Sun4Energy – Rekordkvartal för solceller

För några dagar sedan rapporterades i media att Q1 i år blev ett rekordkvartal för solceller i Sverige.

Sun4Energy Rekordkvartal for solceller

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2033 (23 april 2023)

SUN4 | NGM | 13,48 kr | CHANS

Mellan januari och mars anslöts 23 200 nya solcellsanläggningar i landet, fler än någonsin tidigare under en tremånadersperiod. Enligt preliminära siffror från branschorganisationen Svensk Solenergi innebär det en ökning med 160% jämfört med samma period ifjol.

Under 2022 installerades sammanlagt omkring 55 000 nätanslutna solcellsanläggningar, 50% fler jämfört med 2021. Vid slutet av december fanns det därmed totalt 147 692 elnätsanslutna solcellsanläggningar i hela Sverige, med en total installerad effekt på drygt 2,4 gigawatt. Det allmänna intresset har ökat markant i spåren av energikrisen och de extremhöga elpriser, samt oron för elbrist. På grund av den geopolitiska situationen är ingen bättring i sikte, vilket ökar behovet av alternativa energikällor. Energimyndigheten bedömer därför att solel kommer att mer än fördubblas under de närmaste två åren.

En aktör som sysslar med försäljning och installation av solcellsanläggningar i Sverige är Sun4Energy. Bolaget har på senare tid även utökat sitt erbjudande till batterianläggningar och elbilsladdare för att kunna leverera en helhetslösning till både privatpersoner, men även bostads- och hyresrättsföreningar, företag och kommuner. Genom förvärv av lokalt förankrade och väletablerade regionala solenergiföretag har man byggt upp en geografisk täckning i stora delar av Sverige. 

Likt branschen har även Sun4Energy vuxit kraftigt ifjol. Koncernens nettoomsättning ökade med 272% till 177 Mkr och enligt vd Per Norrthon har den månatliga omsättningen kommit upp till 20 Mkr. Under året har man förvärvat Atum Energy AB (som omsatte 9 Mkr år 2021) och kontor på tre nya orter har etablerats.

Trots fortsatta leveransproblem från Asien har leveranstiden gradvis kortats och lagerkapaciteten har utökats. Dessutom köper man materialet numera direkt från producenter, bland annat paneler från Spanien och montagesystem från Nederländerna. Allt detta har bidragit till att få upp produktionstakten. Det i sin tur har lett till att den genomsnittliga väntetiden för en installation på privatmarknaden nu är 3-6 månader och på vissa orter ännu kortare.

Samtidigt som efterfrågan blir allt större, växer även koncernen inom alla områden. Personalstyrkan har utökats med cirka 70 anställda under året och resurser har lagts på fortsatt produktutveckling. Man tittar i nuläget bland annat på ett styrsystem för att kunna aggregera kundernas batterilagring och sälja denna kapacitet till Svenska Kraftnät.

Expansionsåtgärderna belastar givetvis lönsamheten och rörelseresultatet (EBIT) landade på -2 Mkr (-1,0). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -12,5 Mkr. I början av oktober valde styrelsen att fylla på kassan med en riktad emission som tillförde 5,5 Mkr före kostnader. Vid slutet av december fanns det därmed 7,4 Mkr i likvida medel på balansräkningen, samt långfristiga skulder på drygt 6 Mkr.

Mycket utrymme för framtida förvärv finns det således inte, men eventuella affärer lär sannolikt regleras med nyemitterade aktier. Ledningen tittar regelbundet på uppköpskandidater inom solcellsbranschen, laddinfrastruktur och installationsbolag.

Vd Per Norrthon verkar, emellertid, ha förstått att det är viktigt att hålla ett öga på den underliggande lönsamheten. Mycket krut läggs på att integrera och centralisera funktioner såsom HR, inköp redovisning och centralt lager för att skapa skalfördelar och öka effektiviteten. Under 2023 vill han öka internt fokus på att utveckla och effektivisera verksamheten på befintliga orter ytterligare, dessutom är ambitionen att öppna kontor på nya orter.

Det mesta talar för ett fortsatt stort intresse för solceller i Sverige. Sedan januari får privatpersoner numera 20% i skatteavdrag, istället för tidigare bara 15%, vilket gör en installation ännu mer attraktiv. För Sun4Energy:s del startades året med en orderstock på cirka 150 Mkr, dvs nästan lika stort som fjolårets omsättning. Nya ordrar har kommit in sedan dess, bland annat en på 8,8 Mkr avseende uppförande av en solcellspark från Näckåns Energi AB. Projektet beräknas påbörjas under våren 2023 och stå klart hösten 2023.

Vi tror att bolaget har goda chanser att växa i linje med sin interna målsättning i år. Den ligger på 50% årligen, vilket skulle innebära att 270 Mkr bör vara inom räckhåll för 2023. Det kan ställas i relation till börsvärdet, som justerat för nettokassan uppgår till 74 Mkr. EV/Sales-multipeln är alltså endast 0,27x. Så länge bolaget rapporterar förluster lär det förstås bli svårt med en rejäl omvärdering, men faktum är att man inte är långt bort från att visa ett positivt rörelseresultat. I Q2 2022 var så redan fallet. Volymökningar och effektiviseringar bör vara tillräckliga för att klara av det på helårsbasis i år.

Lyckas bolaget med det, lär kursen stå betydligt högre om 12 månader. Risken är dock mycket hög, och aktien dessutom noterad på NGM-listan, som är känt för sina lägre krav på de noterade bolagen.

Sun4energy analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-04-26 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:28:44