Top Picks - Topgolf Callaway, MSGS, Hawesko Holding

Top Picks Topgolf Callaway MSGS Hawesko Holding

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 35 (5 juni 2023)

Topgolf Callaway | Q1

Passligt till att golfsäsongen dragit igång i Norden, fick marknaden ta del av Topgolf Callaways resultat för de första tre månaderna av år 2023. Aktien är ned närmare 20 % bara den senaste månaden, trots att Q1-resultaten i sig inte var särskilt svaga.

På årsbasis steg intäkterna i Q1 med 12 % till 1167 MUSD, men justerat EBITDA var 7 % sämre än ifjol och landade på 157 MUSD under januari till mars i år. I förhållande till Q1/2022 föll vinsten med cirka
34 % under årets första tre månader, till 0,17 USD per aktie (non-GAAP). Utgående från Quartr, som på basen av 10 analytikers estimat tagit fram en konsensusprognos, överträffade Topgolf Callaway förväntningarna på såväl topline som vinsten detta kvartal.

Med ovan i beaktande var det alltså inte resultaten i sig som var svagare än väntat, utan marknaden tog fasta på annat. Ledningen justerade även upp guidance för i år marginellt och siktar nu på 4420 – 4470 MUSD i nettoomsättning samt 625 – 640 MUSD i justerat EBITDA. Det som däremot försämrats är bolagets Net Leverage Ratio, vilket förenklat kan beskrivas som nettoskulden dividerat med justerat EBITDA under de senaste 12 månaderna. Detta tal har ökat från 3,0x den 31 mars ifjol, till 4,1x vid slutet av Q1 i år. Per den sista december visade nyckeltalet 3,4x. Det, i kombination med att bolaget redovisade ett negativt kassaflöde från den operativa verksamheten på över 150 MUSD i det första kvartalet, gör både en och annan investerare fundersam. Ledningen upprepade dock att man fortfarande räknar med att ha ett positivt fritt kassaflöde före slutet av år 2023.

Hawesko Holding | Q1

Den tyska aktören Hawesko, som bland annat säljer vin, sprit och andra alkoholhaltiga drycker via e-handel, gav den 10 maj ut resultaten för det första kvartalet i år. Totalt omsatte bolaget 153,1 MEUR i Q1 i år, vilket innebar att tillväxten på årsbasis uppgick till 3,6 %. I årets första kvartal är dock Global Wines & Spirits konsoliderat och ifall man exkluderar för den effekten var tillväxten 2,4 %. Hawesko förvärvade en post i det ovannämnda tjeckiska bolaget sommaren 2022.

Tyska Hawesko var en av de aktörer som gynnades av COVID-19 pandemin och lyckades öka såväl försäljningen som marginalerna. Det vi ser nu är dock att Hawesko sakta mak återgår till en mer rimlig tillväxt och lönsamhet. Brutto- och EBIT-marginalen uppgick i det första kvartalet till 43,6 % respektive 3,7 %. På årsbasis innebar det ett tapp på 0,9 respektive 1,2 procentenheter. I förhållande till innan COVID-19 epidemin, är både rörelseresultatet och marginalen fortsatt dock på en högre nivå.

För 2023 spår ledningen en försäljningstillväxt på + 2 till -3 % och ett rörelseresultat (EBIT) på 37 – 42 MEUR.

MSGS | Q1

Det amerikanska sport- och underhållningsbolaget Madison Square Garden tillkännagav resultaten för det tredje kvartalet den 4 maj. Framtill den 31 mars med andra ord, då det brutna räkenskapsåret avslutas den sista juni.

Bolaget redovisade intäkter under det tredje kvartalet på 382,7 MUSD (Q3/22: 337,8) och ett EBITA på 98,1 MUSD (Q3/22: 81,5). Vinsten per aktie landade på 2,19 USD under januari – mars i år, vilket förvisso var bättre än under Q3 ifjol men sämre än vad marknaden förväntat sig.

Ledningen pratar om en robust efterfrågan på såväl New York Knicks som Rangers i det tredje kvartalet, delvis drivet av att såväl NBA- som NHL-säsongen närmar sig sitt slut.

Aktien är ned cirka 15 % på en månad, men ser förstås fortsatt dyr ut på basen av traditionella värderingstal. Dessa berättar dock inte hela sanningen, då de anrika klubbarna MSGS äger anses vara värda bra mycket mer än vad som återspeglas i marknadsvärdet idag. Det här kan man läsa mer om i vår senaste analys av bolaget i mars (Foreign Affairs #29).

Petco Health & Wellness | Q1

Amerikanska Petco, som tillhandahåller allt från mat till veterinärtjänster för husdjur, presenterade den 24 maj sin Q1-rapport. Resultaten under  februari – april föll tyvärr inte marknaden i smaken, varpå aktien tappade över 20 % under handelsdagen.

I förhållande till analytikernas estimat (källa: Quartr), var dock såväl omsättningen som den justerade vinsten  bättre än experterna förutspått. Intäkterna uppgick till 1,56 miljarder USD, vilket innebar en tillväxttakt (YoY) på cirka 5 %. Segmenten Consumables (11 % YoY), Services (25 %) och Digital (11 %) drev upp tillväxttakten.

Den justerade vinsten landade på 0,06 USD, jämfört med 0,14 USD under samma period året innan. I siffran ovan har Petco justerat för kompensation till anställda samt en del andra poster. Utan dessa redovisade bolaget faktiskt en förlust i kvartalet på 0,01 USD per aktie (Q1/2022: 0,09 USD).

Det fria kassaflödet, enligt Petcos definition, var negativt i Q1 (-24 MUSD) och vid periodslut den sista april uppgick nettoskulden till cirka 1,5 mdr USD. De likvida medlen minskade o sin sida till 593 MUSD samtidigt som Petco upprepade att såväl kassaflödet som att stärka balansräkningen är några av huvudfokusen framgent. I år har Petco amorterat cirka 60 MUSD på sina räntebärande skulder.

Det råder ingen tvekan om att den för höga skuldsättningen, i kombination med stigande räntor, gör att många söker avkastning på annat håll. Det här var dock ingen nyhet, så det kraftiga fallet berodde antagligen till en del på andra orsaker.

Ett sådant är att Petco upplever en marginalpress och EBITDA-marginalen (just.) föll med en procentenhet från Q1/2022 till 7,1 %. En av orsakerna till den sämre lönsamheten är att husdjursägare skiftat från diskretionära varor, där marginalerna är högre, till mer kritiska varor för husdjuren som till exempel mat.

Trots kostnadspress och en vikande efterfrågan till följd av konjunkturen, höll sig ledningen positiv och upprepade den tidigare angivna guidningen för innevarande räkenskapsår som avslutas den sista januari 2024.

Med hänsyn till Petcos höga skuldsättning är det dock viktigt att efterfrågan fortsatt hålls någorlunda stabil för att man inte ska bryta mot några covenanter och kan fortsätta amortera på skulden.

Förändringar

Efter Foreign Affairs #35 tar Sega och Infineon plats i Top Picks, medan Taiwan Semiconductors och Endor lämnar. Det förstnämnda bolaget har uppnått riktkursen på 100 USD förra veckan, medan Endor lämnar efter att både aktiekursen och verksamheten har utvecklats svagt en längre tid. Mer om detta kan man läsa om på sidan 15.

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2023-06-11 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:39:23