The Perfect Storm

Jag kan inte undgå tanken att det just nu råder något av en s.k. ”perfekt storm” på marknaden. Det är oerhört många olika faktorer som samverkar och gör läget extra oroligt.

The Perfect Storm

Att det rent säsongsmässigt sammanfaller med en normalt sett oerhört orolig period (september/oktober) gör förstås säkert sitt till. Aktiehandel handlar ju i mångt och mycket om psykologi.

Kvartalsskifte innebär att vi nu åter står inför en ny rapportperiod. Oktobers inledande veckor är en klassisk s.k. vinstvarningssäsong vilket vi redan fått erfara. Timken, Traton, Paccard, Nolato och även Scandi Standard för att nämna ett gäng (har säkert glömt flera) har samtliga tvingats varna för att utvecklingen under Q3 har varit sämre än förväntat.

Oddsen för att fler företagsledare tvingas ge liknande budskap är väl tämligen låga. Detta i synnerhet som det just nu finns en mängd fullt rationella förklaringar till sämre prestationer. Vi har ju allt från halvledarbrist till störningar i leveranskedjorna och som om inte det var illa nog har ju även priset på en rad insatsvaror liksom också dollarn stegrats. Lägg därtill att produktionen påverkas negativt i en rad asiatiska länder med hög andel covidsmitta och den s.k. ”ursäktsgeneratorn” slår i taket.

Det positiva här är förstås att allt ovanstående kan betraktas som temporära och därmed övergående effekter. De bolag som lyckas navigera rätt i detta klimat är sannolikt sådana som kommer att gå ljus framtid till mötes när förhållandena normaliseras. De som istället ”passar på” att rada upp ursäkter till det egna tillkortakommandet bör man kanske passa sig för.

Här kan jag inte låta bli att tänka på H&M vars urstarka rapport nyligen imponerade stort givet omständigheterna. I den mån utvecklingen inte var dopad av något jag råkat missa i rapporten bådar det onekligen gott inför framtiden. Ett bra betyg åt ledningen. I den andra vågskålen hittar vi dessvärre vår Top Pick, Scandi Standard, vars tf VD presenterade ett stort antal bortförklaringar i samband med veckans massiva vinstvarning. Till hans försvar kan dock sägas att han är tillsatt för att städa ur efter föregångaren och är således säkert mån att öppna garderoben på så vid gavel som det bara är möjligt så att alla liken trillar ur.

Utöver allt ovanstående dras marknaden förstås med en hel del andra former av osäkerhet. Hit hör ju exempelvis problematiken med det amerikanska skuldtaket, oron för inflation, stigande oljepris och långräntor samt nära förestående tapering. Inte blir det heller så värst mycket lugnare av att flera FED-ledamöter har ägnat tiden till aktiv aktiehandel. Två har redan tvingats avgå och fler kan det mycket väl bli.

På andra sidan jordklotet dras man nu med en eskalerande fastighetskris i Kina där många av bostadsbyggarna börjar missa räntebetalningar och ser ut att ha hamnat på obestånd. Oklara spridningseffekter vid sidan om annalkande energikris (som för övrigt ser ut att kunna blossa upp även i Europa) och myndigheter som överlag tycks vara på jakt efter ”allt och alla” är förstås inget som muntrar upp stämningen. Tvärtom ställer man sig snarare frågan vilken sektor som ligger näst på tur att drabbas av Xi-apparatens vrede.

Som om inte allt ovanstående var illa nog har vi även geopolitiska spänningar där läget i Taiwan oroar kanske allra mest. Gång efter annan kränker kineserna det taiwanesiska luftrummet som ett slags provokation tillika maktdemonstration. Inte så mycket mot Taiwan i sig som man ju betraktar som område som tillhör Kina, utan omvärlden som har engagerat sig i Taiwans suveränitet. Vill man hitta en svart svan så finns det en väldigt bra kandidat just här. Det är nämligen ingen hemlighet att Taiwan är det land där det finns oerhört mycket avancerad tillverkningsindustri förlagd till. I synnerhet vad beträffar de allra mest avancerade halvledarna (Taiwan Semiconductors som bl.a. tillverkar åt Apple) som ju numera utgör hjärtat av den globala industrin.

Givet omständigheterna är det förstås inte direkt onaturligt att börserna har backat. Osäkerhet är marknadens allra värsta fiende och just här och nu finns det oerhört många ”rörliga delar” att försöka hålla reda på. En minst sagt explosiv cocktail med otvetydig potential att skaka om marknaden. Spänn därför fast säkerhetsbältena och ta in alla lösa föremål (läs: se upp med belåning) för den goda nattsömnens skull.

Själv försöker jag koncentrera mina ansträngningar på det jag personligen finner vara allra viktigast just nu. Dels energiprisernas utveckling (främst Europa), dels den geopolitiska situationen i Taiwan. Stalltipset får väl ändå bli att världen troligtvis inte går under den här gången heller.

NASDAQ Stockholm
HM_B
Sektor
Detaljhandel
Stockpicker Newsletter
H&M: Global modejätte med stark utdelningstradition

Hennes & Mauritz AB (H&M) är en av världens ledande modeföretag, kända för att erbjuda trendiga och prisvärda kläder och accessoarer. Bolaget äger flera varumärken, inklusive COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket, vilket breddar deras marknadsnärvaro. H&M är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden HM B.​ Enligt företagets bokslutskommuniké för 2024 uppgick nettoomsättningen till 223,553 miljarder SEK, en ökning med 12 % jämfört med föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 6,80 SEK per aktie för 2025.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-10-07 12:16:00
Ändrad 2025-01-24 08:17:26