Storytel – går spännande år till mötes

Att tillväxtbolag där vinsterna ligger en bit in i framtiden inte har varit särdeles populära sedan årsskiftet, har de flesta sannolikt upptäckt i det här läget. Många aktier har fallit med omkring 15-20% och vissa fall till och med betydligt mer än så.

Storytel gar spannande ar till motes

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1925 (19 januari 2022)

STORY B | First North | 152,45 kr | KÖP

Här får Storytels knappa -10% framstå som milt (i linje med börsen). Åt andra sidan har kursen tappat 40% på rullande 12 månader och faktiskt mer än halverats från toppnivån på dryga 300 kr. Då var den å andra sidan väl aggressivt prissatt även i vårt tycke. Så är inte fallet idag.

När vi i början på november (Newsletter 1911) upprepade vår köprekommendation stod aktien ungefär på samma nivå som idag. Sedan dess har också en hel del positivt inträffat. Bolaget har bl.a. omprövat sin tidigare strategi att inte ge sig in på engelskspråkiga marknader genom att ingå avtal om förvärv av kanadensiska Audiobook.com som levererar sin bokkatalog (ca 300 000 titlar) till ca 170 000 engelsktalande kunder i USA, UK och Australien. Dessutom har man börjat investera mer i mognare marknader snarare än att satsa på utökad ”foot print” ute i världen.

Förvärvade Audiobook är ett relativt stort bolag som uppges växa ungefär i linje med marknaden (ca 15%). Vid förvärvstillfället förväntades bolaget omsätta ungefär ca 300 Mkr under 2021 och beräknades dessutom vara lönsamma (EBITDA) vilket bör ses som oerhört positivt med tanke på att det kommer att förbättra Storytels nyckeltal i det avseendet. Bolagets affärsmodell skiljer sig dock från Storytels då Audiobooks kunder betalar per lyssnad bok. Huruvida man kommer att skifta till prenumerationsbaserad modell är inte klarlagt än. Tills vidare förväntas man fortsätta sin verksamhet på samma sätt som hittills har varit fallet. Kostnaden för förvärvet angavs till ca 1,2 miljarder (motsvarar ca 4x fjolårets försäljning) och finansierades med hjälp av befintliga medel och lånefinansiering.

Annons

Strategiomläggningen som troligtvis är en följd av att företagets högsta ledning har utökats med personer med dokumenterad erfarenhet av utveckling av globala företag (det krävs andra färdigheter att utveckla ett globalt företag än att styra en svensk ”start up”, anser vi vara hälsosam. Detta inte minst som marknadsförutsättningar ser ut att ha skiftat högst påtagligt. Fram till relativt nyligen var skenande förluster inte något stort problem för tillväxtbolag så länge man kunde påvisa snabb tillväxttakt. Nytt kapital kunde enkelt tas in via nya riktade emissioner vilket också Storytel har utnyttjat vid en rad tillfällen (ungefär en gång per år) för att gasa tämligen brett. Tanken har ofta varit att bli en s.k. ”first mover” på nya marknader som förväntades kunna bli stora på sikt när digitaliseringen svept över dem likt den gjort i exempelvis i Norden.

Och visst kan Indien eller länder i Latinamerika kittla fantasin med tanke på dess stora befolkningar men faktum är att efterfrågan eller för den delen köpkraften inte riktigt finns där än. Inbrytningen på den stora amerikanska marknaden är därför extra intressant. Till skillnad från länder som Indien eller Thailand är ljudboken nämligen redan etablerad där. Bolaget slipper därmed bygga marknaden på egen hand vilket ofta är oerhört kostsamt.

Tillströmningen av nya kunder och streamingintäkter kommer samtidigt förbättra siffrorna för Non Nordic högst påtagligt. Under 2021 stod detta segment för intäkter om 520 Mkr. I år när bidraget från Audiobook adderas (bolaget konsolideras i räkenskaperna från 7/1) borde siffran närma sig miljarden vilket i sin tur medför att också prognosrisken blir lägre. Just det faktum att man tvingades frångå sina tidigare prognoser har mottagits kraftigt negativt ifjol.

Tittar vi på Storytels värdering idag motsvarar den ca 4x fjolårets streamingintäkter (2 251 Mkr) och drygt 3x årets dito (ca 3 miljarder inkl Audiobook). Det är inte särskilt utmanande i synnerhet som man då även får en väldigt stor bokkatalog på köpet. Som läget är nu ser vi heller ingen anledning till att frångå vara tidigare omsättningsprognoser som därmed bibehålls (intäkter motsvarande 3,6 miljarder kr i år och 4,3 miljarder nästa). EV/S multipeln ligger med andra ord kring 3x respektive 2,5x vilket vi ser som attraktivt för ett snabbväxande och på många håll marknadsledande bolag. Det skall dock inte uteslutas att bolaget även under detta år väljer att ta in nytt kapital. Vi tror dock att en sådan åtgärd blir aktuell i samband med att man gör ett nytt förvärv (antingen av en mindre konkurrent eller ett viktigt förlag som bidrar med intressant innehåll).

Förfinad framtidsstrategi, oförändrade prognoser samt inte minst oerhört intressanta tillväxtmöjligheter (samarbetet med Spotify väntas bli sjösatt under det första halvåret) gör att vi låter såväl köprekommendationen som riktkursen om 250 kr ligga fast. Marknadsturbulensen för tillväxtbolag till trots.

storytel graf

Innehavsredovisning: Fredrik Larsson

NASDAQ Stockholm
STORY_B
Sektor
Streamingtjänst
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-01-26 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 09:12:53