Stabilt bolagsbygge ger spekulativt köp

Värderingen lockar inte bara oss, även bolagets VD har passat på att köpa aktier.

Stabilt bolagsbygge ger spekulativt kp

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1813 (27 september 2020)

GHUS B | First North | 3,76 kr | KÖP

Vi har sedan början på året haft en spekulativ köprekommendation på Götenehus Group som är en av de större småhusaktörerna på den svenska bostadsmarknaden. Denna rekommendation upprepade vi därefter även i mitten av mars. Utvecklingen kan väl hittills inte sägas vara någon succé, åtminstone inte det första spekulativa rådet från i januari. Aktien handlade då något under 4 kr och där står den och stampar även idag.

Ser vi från uppdateringen i mitten av mars är facit bättre eftersom aktien då på grund av Corona frossan hade tappat ungefär en krona och handlades under 3 kr. Sedan dess har aktien åtminstone stigit cirka 30%, vilket gör att bolaget har tagit igen den tidigare nedgången och handlas kring samma nivåer som vid årsskiftet. Status quo med andra ord.

Den ekonomiska utvecklingen från årsskiftet har väl heller inte överraskat märkbart, speciellt med tanke på covid-19 pandemins effekter. Q2 måste dock sägas ha varit förvånansvärt bra med tanke på de svåra förutsättningarna. Efter ett relativt tufft 2019 med en svag bostadsmarknad och extrakostnader för uppbyggandet av bolagets volymfabrik har 2020 börjat bättre när det gäller tillväxten som steg med 15% i Q1 och även med 11% till 240,6 Mkr (216,6) i Q2 som är det kvartal som bör visa sig vara det som är hårdast drabbat av coronavirusets härjningar. Av företagets två affärsområden Projektutveckling och Styckehus var uppgången ungefär likvärdig där Projektutveckling ökade till 132,8 Mkr (120,3), och Styckehus ökade till 104,9 Mkr (93,8).

Den högre totala omsättningen beror enligt bolaget främst på en ökad beläggning och leveransvolym i bolagets nybyggda volymhusfabrik. Även orderingången beskrivs dock som bra och stabil, samt stigande under kvartalet efter en avvaktande inledning. Den goda orderingången gör i sin tur att det finns ett behov av att öka produktionskapaciteten, något man gör genom ökad bemanning i den egna organisationen, men även via andra flexibla lösningar.

Resultatutvecklingen förbättrades inte i Q1 då motsvarande kvartal i fjol var riktigt starkt, men gjorde det istället i Q2. Delvis var detta en effekt av att samtliga kvartal i fjol påverkades av utbyggnaden av volymfabriken (totalt med 10 Mkr på helåret). Rörelseresultatet blev dock godkända 12,1 Mkr (11,4), motsvarande en rörelsemarginal på 5,0% (5,2). Resultatet påverkades då positivt med 2 Mkr i form av statliga stöd och tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och ersättning för sjuklönekostnader, och skulle annars ha varit något svagare än i fjol. Med tanke på Corona situationen i kvartalet får detta ändå sägas vara klart okej och ett bättre utfall än vad vi har sett i många andra sektorer.

Sammantaget ser läget som vi ser det ganska ljust ut för Götenehus. Visserligen är hösten relativt osäker då det ännu är för tidigt att överblicka effekterna från covid-19. Hittills har dock bostadsmarknaden visat sig motståndskraftig och priserna på senare tid pekar faktiskt uppåt på många håll. Man ska heller inte glömma bort att det är stor bostadsbrist i stora delar av Sverige.  Med fortsatta ökningar av kapacitetsutnyttjande i nya fabriken finns också potential till lönsamhetsförbättringar.

Med svaga jämförelsesiffror i kommande kvartal finns en god chans att helårsvinsten hamnar kring fjolårets dito trots en relativt sett svagare start på året och vi räknar därmed med en vinst per aktie kring 0,35–0,40 kr som nästa år bör kunna stiga uppemot 0,50 kr eller mer. Därmed är inte värderingen speciellt hög. Bolaget har en nettoskuld på måttliga 80 Mkr och P/E-talet för i år och nästa år ser inte ut att vara högre än 10–11 respektive 7–8.

Götenehus brukar visserligen inte värderas speciellt högt, men nog finns potential upp mot 5 kr. Den spekulativa rekommendationen kvarstår. Företagets vd passade på att köpa 125 000 aktier redan tidigare i våras.

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2020-09-29 09:47:00
Ändrad 2024-11-13 08:05:46