Thunderful Group – Växer igen organiskt
Det blev ett starkt avslut på ett utmanade år för gamingbolaget, som är verksamt inom utveckling och publicering av spel men även distributör av bland annat Nintendo-produkter, spel, speltillbehör och leksaker.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1940 (16 mars 2022)
THUNDR | First North | 39,10 kr | KÖP
Båda affärssegment hade sina motvindar under 2021, det förstnämnda i form av svåra jämförelsetal och försenade spelsläpp, och det andra i form av logistikutmaningar och brist på halvledare.
Under Q4 syntes, emellertid, fler och fler ljusglimtar, inte minst inom Games som vände till organisk tillväxt (+13%). Även det största segmentet Distribution (89% av nettoomsättningen) levererade ett starkt resultat och växte med 10,4%, jämfört med samma period året innan. En förklaring är att divisionen Bergsala fick en större tilldelning hårdvara från Nintendo än tidigare beräknat, samtidigt som försäljningen av Nintendo-spel utvecklades mycket väl under kvartalet.
Det långvariga samarbetet med Nintendo är en viktig hörnpelare för koncernen och har nu pågått i över 40 år. I mitten av februari förnyades distributionsavtalet i Norden och Baltikum för ytterligare en tvåårsperiod. Därmed kommer man även framöver kunna dra fördel av japanernas framgångar med spelkonsolen Switch och flera populära spelsläpp som Animal Crossing New Horizon under 2020 och senast Pokémon Legends Arceus, som släpptes i slutet av januari och sålde över 6,5 miljoner kopior på en vecka.
Sammanlagt slutade fjolåret med en omsättningstillväxt om 3,1% till 3 140,8 Mkr och en förbättring av den justerade rörelsemarginalen (EBITA) om 0,3 procentenheter till 10,1%. Tillväxten var dock enbart förvärvsrelaterad (+6,7%) till följd av de redan ovan omnämnda utmaningarna.
Det är uppmuntrande att ledningen har visat en bra förmåga att hantera leveransstörningarna inom Distribution någorlunda väl, och även Q4 lämnades med ovanligt höga lagervärden, då man har beställt hem stora kvantiteter för att vara förberedd. Med tanke på den senaste tidens händelser i Östeuropa kan det visa sig ha varit ett klokt drag, även om det ännu är oklart hur de konkreta effekterna av Ukrainakrisen kommer att se ut. Rimligtvis påverkas dock frakttrafiken mellan Asien och Europa negativt av stängda luftrum samtidigt som bränslekostnaderna skenar iväg.
Mycket glädjande är att Games verkar ha lämnat det värsta bakom sig och att trenden pekar nu åt rätt håll. Samarbetet med Microsoft kring Xbox-spelet The Gunk har på kort tid engagerat hundratusentals spelare och spelet ska nu släppas på streamingtjänsten Steam och andra PC-plattformar under våren. Generellt växer sig samarbeten med plattformar och partners som Xbox och Meta allt starkare och även på Google Stadia är man numera representerade.
Enligt vd Brjann Sigurgeirsson flyter även övergången till nya spelprojekt på som planerat och man har godkänt ett antal ytterligare internt utvecklade prototyper. Under det senaste kvartalet förvärvades dessutom mobilspelsutvecklaren Early Morning Studios som har en planerad pipeline av free-to-play-spel där nästa titel ska släppas till våren.
Under 2021 har bolaget totalt investerat 294 Mkr i likvida medel i Games-verksamheten, varav 189 Mkr har gått till förvärv. Ambitionen är att skruva upp investeringstakten ytterligare framöver och nyligen ingicks en ny revolverande kreditfacilitet på drygt 580 Mkr, vilket ger gott om handlingsutrymme. Generellt är balansräkningen i mycket bra skick med en nettoskuldsättningsgrad på endast 12% vid slutet av december.
Ett helt nytt initiativ sjösattes under hösten i och med förvärvet av Robot Teddy, som är specialiserat på att hjälpa framgångsrika spelskapare med affärs- och strategiutveckling. Därmed skapades en ny division inom Games för att investera i externa spelutvecklingsprojekt. Robot Teddy har länge varit delaktiga i affärsutveckling kring världshit såsom Among Us och har goda kontakter bland utvecklare.
Efter två år av pandemin längtar de flesta av oss till att återgå till ”det normala”. För gamingbranschen skulle det innebära en långsiktig uppåttrend efter boom-året 2020 och baksmällan 2021. Ledningens målsättning är att öka försäljningen inom Games organiskt med minst 25% per år, kompletterat med tilläggsförvärv. Inom Distribution vill man växa 5-7% organiskt, exklusive Nintendoverksamheten.
Till skillnad från mycket annat ser vi hittills relativt begränsad risk för gaming-branschen från Rysslandskrisen. Möjligtvis kommer Distribution behöva brottas med ytterligare leveransproblem men vi ser trots allt en intäktstillväxt kring 5% på koncernnivå som realistiskt för 2022. Tillsammans med hela sektorn har även Thunderful-aktien fallit kraftigt på sistone och börsvärdet har sjunkit med drygt 30% hittills i år. Justerat för nettoskulden motsvarar det numera endast 6x det förväntade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar i år (EV/EBITDA), vilket är ännu mer attraktivt än de 8x som gällde vid förra analystillfället (Newsletter 1916).
Vi noterar att det har skett flera betydande insynsköp efter den senaste rapporten, bland annat av styrelsens ordförande, vd:n och storägaren Bergsala. Även vi ser aktien fortfarande som köpvärd, men sänker riktkursen till 57 kr (70) till följd av ett generellt högre avkastningskrav.