Top Picks Review

Loomis kom under torsdagen med sin Q1-rapport. Vi hade lågt ställda förväntningar och mycket riktigt var inte kvartalsrapporten särdeles stark som en konsekvens av rådande pandemi.

Top Picks Review 8

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1869 (9 maj 2021)

Intäkterna minskade till 4 483 Mkr (5 329) vilket valutajusterat motsvarar ett tapp på ca 6%. Rörelseresultatet (EBITA) sjönk även det till 358 Mkr (589) och rörelsemarginalen var 8,0% (11,0). Nystartade Loomis Pay som numera rullas ut även i Sverige (tidigare enbart Danmark) belastade rörelseresultatet med 32 Mkr. Justerat för det hade rörelsemarginalen varit 8,7% procent

Det kanske allra viktigaste var det faktum att den amerikanska verksamheten fortsätter utvecklas synnerligen väl. De totala intäkterna sjönk förvisso med nära 11% men lönsamheten förbättrades trots det avsevärt. Rörelsemarginalen i kvartalet nådde imponerande 16,3% (14,8). Utrullningen av Safepoint fortsätter planenligt och försäljningen där ökade med drygt 10% trots pandemin. Det är i linje med målsättningen att växa med 10-15%.

Utvecklingen på den amerikanska marknaden är otvetydigt positiv och förhoppningen är att man även i Europa kommer att uppvisa stark utveckling under primärt andra halvåret. Så här långt har Europa varit ett tydligt sänke. Intäkterna under Q1 var ungefär i linje med amerikanska dito men lönsamheten var desto svagare. Rörelsemarginalen landade på mycket svaga 3% och berodde till stor del på statliga stöd. Redan under Q2 borde man dock med tanke på de sakta men säkert minskande restriktionerna på flertalet håll i Europa, kunna skönja en förbättringstendens. Detta gör att det finns goda möjligheter att Loomis har lagt det allra värsta bakom sig.

Aktien har förvisso utvecklats starkt i år (+20%) men ligger trots det en bra bit under nivåerna som gällde innan pandemin lamslog marknaden. Med effektivare kostnadsstruktur och allt starkare utsikter anser vi det vara omotiverat och ser därmed också värderingen som fortsatt attraktiv. Visserligen tappade aktien på rapportdagen men det gjorde den som bekant även efter Q4 i februari. Idag står den 25% högre.

Under fredagen publicerade ljudboksföretaget Storytel sin Q1-rapport som i det stora hela var i linje med våra och marknadens förväntningar. Detta då merparten av siffrorna redan var kända på förhand. Det som var nytt var resultatutvecklingen samt guidningen avseende Q2. Den har uppenbarligen uppfattats som något svag då aktien föll trots att den redan inför rapporten har uppvisat svag tendens.

När vi tittade närmare på Storytel i mitten på mars var vi något tveksamma till uppsidepotentialen och skrev bl.a. följande:

”När det senast begav sig (Newsletter 1826) nämnde vi att ett nedslag mot 200-kronorsnivån skulle göra aktien riktigt intressant. Kursen har faktiskt varit i närheten av nämnda nivå vid två tillfällen sedan dess. Dels i november (203,5 som lägst) dels nu i februari (205 kr). Båda tillfällen blev till fina köplägen. Kanske bjuds det på fler liknande möjligheter framgent? Buy the dip!”

Ovanstående är också anledningen till att aktien i fredags tog plats i vår Referensportfölj. På nivåer runt 190-200 kr finner vi aktien vara köpvärd. Sedan tidigare ser vi som bekant uppsida mot 245-250 kr vilket vi också har angett som en rimlig värdering utifrån de framtidsförutsättningar som bolaget har skissat upp. Prognosen för Q2 kan möjligtvis ses som något svag men bolagets VD, Jonas Tellander, flaggar tydligt att man förväntar sig bättre utveckling under Q3 som man redan nu förbereder större kampanjer för. Därav bibehåller man också målsättningen för i år som sedan tidigare är att nå streamingtintäkter motsvarande 2,4-2,5 miljarder kronor baserat på 2,1-2,2 miljoner abonnenter vid årets slut. 

I det korta perspektivet är läget något mer svårbedömt. Aktien tyngs just nu av svagt momentum för dels s.k. coronavinnare dels tillväxtbolag som förväntas bli lönsamma först längre fram i tiden. Dessutom kan man inte utesluta att den senaste riktade emissionen (1,1 miljarder kronor) innefattade en rad ”svaga händer” som nu väljer att kliva av när utvecklingen inte varit den önskade.

Sett på längre sikt är potentialen fortsatt betydande under förutsättning att man fortsätter att leverera någorlunda planenligt någorlunda. Om sedan tillväxten just i år är 20 eller 25% är inte det primärt viktigaste. Att bolagets tjänst fungerar väl i Norden är numera tydligt. Det som kvarstår att bevisa är att man kan bli lönsamma även på andra håll i världen. Där borde det krävas fler kunder för lönsamhet (lägre prisbild). Tidigare spådde man att ytterligare 1-3 marknader blir lönsamma i år. Det rörde sig primärt om Finland, Polen eller Ryssland. Därför var det extra intressant att ta del av beskedet att just ett av dem, Polen, utvecklades extra starkt under Q1.

Polen är ett land med stor befolkning (36 miljoner) och väldigt stor läsvana i storstadsregionerna. Storytel är förvisso inte ensamma på marknaden (finns en rad konkurrenter liksom i Sverige) men potentialen att växa borde ändå vara god. Skulle man lyckas nå lönsamhet både där och i Ryssland borde det kunna tas som ett kvitto för att affärsmodellen kommer att fungera internationellt. Vi lägger till aktien bland våra Top Picks.

NASDAQ Stockholm
STORY_B
Sektor
Streamingtjänst
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-05-10 07:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:36:32