The only way is up
Förra veckan hade vi med en inledande analys av Thunderful Group som stod inför en börsintroduktion (IPO).
Bolaget är ett slags hybrid mellan distribution av Nintentorodukter och mer klassisk utveckling och förläggning av spel. Rekommendationen blev att teckna aktier och rådet tycks med facit i hand ha varit lyckat. Aktien har nämligen tagits emot väl och när handeln inleddes handlades den 75-80% över teckningskursen. En minst sagt lyckad IPO med andra ord.
Varför nämner jag nu det frågar du kanske? Jo, på Stockpicker får vi ofta önskemål om att titta närmare på aktier som står just inför en IPO. Eftersom absoluta merparten av mindre bolag som kommer till börsen kan läggas i förhoppningsfacket (i regel förlustbringande företag som ofta saknar intäkter och vars affärsmodell ännu inte bevisat sig) har vi valt att sålla ganska hårt för att i stort sett enbart fokusera på sådana där vi ser embryot till något spännande och därför med gott samvete kan rekommendera teckning. Att lägga ned mycket arbete för att ändå komma fram till konklusionen att aktien inte är värd att teckna känns som slöseri med allas tid. Både vår egen men även din som läsare.
Riktigt intressanta bolag (eller sådana där värderingen framstår som tilltalande) växer förstås inte på träd. Jag vill inte på något sätt påstå att merparten av de företag som väljer att börsnoteras inte har på börsen att göra men i många fall känns det som börsnoteringen kommer alldeles för tidigt. Det är också mot bakgrund av ovanstående som vi enbart sporadiskt publicerar s.k. IPO-analyser. Utöver tidigare omnämnda Thunderful har det på senare tid handlat om bl.a. konsultbolaget Exsitec, medtechföretaget Implantica och börsoperatören Spotlight.
Samtliga ovan nämnda har tagits emot väl och i de allra flesta fall har priset som marknaden har åsatt aktierna när handeln väl kommit igång, blivit betydligt högre än vad vi hade förväntat oss. Sådant vore förstås oerhört roligt om det inte vore för det faktum att man i regel knappt kunnat få någon tilldelning över huvud taget. Och har man väl fått det så har det i regel handlat om en post motsvarande ungefär 5 000 kr. När Thunderful noterades i måndags gick man till och med ett steg längre. De lyckligt lottade som hade fått tilldelning har fått nöja sig med 50 aktier till ett värde av 2 500. Ett rekord i sig.
Att liknande äger rum är tveklöst ett tydligt tecken i tiden. Intresset för aktier är rekordstort och detta är förstås något som alla iblandade försöker utnyttja. Bolagen vill gärna få så många aktieägare som möjligt medan kommissionärer såsom Avanza/Nordnet är mest intresserade av att aktierna som tilldelas omsätts eftersom det är just handel som skapar intäkter. Ju mindre poster som delas/lottas ut desto större blir chansen att personen som har fått tilldelning väljer att antingen öka den eller säljer av.
Missförstå mig rätt. Jag ser inget större fel i att många placerare får en ganska liten post. Att få tilldelning i intressanta börsintroduktioner är långt ifrån någon mänsklig rättighet. Däremot trodde jag att gränsen var satt när den erhållna minimiposten motsvarade ca 5 000 kr som det var tidigare i år. Men uppenbarligen inte. Och eftersom alla ansåg Thunderfuls introduktion vara superlyckad finns det risk att poster om 2500 kr kan bli något slags ”new normal” i de fall intresset blir stort.
Ovanstående gör förstås att det inte blir särskilt relevant att lägga tid på nyintroduktioner inför IPO. Dels då tilldelningen ändå blir mikroskopisk, dels eftersom introduktionspriset känns helt irrelevant tämligen omgående. Ingen av de fyra omnämnda aktierna är ens i närheten av sitt IPO-pris idag och har heller inte varit det någon gång sedan handeln i aktierna inleddes. Därmed får åtminstone jag känslan att en inledande analys i dessa fall blir betydligt mer intressant om den publiceras någon vecka efter noteringen och utgår ifrån ett pris som aktien går att handla på.
Så sent som idag noterades ännu ett företag, Fasadgruppen, som vi visserligen tittade närmare på men i slutändan valde att inte rekommendera teckning i. Aktien steg ändå med 20-25% inledningsvis vilket visar hur hög riskviljan är idag. Fasadgruppen är ett murarbolag som har byggts ihop via ett stort antal förvärv och paketerats som ett s.k. ”buy & build” bolag vars strategi är att fortsätta förvärva och därmed kopiera börssuccén som ett flertal andra förvärvsdrivna bolag har haft. Den föreslagna värderingen (60 kr per aktie motsvarande ett P/E tal kring 30) kändes hög redan i utgångsläget och huvudägarna själva sålde aktier för 700 Mkr trots att företaget inte ens har funnits i tre års tid. En tydlig varning men inget som marknaden verkar ha tagit någon större notis om. Just nu känns det nämligen som ”the only way is up”.
Vill man profitera på den nuvarande heta riskviljan kan man förstås välja att delta i de flesta intressanta emissionerna utifrån sann Teckna/sälj anda. Det man bör komma ihåg är att ett sådant förfarande bara fungerar under en begränsad period och är i regel ett tecken på marknadsöverhettning. Mitt tips i all välmening blir därför att inte bli för girig och teckna stort i förhoppningen om större tilldelning. Normalt sett får man ändå inte mer än en minimipost och skulle tilldelningen bli stor är det ett tydligt varningstecken om att emissionen kanske inte blir lyckad. I det läget kan värdeminskningen i detta enskilda fall blir avsevärt större än alla sammanlagda vinster man fått från lyckad Teckna/Sälj-strategi.