbearbetningen och nyanställningar valde man därför nu att genomföra en nyemission på omkring 20 Mkr.

Framförallt inom området för temporär värme, och specifikt uppvärmning och torkning av fastigheter under byggnation, har bolaget identifierat den snabbaste vägen till marknaden för Plug-in-Modulen. Uppvärmning under byggfasen är centralt för arbetsmiljön och för att undvika att bygga in fukt. Idag används oftast eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat, men genom att istället använda Plug-in-Moduler kan ledtider reduceras, energikostnaden sänkas med 50-80% och CO2-avtrycket minskas drastiskt under byggfasen.

Trots att tillverkningen sker hos en partner i Kina har påverkan av Covid-19 pandemin varit ganska liten hittills. Nettoomsättningen under Q1 2020/21 (maj-juli) ökade med 48%, jämfört med samma period i fjol, till 12,9 Mkr då intresset för klimatsmarta lösningar är obruten. Samtidigt höll sig rörelseförlusten på nästan samma nivå på omkring 1,4 Mkr.

Lanseringen av Plug-in-Modulerna går nu i gång i Skandinavien och vd Sävenstrand tror att de kan stå för hälften av bolagets försäljning om ett par år. Mycket lovande är att Norge nyligen tog ett beslut om ett kommande förbud mot oljeuppvärmning under byggnationsfasen, vilket i dag är den vanligaste lösningen för byggvärme i landet. Förbudet är planerat att träda i kraft under år 2022, men aktörerna måste redan nu förbereda sig för omställningen och för bara några dagar sedan levererades första Plug-in-Modulen för test till ett norskt dotterbolag till Skanska med en årsomsättning på över 1 miljard nok.

Med en kassa på uppskattningsvis 17 Mkr efter IPO:n är bolaget rustat för att genomföra den planerade expansionen. Lyckas man uppfylla sina mål, motsvarar bolagets nuvarande börsvärde justerad för nettoskulden 1x den förväntade omsättningen 2021/22 (EV/Sales). Det är tillräckligt lågt för att våga satsa på en attraktiv affärsmodell med stor potential på en marknad med miljö- och energipolitiska drivkrafter, även om man fortfarande befinner sig i ett tidigt skede. Rådet blir därför ett Spekulativt Köp för den riskvillige.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-10-08 19:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:07:20