TopRight – Skapar en ljus framtid
2019 var året där ljusteknikbolaget TorRight Nordic genomförde ett flertal strategiska förvärv som skapade en koncern vars fokus idag är att erbjuda det senaste inom ljusteknik och digitalt glas.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1878 (27 juni 2021)
TOPR | Nordic SME | 7,89 kr | KÖP
Tillsammans med de helägda dotterbolagen Ferm & Persson, HISAB, Visual Solutions och TD Light, tar man ett helhetsgrepp om projekt för innovativa exponeringsupplevelser, smarta byggnader, flexibla ytor, avancerade tekniska konstruktioner och energibesparande miljöer.
Kunderna är allt från arkitekter, byggare, innovationsföretag, utvecklingsledare, fastighetsbolag, industrier, samhällsaktörer och tech-bolag. M&A-aktiviteten har lyft nettoomsättningen från 7,5 Mkr år 2018 till 44 Mkr i fjol, där man dessutom gynnades av kraftig organisk tillväxt inom samtliga tre affärsområden: TopSolutions, TopConstruction och TopEnvironment. Det positiva momentumet har dessutom accelererat sedan början av detta år och i Q1-rapporten redovisade man en orderbok på 250 Mkr, motsvarande en tillväxt om 70% sedan förra rapporten.
Särskilt bra går det för TopConstruction som fokuserar på konstruktionslösningar till industri och företag. Här har man bland annat utfört uppdrag för Västlänken, PEAB och Serneke och i början av 2021 har man träffat stora nya avtal inom avancerade stål- och glaskonstruktioner.
Mycket lovande är även potentialen inom TopSolutions där man använder ny teknik för att skapa kundanpassade upplevelselösningar med inriktning mot varumärkesexponering och företagsprofilering. Ett bra exempel är samarbetet med elbilstillverkaren Polestar, där TopRight är strategisk leverantör av digitala lösningar. Under 2021-22 kommer ett flertal showrooms på Polestars nya marknader att utrustas med bolagets upplevelselösningar till ett totalt avtalsvärde på runt 70 Mkr.
Generellt befinner sig retailbranschen i en förändringsperiod till följd av digitaliseringen som har lett till större behov att kunna interagera med konsumenten i en virtuell miljö. Andra exempel på namnkunniga kunder till TopRight är sportkedjan XXL samt ett flertal ICA-butiker, som använder bolagets innovativa LED-teknik. Dessa kompletta LED-belysningslösningar är kostnadseffektiva, energisnåla och miljövänliga, och det är just helhetsgreppet som utgör konkurrensfördelen med allt under ett tak, från design och integration till dimbarhet, justering av ljustemperaturen och närvarostyrning.
En stor del av efterfrågan drivs således av strukturella trender och Corona pandemin har inte haft en negativ effekt i detta avseende. Däremot har vissa projekt blivit framflyttade och leveranser försenade. Försäljningen har därför inte riktigt hängt med den urstarka orderingången, även om första kvartalets nettoomsättning om 27,9 Mkr var långt över de 6,5 Mkr under samma period i fjol. Flera av projekten förväntas nu ske från och med augusti och framåt, och ledningen räknar med en omsättning på koncernnivå om 200 Mkr för 2021 (rullande 12 månader).
Lönsamhetsmålet är satt till en rörelsemarginal om 5-8% för 2021 – 2022, vilket kan jämföras med de 2% som man rapporterade för 2020 och i inledningen av detta år. Det är dock först nu som man kan förvänta sig frukterna av integrationsarbetet som har pågått de senaste kvartalen, tex i form av sänkta fasta kostnader och ökade synergier mellan bolagen. Å andra sidan har man förstärkt ledningen med affärschefer, säljare och controller för att säkerställa den framtida expansionen. Den ska dessutom forceras ytterligare med fler förvärv och i början av mars lämnades ett uppköpserbjudande till aktieägarna i glastillverkaren ChromoGenics som omsatte 15 Mkr i fjol och kombinerar traditionella fönster och konstruktioner av glas med innovativ teknik.
För varje 0,74 aktier i ChromoGenics erbjuder man 1 aktie i TopRight, men så sent som i början av juni avrådde ChromoGenics styrelse sina aktieägare att acceptera uppköpserbjudandet. TopRights ledning i sin tur är, emellertid, övertygat att man tillsammans med ChromoGenics kommer kunna förändra glas- och byggmarknaden och ta en framträdande position. VD Anders Myrbäck ser dessutom många möjliga synergier kopplat till bland annat skalfördelar och korsförsäljning. Enligt bolagets bedömning skulle det befintliga rörelsekapitalet vara tillräckligt för att finansiera den planerade konsoliderade verksamheten under en kommande 12-månaders period. Likviditetsbufferten om 2,1 Mkr var dock inte alltför stor vid slutet av mars, men kassaflödet från den löpande verksamheten var i alla fall positivt i Q1.
Med eller utan ChromoGenics - framtiden ser ljus ut och den starka orderingången talar sitt tydliga språk. Icke desto mindre har aktien backat 7% hittills i år och börsvärdet uppgår i skrivande stund till drygt 210 Mkr. För ett bolag som snart förväntas omsätta 200 Mkr, växer kraftigt och som dessutom är lönsamt är det förvånansvärt lågt. Justerat för nettoskulden motsvarar värderingen omkring 20x det förväntade rörelseresultatet (EV/EBIT), en multipel som dessutom lär sjunka snabbt givet kombinationen av betydande organisk tillväxtpotential och en tydlig M&A-agenda. Med ovanstående som utgångspunkt landar vi i en köprekommendation med en initial riktkurs på 10 kr.