Storytel – Spänningen stiger
När vi senast tittade närmare på ljudboksbolaget Storytel (Newsletter 2023, kurs 36,72 kr) var vi av åsikten att det inte fanns någon direkt anledning för den som gick i köptankar att agera förrän några veckor innan den då aviserade kapitalmarknadsdagen skulle äga rum.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2043 (31 maj 2023)
STORY | First North | 33,92 kr | CHANS
Där och då kände vi inte till datumet för en sådan. Det gör vi däremot idag och eftersom den äger rum om två veckor (13/6) börjar det bli läge för den intresserade att öka vaksamheten.
Det är faktiskt snarare regel än undantag att aktier piggnar till i förhoppningar om att bolagsledningar kryddar sina CMD med intressant och förhoppningsvis även kursdrivande innehåll. Inför Storytels dito har man redan nämnt att bolagets vd, Johannes Larcher och medlemmar av koncernledningen kommer att ge en uppdatering gällande Storytels position och verksamhet samt presentera företagets strategiska inriktning och nya finansiella mål på medellång sikt. Det är nog mer än vi som ser fram emot dessa besked.
I samband med bokslutet i februari flaggade bolagets vd att man avser att växa med minst 10% i år. Prisjusteringar är troligtvis ett av verktygen för att nå dit. Merparten av dessa får fullt genomslag under Q2. Tittar vi på årets inledande kvartal ökade koncernens omsättning med 7% till 796 Mkr (747). Streamingintäkterna i Q1 stod för 742 Mkr (699) vilket motsvarade en tillväxttakt om 6% (9% exklusive Ryssland). Det var ungefär i linje med utfallet under både Q4 och Q1. Som läget är nu tycks den sekventiella tillväxten ha avstannat.
Bruttomarginalen ökade till 39,6% (38,6) i Q1 vilket gjorde att man uppnådde positivt EBITDA-resultat om 30 Mkr (-149) motsvarande en marginal på 3,8%. Även kassaflödet från den löpande verksamheten (före förändringar i rörelsekapital) blev positiv och uppgick till 18 Mkr (-135).
Flitiga läsare av Stockpicker Newsletter har säkert lagt märke till att vi så gott som alltid har haft ett gott öga till Storytel vars produkt vi betraktar som både disruptiv och eftertraktad. 2 miljoner betalande abonnenter talar sitt tydliga språk. Problemet under lång tid har varit aktiens värdering. Det är uppenbart att marknaden har svårt att värdera den här typen av företag där vinsterna tros ligga ett par år bort i tiden. Först var man redo att diskontera möjlig intjäning 3-5 år fram i tiden för att bara något år senare vända tvärt och rikta allt fokus på utvecklingen här och nu vilket i sin tur har skapat en oerhörd volatilitet i bolagets aktie.
Tittar vi på bolagets utveckling på den nordiska marknaden är vi inte särskilt oroliga. Här är bolagets marknadsposition oerhört stark tack vare genomförda förvärv av både toppförlag men även annat unikt innehåll såsom exempelvis nyligen undertecknade avtal med den finske författaren Seppo Jokinen gällande förlagsrättigheterna till hans oerhört populära katalog av böcker om kommissarie Koskinen vars nya äventyr planeras till våren 2024.
Det som skapar ovisshet är hur man hade tänkt växa utanför Norden. Förhoppningsvis väljer man att tillägna en del av kapitalmarknadsdagen för att bringa mer klarhet i detta avseende. Den väg man har valt i Norden (M&A av toppförlag) har nämligen varit ganska kostsam och vi tror inte att man kommer att använda samma modell på sina resterande kärnmarknader. Men utan unikt innehåll som ger varumärket extra tyngd blir priset i stort sett det enda konkurrensvapnet man har att tillgå vilket inte är särskilt optimalt särskilt som ljudboksmarknaden kännetecknas av starkt fokus på lokalt innehåll (och språk) vilket gör den så mycket annorlunda än annan form av streaming såsom musik- och film.
Sedan bolaget har skruvat om affärsmodellen från ohämmad tillväxt till lönsamhet har vi också justerat våra förväntningar. I början på året antog vi att tillväxttakten i år sjunker till 6-10% medan lönsamhetsnivån ökar till 5-6% på EBITDA-nivå. Med dessa antaganden som grund kalkylerade vi med omsättning kring 3 450 Mkr med ett EBITDA-resultat om 190 Mkr. Den bedömningen kvarstår efter Q1-rapporten.
Eftersom bolagets ledning uppgav vid tidigare tillfällen att man använde detta år för att lägga grund för att kunna accelerera tillväxten framgent antar vi att man tror sig kunna växa snabbare under 2024-2025. Antar man att tillväxten hamnar kring 10% samtidigt som marginalen ökar något (7,5% EBITDA) som en följd av ökad skalbarhet i takt med att man når lönsamhet i fler länder, torde EBITDA-resultatet nästa år landa kring 285 Mkr. EV/EBITDA multipeln uppgår i sådana fall till 14-15x respektive ca 10x medan den tidigare så heta EV/S-dito varianten understiger 1 för både 2023 och 2024.
Utmanande hög är värderingen definitivt inte som synes ovan. De stora frågorna framåt är förstås hur man tänkt växa. Här hoppas vi att ledningen lyckas presentera en trovärdig och framförallt välgenomtänkt vision som åter kan gjuta mod i marknaden. Med kapitalmarknadsdagen ett par veckor bort tror vi att temperaturen kring aktien åter kan öka och höjer därför rekommendationen till Spekulativt Köp för den mer riskvillige.