Top Picks Review

Under fredagen nådde Alcadon upp till riktkursen om 40 kr. En riktkurs som för övrigt kontinuerligt har höjts och frågan är om det inte är dags att göra det ännu en gång då Q1-rapporten som publicerades under fredagen andades onekligen en hel del tillförsikt.

Top Picks Review 6

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1865 (25 april 2021)

Nettoomsättningen ökade i kvartalet med drygt 30% till 170 Mkr (130,6). Justerat för negativa valutaeffekter var ökningen hela 33,3%. Riktigt bra får man väl lov att tycka även om det till stor del berodde på förvärv. Var försäljningsökningen god så var lönsamheten ännu bättre. Rörelseresultatet efter avskrivningar ökade nämligen med hela 71,9% till 16,2 (9,4) och då ingick även här en negativ valutapåverkan (-0,5 Mkr). Dessutom påverkades rörelseresultatet med förvärvskostnader om -1,4 Mkr.

De goda nyheterna tog dock inte slut där. Vinsten på den allra nedersta raden ökade med 60% till 0,61 kr (0,38) i Q1 och kassaflödet från löpande verksamheten summerades till 20,0 Mkr (2,7). Nog ser det alltså ut som om ledningen kring vd Sonny Mirborn har börjat få fason på verksamheten. Framgent kommer man att fokusera på dels organisk tillväxt, dels förvärv. Vid periodens utgång uppgick tillgängliga likvida medel till 41,9 Mkr varav 25,3 i outnyttjad checkkredit. Bolaget uppger att man avser att refinansiera sina lån under året vilket bör kunna leda till lägre finansiella kostnader framgent.

Blickar vi framåt framstår inte värderingen som särdeles utmanande. Tvärtom. Vid snabbkoll i våra excelark är inte P/e talet på årets förväntade vinst högre än 13,5-14. Fortsätter bolaget sedan växa i linje med sin målsättning sjunker den nedåt 11-12 om man blickar mot nästa års estimat. Det kan med andra ord finnas mer att hämta i aktien och vi låter den därför ligga kvar bland våra Top Picks tills vidare och återkommer med uppdaterad riktkurs längre fram.

Magnolia Bostad lyckades inte charma investerarna med sin Q1-rapport. Helt överraskande är det kanske inte då de redovisade siffrorna var klart sämre än under motsvarande period i fjol. Nettoomsättningen summerades till 407 Mkr (446) samtidigt som rörelseresultatet blev negativt och uppgick till -25 Mkr (88). Här var 20 Mkr (-5) relaterat till värdeförändringar på förvaltningsfastigheter. Resultatet före skatt var drygt 100 Mkr sämre än i fjolårets Q1 då det skrevs till -67 Mkr (42).

En sak som skall påpekas är att man inte bör dra särskilt långt gångna slutsatser från enskilda kvartalsutfall i ett projekteringsbolag som Magnolia Bostad trots allt fortfarande är. Hur kvartalssiffrorna ser ut beror ofta på när vissa affärer går till avslut. Tittar man exempelvis på fjolårets Q1 uppgick antalet sålde boenden då till 1184. I årets Q1 var siffran 77. Det totala antalet boenden under produktion är dock drygt 22% högre idag än vad det var under motsvarande period ifjol. Det kommer synas i siffrorna framgent.

Vi tar kursnedgången i aktien med jämnmod och ser ingen större anledning att se över vare sig rekommendation eller riktkurs. Aktien kvarstår även som vår sektorfavorit.

Telia levererade en Q1-rapport som var marginellt bättre än marknadens förväntningar. Intäkterna uppgick till 21 814 Mkr vilket var lägre än motsvarande siffra från ifjol (22,427) men ca 1% över konsensus. EBITDA-resultatet som blev 7 245 Mkr hamnade ungefär i linje med fjolårets 7 277 Mkr. Norge var den region där utvecklingen avvek allra mest åt det positiva hållet samtidigt som Sverige och Finland visade båda på något svagare utfall än väntat. På det stora hela var dock avvikelserna relativt små.

Bolagets VD flaggar för att årets försäljning mest troligt lär hamna i linje med fjolårets medan EBITDA-resultatet borde bli något bättre. Nästa år torde däremot tillväxttakten öka. I år möter man nämligen fortsatt motvind av negativa pandemieffekter som påverkar främst roaming- och annonsintäkter negativt. Båda dessa intäktströmmar förväntas dock förbättras successivt under året och förhoppningsvis återgå till mer normala under nästa.

Allison Kirkby betonade dessutom att hon ser starkt intresse från potentiella partners i teleoperatörens nybildade affärsenhet Telia Asset Management, som äger och hanterar utvalda infrastrukturtillgångar. Här skulle det hända mer under de närmaste månaderna var hennes ord och hon har en historik av att hålla vad hon lovat.

Som vi tidigare påpekat lär inte Telia bli någon kursrusare i närtid. Vi ser aktien snarare som ett alternativ till likvida medel som ju inte avkastar något. Risken i aktien (i synnerhet kring 34-35 kr) får anses vara relativt begränsad. Med det sagt bör det ändå finnas potential om Allison Kirkby och ledningen runt henne lyckas med sin agenda ”Better Telia” som bl.a. innefattar ökad tillväxt. En sådan utveckling ligger definitivt inte i dagens aktiekurs.

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
TELIA
Sektor
Telekom
Stockpicker Newsletter
Telia Company AB: Ledande inom telekommunikation och digitala tjänster

Telia Company AB är en av Nordens och Baltikums största teleoperatörer, med huvudkontor i Solna, Sverige. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster inom mobiltelefoni, bredband och digital-TV till både privat- och företagskunder. Telia är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet TELIA.​
Under 2023 rapporterade Telia en omsättning på 88,561 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning på 2,00 kronor per aktie för verksamhetsåret 2024, i linje med föregående års utdelning.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-04-27 09:15:00
Ändrad 2024-11-13 08:34:12