Stabil första rapport från Kjell Group. Vi ser uppsida i aktien
Kort efter att Kjell & Company inledde sin börskarriär gav vi aktien en köprekommendation och placerade den bland våra Top Picks (Newsletter 1897).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1914 (24 november 2021)
KJELL | Mid Cap | 63,7 kr | KÖP
Sedan dess har egentligen inte mycket hänt med kursen. Mottagandet var även blandat när bolaget kom med sin första delårsrapport som noterat bolag. Finns det anledning att ompröva rådet?
Det enkla svaret är: nej. Något större fel på rapporten var det nämligen inte. Tvärtom tycker vi att den innehöll en hel del uppmuntrande signaler. Omsättningen uppgick till 589 Mkr vilket var en ökning om drygt 6% (3,4% i jämförbart bestånd) om man exkluderar effekt från förvärvet av danska Av Cable. Inklusive den förvärvade verksamheten var tillväxten 19,7%. Siffror ovan kan jämföras med marknadens (Norden) underliggande tillväxttakt som uppskattas till ca 7% de kommande åren. Kjell Group finns idag i Sverige, Norge och Danmark där strategin härnäst bygger på att framför allt expandera butiksnätet i Norge för att uppnå ungefär samma marknadsposition som man har i Sverige (marknadsandel om ca 11%).
Att aktiekursen tvekade (åtminstone linledningsvis) berodde sannolikt på en något svårtydd resultatutveckling. Rörelseresultatet (EBIT) försämrades nämligen tämligen substantiellt till 22,7 Mkr (44,5) motsvarande ett tapp för rörelsemarginalen till 3,9% (9,0). För niomånadersperioden var siffrorna 54,2 Mkr (67,9) respektive 3,4% (5,1). Här skall man dock komma ihåg att siffrorna ovan har påverkats av en rad jämförelsestörande poster. Kostnader för IPO belastade med 11,2 Mkr och avskrivningar på immateriella tillgångar uppkomna vid förvärv av AV-Cables med ytterligare 4,2 Mkr. Tittar man på justerad EBITA nivå blev resultatet 51 Mkr (45) med en justerad EBITA-marginal på 8,7% (9,2).
Ser man bortom diverse justeringar var resultatet nog att betrakta som relativt starkt med hänsyn tagen till allehanda utmaningar som hela branschen brottas med just nu (logistikstörningar, komponentbrist och ökade kostnader för insatsvaror). Bruttomarginalen sjönk förvisso till 42,5 % (44,2) men höll sig ändå kvar på relativt hälsosamma nivåer (för niomånadersperioden var den 43,8%). Enligt bolagets VD Andreas Rylander har man därtill varit proaktiva och sett till att bygga upp tillräckligt stort laget för att produkttillgängligheten skall vara god inför den viktiga julhandeln.
Det som just nu skulle kunna sätta käppar i hjulen är förstås ny kraftig våg av smittspridning. En eventuell sådan kan slå hårdast mot den norska delen av verksamheten. I Danmark har man i nuläget exponering via förvärvade AV-Cables som säljer online och påverkas därmed inte i lika stor uträckning om nya restriktioner införs. I Sverige har synen på mobilitetsrestriktioner varit klart mer liberal än vad som har varit fallet i Norge som därtill ser ut att just i detta nu brottas med betydligt tuffare smittspridningsproblematik än vad man någonsin gjort under pandemin.
Kjell Group har som målsättning att växa omsättningen till 4 miljarder kronor framtill 2025 vilket kan jämföras med 2 245 Mkr som man omsatt under de senaste 12 månaderna. Huruvida man lyckas eller ej återstår förstås att se men det handlar inte på något sätt om en omöjlig uppgift. Utgår man från fjolårets siffror betyder det en årlig tillväxttakt på knappt 12% vilket är i nivå med vad man historiskt har presterat. Med ökad närvaro på den danska och norska marknaden borde förutsättningar att lyckas vara hyfsat goda. I synnerhet om man över tid etablerar en liknande marknadsställning som man har på den svenska marknaden.
Lönsamhetsmässigt siktar bolaget på att EBITA-marginalen skall uppgå till 8% på medellång sikt. Inte heller det målet framstår som orealistiskt då man idag ligger kring 7,7% (rullande 12 månader). Bland övriga finansiella mål finns bl.a. ambitionen att dela ut 60% av nettovinsten vilket torde innebära en direktavkastning om 2,5-3% givet att våra vinstestimat infrias.
Tittar vi på värderingen är den i det närmaste oförändrad sedan tidpunkten för vår senaste analys. Eftersom det inte heller föreligger någon direkt anledning till att göra några substantiella prognosförändringar motsvarar värderingen alltjämt ca 15x årets förväntade resultat (justerad EBITA om 170-175 Mkr) och ca 13x nästa års dito (195-200 Mkr). P/e-talen hamnar enligt denna kalkyl kring 23 respektive 18 vilket förstås inte är särskilt lågt men inte direkt utmanade högt givet tillväxthistoriken samt antaganden att man fortsätter att växa med 6-9% organiskt med marginaler i spannet 7-8%. Båda måtten överstiger Clas Ohlsons dito som också värderas lägre.
Såsom tidigare tror vi inte på någon explosiv kursuppgång för bolagets aktie. Vi kvarstår dock i bedömningen att det bör finnas uppsida mot 75 kr på 6-12 månaders sikt. Det som utgör någon form av nackdel ju längre tiden går, är det faktum att riskkapitalbolaget FSN Capital lär vilja trappa ned sitt ägande framgent. Idag har man en lock up som förhindrar försäljning fram till mitten på mars nästa år. Därefter är man däremot fria att sälja delar av sitt innehav (FSN äger ca 30%) vilket troligtvis också kommer att ske (i omgångar).