Tobii – rimligt värderad

När vi senast tittade på eyetrackingbolagets aktie i slutet av augusti (Newsletter 1803) upprepade vi vår spekulativa köprekommendation som initierats tidigare.

Tobii rimligt vrderad High Quality

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1833 (9 december 2020) 

TOBII | Mid Cap | 55,9 kr | AVVAKTA

Vi nämnde förvisso att den kortsiktiga potentialen (kurs 51,4 kr) kunde te sig vara begränsad då aktien hade stigit med ca 35% på tämligen kort tid, men att vi trots det såg ytterligare uppsida varför eventuella rekyler framstod som lämpliga köptillfällen.

Sett med facit i hand var bedömningen hyfsat korrekt. Någon större rekyl blev det visserligen aldrig tal om utan aktien konsoliderade i sidled omkring 50-kronorsnivån under några veckors tid för att i början på oktober explodera på nytt och nå nära 69,9 kr som högst. En kursuppgång om ytterligare 35%. Inte alls illa och nog till och med bättre än vad vi själva hade vågat hoppas.

Triggern för den kraftiga uppgången blev nyheten att man inom det största affärsområdet Tobii Dynavox hade inlett samarbetet med Google i syfte att integrera dess Assistent i sina hjälpmedel. Den kraftiga kursreaktionen kan förvisso ifrågasättas då det troligtvis inte kommer att innebära några större intäktsströmmar för Tobii (inledningsvis lär det snarare bli tvärtom) men en lyckad integration gör förstås produkterna än mer attraktiva än de är idag. Detta eftersom det öppnar en ny värld för funktionshindrade som framgent kommer att kunna nå och styra allt från olika underhållningsfunktioner till smarta enheter i det egna hemmet.

Samarbetet med Google är inte det enda positiva som skett inom Tobii Dynavox. Nyligen lanserade man även den senaste generationen av specialundervisningsplattformen Boardmaker som erbjuder en inkluderande utbildningsmiljö för föräldrar, specialpedagoger och skolor till miljontals elever runt om i världen. Den nya versionen av plattformen finns på 14 olika språk och innehåller funktioner från tidigare generationer som kombinerats i en ny programvara för Windows, Mac och Chromebooks. Programvaran kan användas via en vanlig dator, via pekskärm, med ögonstyrning och via ett flertal andra åtkomstalternativ vilket gör den till den mest tillgängliga plattformen på marknaden. Att den dessutom erbjuds som en SaaS-tjänst gör att bolaget förväntar sig fortsatt stabilt inflöde av återkommande prenumerationsintäkter då Boardmaker sedan 30 år tillbaka är den världsledande programvaran för specialundervisning och stödjer utbildning och kommunikation för mer än sex miljoner elever i 51 länder.

Var ovanstående nyheter klart upplyftande så var kanske siffersammanställningen i Q3-rapporten mindre imponerande som en naturlig konsekvens av den rådande pandemin. Koncernens intäkter minskade nämligen med 12% till 317 Mkr (359) jämfört med motsvarande kvartal året innan där samtliga affärsenheter uppvisade sjunkande intäkter. Det som kanske förvånade allra mest var den svaga försäljningen för Tobii Tech som angavs till 43,9 Mkr (48,6).

Bruttomarginalen höll sig däremot stabilt kring 69 % (69) och de vidtagna besparingsåtgärderna har medfört att lönsamheten för hela koncernen har förbättrats något då rörelseresultatet uppgick till -27 Mkr (-32). Förbättringen berodde i huvudsak på minskad förlust inom Tobii Tech där rörelseresultatet summerades till -56,5 Mkr (-73) samt även en del statliga stöd såsom anstånd med betalning av skatter och andra avgifter. Tobii Dynavox redovisade ett rörelseresultat på 26 Mkr (30) och Tobii Pro på 1 Mkr (13).

Efter kvartalets utgång har man slutligen lyckats genomföra försäljningen av SmartBox som man förvärvade 2018 men som ej passerade den brittiska konkurrensmyndighetens nålsöga. I och med transaktionen minskar bolaget skuldsättning med 114 Mkr och uppgår därefter till ca 150 Mkr (merparten leasing).

Tittar vi på bolagets värdering idag motsvarar den nära 5,8 miljarder kronor. En ganska saftig prislapp givet att koncernen fortfarande går med förlust. Tidigare har man haft som mål att under 2020 uppvisa lönsamhet men av förklarliga skäl har detta flyttas fram i tiden med åtminstone ett år och kanske något mer med tanke på att vi ännu inte riktigt mått slutet av pandemin. Förhoppningsvis kan den dock läggas till handlingarna under senare delen av nästa år.

Blir ovanstående verklighet är det inte omöjligt att bolaget som en följd av dels ökad efterfrågan dels vidtagna effektiviseringsåtgärder, når lönsamhet på kvartalsnivå redan i slutet av nästkommande år för att under 2022 uppvisa ett positivt rörelseresultat på helårsbasis. Den höjda aktiekursen indikerar i varje fall att marknaden utgår ifrån att så blir fallet.

Vi säger inte emot men menar ändå att med stegrade förväntningar finns det nu åter utrymme för besvikelser såsom Q3-rapporten i viss mån var. Det positiva är dock att från och med Q2 nästa år torde jämförelsetalen bli betydligt enklare att möta och möjligtvis bidra positivt till sentimentet kring bolagets aktie. Skall man vara helt ärlig borde dock utfallen under nästa år mestadels jämföras med 2019 för att återge rättvisande bild av företagets utveckling.

Efter att länge ha haft positiv syn på bolagets aktie väljer vi i detta nu att slopa vår spekulativa köprekommendation för att istället inta mer neutral hållning då vi menar att aktien förefaller rimligt värderad kring 60-kronorsnivån givet våra prognoser för 2021 och 2022.  På lite längre sikt tror vi alltjämt att bolaget går tämligen ljus framtid till mötes. Pandemin har förvisso medfört att lönsamhetsmålen har förskjutits fram i tiden men vi ser inte att den ska ha förändrat de långsiktiga förutsättningarna för teknologins användningsområden. Snarare tvärtom med tanke på hur stark skjuts framåt som hela digitaliseringsprocessen har fått.

NASDAQ Stockholm
TOBII
Sektor
Teknik
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Tobii AB: Pionjär inom eyetracking-teknologi

Tobii AB är ett svenskt företag som sedan 2001 har specialiserat sig på utveckling av eyetracking-lösningar. Deras teknologi används för att förstå och tolka ögonrörelser, vilket möjliggör interaktion mellan människa och dator inom områden som forskning, spel, medicin och fordonsindustrin. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm under symbolen TOBII.

Under 2023 rapporterade Tobii en omsättning på 604 miljoner SEK. Företaget har ännu inte delat ut någon vinst till aktieägarna, då de fokuserar på tillväxt och återinvestering av vinster i verksamheten.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-12-10 09:35:00
Ändrad 2024-11-13 08:13:49