Tålamod lär belönas i BIMobject. Detta är vår syn på aktien efter kvartalsrapporten

Det har bara gått fem veckor sedan föregående analys, men under fredagen var det åter dags för kvartalsrapport från BIMobject.

BIMobject Langsiktigt arbete

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1908 (31 oktober 2021)

BIM | First North | 6,02 kr | KÖP

Aktien hade fortsatt sin kräftgång redan innan rapporten, vilken sedan utlöste en rejäl ytterligare kursnedgång. Är det dags att överge aktien efter ännu en till synes dålig kvartalsrapport och besvikelse på aktiemarknaden?

Under Q3 fortsatte nettoomsättningen att falla under fortsatt påverkan av lägre volymer inom icke återkommande intäkter och negativa valutaeffekter. Precis som under Q2 då tappet var 13%, var nedgången under Q3 också betydligt lägre än under Q1 då nettoomsättningen brakade ned med 21%.

Q3 levererade en nettoomsättning som föll med 8% till 30,8 Mkr (33,6) där valutaeffekter påverkade omsättningen med -3 % jämfört med föregående år. EBITDA-resultatet försämrades till -20,8 Mkr (-7,0). Såväl resultatet före skatt som nettoresultatet sjönk samtidigt till -22,8 Mkr (-9,7), motsvarande -0,16 kr per aktie (-0,08) såväl före som efter utspädning. Kassaflödet från den löpande verksamheten föll till -24,7 Mkr (-9,3).

Annons

För de första nio månaderna totalt sjönk nettoomsättningen till 89,6 Mkr (104,2). Resultatet före skatt föll till -65,7 Mkr (-55,7) medan nettoresultatet tappade till -65,8 Mkr (-55,6), motsvarande -0,47 kr per aktie (-0,46) såväl före som efter utspädning. Kassaflödet från den löpande verksamheten tappade till -64,1 Mkr (-27,1). En kraftfull försämring, som dock inte säger hela sanningen.

Under Q2 och Q3 påverkades nämligen rörelsekapitalet negativt med -4,3 Mkr respektive -3,1 Mkr relaterat till statligt stöd för COVID-19 (uppskjutna betalningar av skatter och sociala avgifter), medan Q2 och Q3 föregående år istället påverkades positivt av stödprogram relaterade till COVID-19.Under Q2 påverkades kassaflödet från den löpande verksamheten dessutom med -7,8 Mkr i kostnader relaterade till incitamentsprogrammet.

Vid utgången av Q3 uppgick likvida medel till ännu mycket goda 294,6 Mkr plus kortfristiga placeringar om 36,0 Mkr (44,0). Vid årsskiftet uppgick likvida medel till 350,3 Mkr medan kortfristiga placeringar då låg på 43,1 Mkr. Soliditeten var 77 % (78) och räntebärande skulder uppgick till marginella 0,9 Mkr (8,1). Finanserna var således fortsatt betryggande starka.

I föregående analys förutspådde vi ytterligare några tröga kvartal. Utfallet för Q3 blev heller ingen överraskning utan i linje med vad som kunde förväntas. En viss förbättring relativt Q2 kunde dock skönjas vilket alltid är något i dessa väntans tider. BIMobject har genomfört stora besparingsåtgärder och hela organisationen har transformerats. Under Q2 och Q3 har tappet i nettoomsättningen avtagit och det går att skönja bättre tider vid horisonten, även om vi bedömer att det blir skralt med tillväxten ännu ett par kvartal.

Stockpicker ser allt jämt att de tillväxtinitiativ som genomförts och pågår tillsammans med den förbättrade kostnadssituationen och de ännu starka finanserna bådar gott för att BIMobject ska kunna lyckas med sin omvändning, även om det kommer att ta tid. Stockpickers bedömning är som tidigare att BIMobject kan nå vettig lönsamhet inom 2-3 år och vi anser fortsatt att bolaget har mycket gott finansiellt utrymme att både nå dit samt genomföra förvärv.

Årligen återkommande intäkter, ARR (Annual Recurring Revenue) fortsatte att utvecklas åt rätt håll under Q3, och uppgick i konstanta valutor till 98,5 Mkr (93,0) vid kvartalets utgång, motsvarande en ökning om 6%. Nettoomsättningen från återkommande intäkter under Q3 var 23,8 Mkr (23,8), vilket motsvarade 77% (71) av den totala nettoomsättningen. BIMobject planerar samtidigt för att i princip samtliga kunder kommer att ha automatisk förnyelse av sina kontrakt under 2022, vilket bedöms medföra att bolagets kundteam kan fokusera på relationsbyggande och merförsäljning, vilket i sin tur bedöms vara positivt för förnyelsegraden.

Vidare har BIMobject ambitioner om att ta en aktiv roll i byggindustrins hållbarhetsutveckling, ett ämne som röner allt större fokus i många länder där det uppmärksammats hur viktigt det är att byggindustrin blir mer hållbar. Här finns intressanta möjligheter att addera värdeskapande tilläggstjänster i BIMobjects plattform. Ett första steg är de EPD:er (Environmental Product Declarations) som bolaget gjort tillgängliga för nedladdning. Ambitionen är att de som designar byggnader ska kunna jämföra och optimera påverkan av sina produktval över en byggnads livscykel.

Den dag nyförsäljningen förmår att ge förnyad rejäl tillväxt i nettoomsättningen bör även marknadens intresse för BIMobject vakna till liv. Den spekulativa köprekommendationen är intakt medan riktkursen sänks något till 11 kr (11,50).

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2021-11-01 10:18:00
Ändrad 2024-11-13 09:01:37