Swatch Group - Ett tidlöst bolag inom lyxsegmentet?
Swatch Group är en schweizisk multinationell klocktillverkare och försäljningskoncern som har etablerat sig som en av de ledande aktörerna inom den globala klockindustrin.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 46
NEUTRAL | SVX: UHR | SCHWEIZ | 228,5 CHFBolaget grundades år 1983 efter att de två schweiziska företagen SSIH och ASUAG slog sig samman.
Nicolas Hayek, den välkända schweiziska entreprenören, var personen som ledde sammanslagningen och anses ha haft en nyckelroll i att omvandla Swatch Group till det klock-konglomeratet som det är idag. Nicolas avled tyvärr år 2010, men familjen Hayek är fortsatt involverade i allra högsta grad. Dottern Nayla sitter nämligen i Swatch Groups styrelse, medan sonen Nick agerar VD. Genom åren har namnet på bolaget ändrat ett antal gånger. Från ASUAG/SSIH, till SMH (1986 – 1997), och slutligen då Swatch Group sedan 1998.
Idag är Swatch Group en av de ledande aktörerna med klockor i diverse prisklasser för olika marknadssegment. Namnet på gruppen gör oanmärkt att man kommer att tänka på Swatch-klockor. Nicolas Hayek är förvisso grundaren till Swatch-armbandsuren som växte fram under 1980 – 1990 genom att kombinera en hög kvalitet med ett lågt pris, men själva gruppen består förstås idag av bra mycket mer än det varumärket.
Under Swatch Group hittar man idag prestigefyllda och anrika klockor som:
• Breguet (1775),
• Longines (1832),
• Omega (1848),
• Tissot (1853),
• Certina (1888),
• Blancpain (1735) m.fl.
Swatch-gruppen fokuserar inte enbart på att tillverka och sälja klockor, utan är även involverade i produktionen av komponenter och råmaterial. Schweiz har en lång och framstående historia inom klocktillverkning och schweiziska ur förknippas därför med kvalitet, innovation och hög precision.
Utöver klockorna säljer Swatch Group även en del smycken under vissa av sina varumärken. Gruppens intäkter består därmed till största del av produktion och försäljning av dessa produktkategorier.
Under 2022 uppvisade Swatch Group en försäljningstillväxt på ungefär 2,5 %. Intäkterna ökade de facto tvåsiffrigt i alla regioner (valutajusterat), men försäljningen i Kina föll drastiskt till följd av COVID-19-nedstängningar och en svag ekonomisk återhämtning. Varumärkena som presterade bra under fjolåret var bland annat Swatch, Harry Winston, Breguet och Omega. Under räkenskapsåret 2022 omsatte den schweiziska gruppen totalt 7,5 miljarder CHF och hade en rörelsemarginal på 15 % (2021: 14 %). Av de totala intäkterna härstammade över 95 % från ”Watches & Jewelry”, medan resterande del var ”Electronic Systems”, vilket främst då är intäkter från teknologier och elektroniska komponenter som används i klockor.
Januari – juni i år (H1) var den finansiella utvecklingen klart bättre än på länge. Då Swatch Group endast publicerar halvårsrapporter har man dock inte särskilt ny information att tillgå. Halvårsrapporten släpptes den 13 juli och investerare får vänta framtill slutet av januari för att få mer information om räkenskapsåret 2023.
Under första halvan av året ökade försäljningen med 11 % (valutajusterat 18 %), till 4,0 mdr CHF. Det operativa resultatet ökade med hela 36 % till 686 MCHF, vilket innebar att marginalen förbättrades från 14 % i H1 2022, till 17 % under de första sex månaderna i år. Högst tillväxt noterades i de något förmånligare prisklasserna och prospekten för andra halvan av 2023 såg enligt ledningen ”excellent” ut.
Tillväxten under de första sex månaderna i år var rekordstor i konstanta valutor, vilket inte särskilt många konsumentbolag kan stoltsera med i år. Att schweiziska Swatch Group kunde växte så pass kraftigt i H1 var främst ett resultat av upphävda reserestriktioner, en tydlig återhämtning i Kina samt en ökad reseaktivitet överlag.
Swatch Group, som alltså driver otaliga egna butiker under de olika varumärkena och även äger lokalerna i vissa fall, på-verkades negativt av COVID-restriktionerna trots att efterfrågan på den här typen av konsumentprodukter i många fall var uppdämd under pandemin. Vi uppskattar att netto-omsättningen i år kan leta sig uppemot 8,0 mdr CHF, medan nettoresultatet kommer in på knappt 1,0 mdr. P/E-talet blir då blygsamma 12x och EV/EBIT cirka 7x.
Med tanke på den förväntade vinsttillväxten i år må det här låta billigt, men faktum är att Swatch Group utveckling de senaste 10 åren har varit långt ifrån fantastisk. 2013, det vill säga för drygt 10 år sedan, omsatte Swatch Group 8,8 mdr CHF och redovisade en vinst på 1,9 mdr. Även om man beaktar att antalet aktier har minskat sedan dess, har vinsttillväxten alltså varit negativ.
Den stora frågan är förstås om Swatch Group har rätt varu-märken för att kunna växa de kommande 10 åren? Det är oerhört svårt att svara på, men visst borde förutsättningarna vara goda med tidlösa och anrika klockmärken som Omega, Longines, Breguet m.fl.
Trots att konsumentförtroendet för närvarande får betraktas som rätt svagt, räknar vi med att Swatch Group lyckas öka försäljningen successivt och att bolaget år 2025 återigen kan närma sig en omsättning i nivå med 2014 (8,7 mdr). P/E-talet faller då till cirka 11x på vår prognos för 2025, vilket även analytikerna till stor del verkar vara överens om.
Till följd av den något svajiga historiken väljer vi ändå att avvakta och har därmed en neutral förhållning till aktien. Här har man dock chansen att äga ett finansiellt starkt bolag inom lyxsegmentet (åtminstone delvis) till en relativt blygsam prislapp.
Ifall man är intresserad av investera i Swatch Group så är aktien noterad på den schweiziska börsen under tickern UHR. Det finns också en ADR tillgänglig i USA för den som föredrar det.