Tillfälligt hack i kurvan för Hanza Holding. Rejäl uppsida på lite längre sikt
Med regional, kundnära och komplett tillverkning, samt vad vi bedömde vara en riktigt låg värdering satte vi köp på kontraktstillverkaren Hanza Holding efter utgången av Q3.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1850 (21 februari 2021)
HANZA | Small Cap | 14,90 kr | KÖP
Vi menade att bolaget skulle gynnas av strategin med lokala kluster och komplett tillverkning när problemen med globala leverantörskedjor visade sig i pandemin, och när många företag med tillverkning i Asien numera vill ta hem tillverkningen till Sverige och Europa.
Förutsättningarna för att så blir fallet på lite sikt är nog också fortsatt riktigt goda men dessvärre syntes inte alltför mycket av detta i Q4-rapporten som istället kom in lite svagare än vad vi hade väntat oss då pandemin inte har släppt taget om industrimarknaden. Besvikelsen var dock tämligen begränsad och påverkar inte våra prognoser i alltför hög grad på helåret 2021 och framåt.
En viss besvikelse var Q4-rapporten ändå i viss mån. Nettoomsättningen i perioden uppgick till 493,7 Mkr (547,9) och minskade därmed med 9,9%, vilket kan jämföras med nedgången på 2,4% i Q3 och ökningen i omsättningen på helåret 2020 som uppgick till drygt 4%. Pandemin som under kvartalet var inne på sin andra fas gjorde att några av Hanzas största kunder drabbades av betydande försäljningsnedgångar. Inte minst gäller detta en större tysk kund inom textilindustrin där volymerna på helåret minskade med cirka 100 Mkr.
Volymbortfallet på grund av pandemin sägs totalt i kvartalet ha varit cirka 25 Mkr och bolaget tappade ytterligare lika mycket (25 Mkr) på grund av åtgärdsprogrammet som initierades i Q2 och innefattade avveckling av volymer i Estland och en avyttrad produktionsanläggning i Åtvidaberg. Som om inte detta var tillräckligt påverkade valutaeffekter omsättningen negativt med 15 Mkr.
På den positiva sidan stärktes efterfrågan på de nordiska marknaderna i slutet av året. Man beslutade därför i december att utöka kapaciteten i Baltikum genom att investera cirka 80 Mkr i en ny produktionsanläggning för komplex montering om drygt 12 000 kvm i Tartu, Estland, med väntad invigning i Q1 i år. Den globala trenden efter pandemin sägs också vara ökad regional och komplett tillverkning med ett hållbarhetsfokus, vilket är helt i linje med Hanzas affärsmodell.
Om omsättningen var en besvikelse så var resultatutvecklingen bättre, om än även där lite sämre än väntat. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar steg till 39,8 Mkr (36,0) motsvarande en marginal om 8,1% (6,6). Efter av- och nedskrivningar förbättrades rörelseresultatet till 15,4 Mkr (8,1), motsvarande en marginal om 3,1% (1,5). Det ska dock sägas att jämförelsekvartalet påverkades negativt med -4,8 Mkr från jämförelsestörande poster bland annat från avvecklingen av en enhet i Kina och återföring av övervärden i balansräkning vid förvärvet av RITTER. Även justerat steg dock rörelseresultatet.
Positivt i kvartalet var även att lönsamheten steg för andra kvartalet i rad inom segmentet ”Övriga Världen” vars ebita-marginal i kvartalet steg till 4,4% (-2,5). Inom segmentet ”Huvudmarknader” minskade samma marginaler till 4,3% (6,1). En utdelning är föreslagen till 0,25 kr per aktie.
Sammantaget var slutkvartalet en mindre besvikelse. Framtiden ser dock fortfarande bra ut när pandemin är över och vi tror att bakslaget utgör enbart ett hack i tillväxtkurvan. Vi bedömer att Hanza framöver har goda möjligheter att ta marknadsandelar med den förstärkta trenden mot regional och komplett tillverkning, vilket gynnar Hanzas klustertillverkning. Bolaget fortsätter också att trycka på att målen om en tillväxttakt på minst 10 % årligen och en rörelsemarginal på 6% är fullt realistiska.
Även om vi inte räknar med att dessa mål nås vare sig i år eller nästa år är värderingen fortsatt låg. P/E-talet för det kommande året och nästa ser i nuläget ut att ligga kring drygt 10 respektive 8, vilket känns attraktivt och ger stort utrymme på uppsidan när marknaden normaliseras. Aktien kan nog tänkas bli ganska trist fram till nästkommande rapport men har rejäl uppsida på lite längre sikt. En rörelsemarginal kring målet 6% nästa år skulle exempelvis ge ett P/E-tal kring 5 (!).
Vi behåller köprekommendationen men riktkursen sänks något till 17 kr (18).