Telia – Lämnar Danmark

Den stora snackisen på telekomoperatörens rapportdag blev inte så mycket själva Q1-resultatet utan snarare försäljningen av den danska verksamheten som annonserades kvällen innan.

Telia Lamnar Danmark

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2035 (30 april 2023)

TELIA | Large Cap | 28,56 kr | KÖP

Vd Allison Kirkby har hittat en köpare som är villig att betala cirka 9,5 miljarder kr, på kassa- och skuldfri basis, för den del av koncernen som har visat lägst lönsamhet ifjol.

Under 2022 stod Danmark för 3,5% av det totala rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) och hade den lägsta marginalen med 20%, jämfört med koncernens 33%. Värderingen motsvarar 8,9x Telia Danmarks rapporterade EBITDA 2022, vilket kan jämföras med koncernens egen värdering på 5,8x (baserat på siffrorna för 2022). Vd Kirkby har alltså lyckats förhandla fram en mycket attraktiv prislapp.  Köparen är den danska energi- och telekomkoncernen Norly och transaktionen är villkorad av att parterna ingår slutliga och bindande avtal, godkännande från Norlys ägare samt sedvanliga myndighetsgodkännanden. Affären förväntas slutföras senast under det Q1 2024.

Telia avser använda transaktionslikviden för att minska skuldsättningen, som i slutet av mars uppgick till Net debt / EBITDA 2,5x. Genom den danska försäljningen borde den närma sig 2,1x och därmed nå den lägre delen av bolagets målintervall på 2,0 - 2,5x. Givetvis öppnar det för en fortsatt generös utdelningspolicy som siktar på ett utdelningsgolv på 2,00 kr per aktie.

För att finansiera denna miniminivå krävs det ett fritt operationellt kassaflöde på 7,9 miljarder kr på årsbasis. I linje med bolagets egna förväntningar var kassaflödet, emellertid, negativt under Q1 på grund av fasningen av leverantörsfinansieringsprogrammet. Ledningen är dock tydlig med att detta kommer att fullt ut reverseras under resterande delen av året. Följdriktigt lämnades prognosen för 2023 oförändrad på 7,0 - 9,0 miljarder kr.

Annons

Även utsikterna för tjänsteintäkterna och justerad EBITDA lämnades oförändrade, vilket innebär att det andra halvåret ska bli mycket starkare än det första. Detta tack vare en mycket större visibilitet vad gäller leverantörsfinansieringen, capex och energikostnaderna. De sistnämnda ska bli mer eller mindre på samma nivå som förra året, vilket är en förbättring jämfört med ledningens bedömning i bokslutsrapporten då man fortfarande väntade sig en ökning om 300 Mkr.

Q1 präglades annars av en telekomverksamhet som utvecklades något bättre än väntat, medan TV & Media utvecklades något sämre. Sammanlagt ökade intäkterna på jämförbar bas med 3,7%, jämfört med samma period ifjol, till 23 069 Mkr. Tjänsteintäkterna ökade på jämförbar bas med 1,9% till 19 444 Mkr. Det justerade EBITDA-resultatet minskade på jämförbar bas med 0,8% till 7 258 Mkr.

Tjänsteintäkterna var särskilt starka inom företagssegmentet. Samtidigt fortsätter nätverksmoderniseringen och 5G-befolkningstäckningen är nu över 75% (Norden plus Baltikum). I Sverige (39% av intäkterna) ökade tjänsteintäkterna både inom mobila och fasta tjänster. Även Finland (17%) visade tillväxt inom både mobila och fasta tjänster.

Enheten TV & Media påverkas å andra sidan negativt av en försvagad annonsmarknad och visade en tjänsteintäktsminskning om 2,4% till 2 019 Mkr. Intäkterna från betal-tv växte något, men högre innehållskostnader belastade EBITDA som sjönk till -364 Mkr (-191 Mkr).

På gruppnivå påverkar en högre löneinflation lönsamheten negativt och vd Kirkby flaggar för att det pågående effektiviseringsprogrammet inte fullt ut kommer ge de aviserade 2 miljarder kr i nettobesparingar i år. Löneeffekten ligger på cirka 100 - 150 Mkr. Positiv effekt förväntar man sig framöver från prishöjningar som exempelvis gjordes i Sverige under mars månad. Det justerade EBITDA för helåret 2023 spås därför fortfarande vara oförändrad till att visa en låg ensiffrig tillväxt, jämfört med fjolåret nivå på 30 329 Mkr.

Avyttringen av den danska verksamheten bör stärka placerarnas förtroende för ledningen och bolagets förmåga att fortsätta betala utdelningar i linje med sin policy. Vi ser ingen anledning att göra större estimatrevideringar till följd av rapporten och känner oss bekräftade i vår syn att Telia är ett bra defensiv aktieval i oroliga tider. Ett p/e-tal kring 15 och en EV/EBITDA-multipeln kring 5,8x är alltjämt attraktiva nivåer. Vi upprepar vår Köp-rekommendation med riktkurs 40 kr.

Telia analysgraf

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
TELIA
Sektor
Telekom
Stockpicker Newsletter
Telia Company AB: Ledande inom telekommunikation och digitala tjänster

Telia Company AB är en av Nordens och Baltikums största teleoperatörer, med huvudkontor i Solna, Sverige. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster inom mobiltelefoni, bredband och digital-TV till både privat- och företagskunder. Telia är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet TELIA.​
Under 2023 rapporterade Telia en omsättning på 88,561 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,00 kronor per aktie för verksamhetsåret 2024, i linje med föregående års utdelning.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-05-02 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:30:22