SyntheticMR – Skapar klarhet

Medicinteknikbolaget har haft ett händelserikt år med flera avtal och milstolpar. På börsen har nyheterna belönats med en uppgång på omkring 60% sedan början av januari och börsvärdet har stigit till nästan 1,5 miljarder kr. Det kan tyckas vara ganska generöst för en verksamhet som omsatte 46 Mkr i fjol, men så ser också framtidsförutsättningarna minst sagt lovande ut.

SyntheticMR Skapar klarhet

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1807 (6 september 2020)

SYNT | Spotlight | 351 kr | KÖP

SyntheticMR grundades 2007 och utvecklar innovativa mjukvarulösningar för Magnetisk Resonanstomografi (MR) som kan förkorta undersökningstiden och samtidigt leverera mer information till kliniken. MR är en avancerad form av medicinsk bilddiagnostik där ett magnetiskt fält används för att avbilda inre strukturer och organ, framförallt hjärnan, hjärtat och muskler. Globalt genomförs 70-80 miljoner MR-undersökningar varje år och användningen av MR inom hälso- och sjukvård ökar stadigt.

Diagnoserna som ställs med MR är ofta subjektiva då viktiga parametrar måste estimeras av radiologen. Behovet är därför stort att på ett effektivt och pålitligt sätt kunna mäta volymer, både för att ställa diagnos och att kunna följa upp patienter. Här kommer SyntheticMR in i bilden, eftersom bolaget använder en unik sekvens som avläser faktiska vävnadsegenskaper i hjärnan. Baserat på denna data kan sedan mjukvaran SyMRI syntetiskt återskapa kontrastbilder, segmentering och parametriska kartor av patienten.

En stor fördel med SyMRI är att kontrastbilderna kan justeras i efterhand, när patienten har gått hem. Tillverkarna av MR-kameror har tidigt noterat potentialen och sedan 2014 finns det ett partnerskap på plats med GE Healthcare. Året efter tillkom Philips Healthcare och 2017 även Siemens Healthineers. Globalt svarar dessa tre tillverkare för drygt 70% av världsmarknaden.

Partnerskapen fördjupas och breddas hela tiden, tex genom specifika kundanpassade versioner av SyMRI och utvecklingsprojekt. Förra året har man dessutom investerat i egna försäljningsresurser för att öka kontaktytorna mot slutkunderna, dvs sjukhus. På de prioriterade marknaderna som består av USA, Japan, Indien och EU har bolaget under de senaste kvartalen adderat drygt 10 000 årstimmar av säljresurser, vilket har visat sig vara en klok satsning.

Redan i slutet av 2019 fick man en order från ett välrenommerat sjukhus i USA, och även satsningar i Indien och Japan har resulterat i en första order i respektive land. Framgångarna följdes sedan upp av order från MD Anderson Cancer Center och Mayo Clinic, två globalt välkända sjukhus i USA, i början av 2020. Intressant är att man säljer licenser som är tidsbegränsade från ett till flera år, vilket innebär att det över tid byggs en kundbas med återkommande försäljning.

Att sälja till sjukhus under en rådande pandemi har dock sina svårigheter och under Q2 minskade bland annat försäljningen via GE Healthcare, då flera projekt hos slutkunder har blivit framflyttade. Samtidigt fortsatte försäljningen av SyMRI-licenser att utvecklas väl och sett på första halvåret ökade licensförsäljningen med över 100%, jämfört med samma period i fjol. Minskningen av den totala nettoomsättningen blev därför ganska modesta 3% till 22,4 Mkr, medan rörelseresultatet backade till -2,2 Mkr till följd av den högre kostnadsbasen (säljresurser). Balansräkningen är, emellertid, i bra skick och vid slutet av juni hade man 27 Mkr i likvida medel.

Mycket positivt är faktumet att Philips Healthcare USA har efter en lång process inkluderat SyMRI i sin produktkatalog, vilket innebär att sjukhus i Nordamerika enklare får tillgång till produkten. Det förväntas leda till en accelererad tillväxttakt och redan under Q2 fick man en första order från ProScan Imaging, som består av 25 fristående kliniker i sju olika delstater.

Ytterligare positiva nyheter från USA kom i augusti, när man tecknade ett avtal med SimonMed, landets största företag inom radiologimottagningar och en av de största aktörer inom medicinsk bildbehandling inom öppenvård. Dessutom är SyMRI nu kompatibel med fler MR-kameror från Siemens Healthineers på den amerikanska marknaden, till följd av en notifiering från FDA. Även utanför USA går det framåt och nyligen blev SyMRI regulatorikst godkänt i Japan. Mjukvaran kan därmed säljas för klinisk användning och intresse bland japanska sjukhus beskrivs som god.

Efterfrågan på diagnostiska avbildningstekniker ökar stadigt, bland annat drivet av en åldrande befolkning och en högre förekomst av kroniska sjukdomar. SyntheticMRs egna säljinsatser har börjat bära frukt och vi ser goda chanser för en ökning av tillväxttakten under de kommande kvartalen. Vi skulle inte bli förvånade om nettoomsättningen stiger mot 90 Mkr nästa år, vilket tack vare en hög andel fasta kostnader, borde ge en fin hävstångseffekt på resultatet. Här räknar vi med runt 5,6 kr per aktie, jämfört med förväntade 1 kr i år.

Frågan är om den höga förväntade tillväxten är värd att betala ett P/E-tal kring 60 för? Potentialen även bortom 2021 är dock lovande och i en momentum-driven marknad som vi har just nu, är svaret sannolikt ja. Aktien är dock definitivt inget för den konservative, men i takt med nya order som borde inkomma under hösten lär kursen fortsätta uppåt. Ett spekulativt köpråd är aktien därför värd.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-09-07 08:25:00
Ändrad 2024-11-13 08:03:28