Spotify – Bredare erbjudande ökar potentialen
Spotify Technology bedriver en musikplattform innehållande ett brett utbud av strömmad musik från hela världen. Tjänsterna erbjuds gratis eller via prenumeration.
Från Stockpicker Newsletter (15 december 2019
Analytiker: Sebastian Lang
SPOT | NYSE | 147 usd
Den svenska musikstreamingtjänstens svajiga resa på börsen har fortsatt i år. Aktiekursen har sedan januari pendlat mellan 109 och 158 usd, med stundvis hög volatilitet. Efter en överraskande bra Q3-rapport har utvecklingen varit stark de senaste veckorna, men till noteringspriset från början av 2018 är det fortfarande mer än 10% kvar.
Bolagets omsättning under perioden juli – september ökade med 28%, jämfört med samma period i fjol, till 1,73 mdr euro. Det var 6% bättre än analytikerna hade räknat med och glädjen var ännu större över att vinsten landade på 0,36 usd per aktie, mot en väntad förlust på 0,29 usd. Efter årets första nio månader har vinsten därmed ökat till 0,09 usd per aktie, från en förlust på nästan 3 usd under samma period i fjol.
Anledningen till den positiva överraskningen var en oväntad hög tillväxt bland premium-användarna, framförallt inom familje- och studentabonnemang. Sedan årsskiftet har antalet premium-kunder vuxit med 30% till numera 113 miljoner. Antalet användare som utnyttjar den reklamfinansierade tjänsten har till och med ökat med 31% till 141 miljoner. Med drygt 90% genereras den stora majoriteten av omsättningen, emellertid, av premium-kunderna. Positivt var också att antalet aktiva användare per månad (MAU) ökade under Q3 till 248 miljoner, vilket inte bara var 30% fler än under Q3 2018, men även 7% fler än under Q2 i år.
En faktor som fortfarande tynger är trenden för den genomsnittliga omsättningen per användare (ARPU). Med 4,67 euro var denna 1% lägre än för ett år sedan, drivet av både förändringar i produktmixen och den geografiska fördelningen. Åtminstone verkar fallet bromsas så småningom, efter raset från 7,06 euro för bara fyra år sedan.
Mycket spännande är det som händer inom det relativt nya området Podcasts. Tillväxten av antalet streamade podcast-timmar ökade exponentiellt (+39% jämfört med Q2 2019) om än från en låg nivå. Nästan 14% av alla MAUs är nu även podcast användare och bolaget noterar att intresset kring tjänsten ökar över hela världen. En intressant observation man har gjort, är att musikänvändare som börjar lyssna på podcasts konverterar i större utsträckning sina konton från reklamfinansierade till premium. För att stärka erbjudandet ytterligare investerar man bland annat i egna produktioner och totalt finns det för tillfället över 500 000 titlar tillgängliga på plattformen.
Efter att länge ha varit en nischprodukt, etablerar sig podcasts mer och mer globalt. Ett bra exempel är Tyskland, där antalet podcast-lyssnare har ökat från 14 till 22% mellan åren 2016 – 2018. Konsultfirman PwC tror att reklamintäkter relaterade till podcasts kommer överstiga 1 miljard usd år 2021, samtidigt som intäkterna från prenumerationsmodeller kommer sannolikt vara flera gånger så stort. Hittills domineras podcast-marknaden av Apple, men Spotify har på kort tid lyckats bli tvåa (<10%) och i länder som Tyskland, Frankrike och Norge har man till och med lyckats passera Apple. I hemlandet Sverige sker över 40% av det dagliga podcastlyssnandet genom Spotify.
Podcasttjänstens monetarisering kommer baseras på reklam och förhoppningen är att det blir en viktig bidragsgivare till ambitionen om att öka omsättningen med 1-2 miljarder usd per år framöver. Dessutom vill man lyfta bruttomarginalen till 35%, från dagens runt 25%. Lönsamheten inom podcasts borde allt annat lika vara högre, då man till skillnad från musiktjänsten inte behöver dela på intäkterna på samma sätt, inte minst när det handlar om egenproducerat material.
Ett naturligt tillägg till erbjudandet borde även formatet ljudböcker vara, och som följare av den svenska börsen går tankarna till ljudboksföretaget Storytel, med en ledande ställning i denna nisch. Med en omsättning kring 200 Musd och ett börsvärde på cirka 660 Musd, skulle ett förvärv vara ett snabbt sätt att utöka Spotifys ljudboksverksamhet. Dessutom vore det en bra användning av nettokassan på 1,4 miljarder usd, istället för det pågående aktieåterköpsprogrammet.
Det som fortfarande oroar är den tuffa konkurrensen inom musik, även om man adderar dubbelt så många prenumeranter per månad som Apple Music. Enligt Spotifys egen bedömning adderar man även fler användare i absoluta tal än Amazon, som dock i slutet av november lanserade en ny gratistjänst för att attrahera en bredare publik. Dessutom ryktas att hypade social media-appen TikTok, med över en miljard användare, planerar att starta en egen musiktjänst.
Svenskarnas strategi att bredda erbjudandet är klok och vi gillar utsikterna på bättre marginaler som följd. Kanske blir 2020 året då Spotify kommer kunna visa svarta siffror på sista raden. Redan i år ser det ut som förlusten kommer minska från 2,55 usd till 0,3 usd per aktie. Börsvärdet justerad för nettokassan motsvarar cirka 2,7x den förväntade omsättningen nästa år (EV/Sales), vilket blir allt mer attraktivt ju mer vi närmar oss lönsamhet. Till skillnad från förra gången (Newsletter 1677) tycker vi därför idag att aktien är värd ett spekulativt köpråd.