Topright – Välfylld orderbok inför hösten
På många sätt går ljusteknikbolaget TopRight från klarhet till klarhet. Efter ett flertal förvärv de senaste åren har en ny struktur skapats, inklusive ett gemensamt varumärke och en förstärkt säljorganisation.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1891 (1 september 2021)
TOPR | Nordic SME | KÖP
Efterfrågan på koncernens lösningar är dessutom fortsatt stark, vilket syns i orderingången som under Q2 ökade med 380%, jämfört med samma period i fjol, till 120 Mkr. Med ett värde om 268 Mkr vid slutet av juni är orderboken därmed välfylld.
Samtidigt kämpar bolaget för tillfället med en rad omvärldsfaktorer som har lett till en försening av projektleveranser. Kvartalets nettoomsättning ökade därför med ”bara” 9% till 26,3 Mkr. Det är särskilt olyckligt under en period där man har haft betydande kostnader för att forma den nya effektivare företagsstrukturen. Konsekvensen var att rörelseresultatet (EBIT) mellan april och juni landade på -11 Mkr, vilket givetvis var sämre än man tidigare hade hoppats på.
Det är dock viktigt att poängtera att främsta anledning för resultatbesvikelsen var alltså förskjutningar av utleveranser, snarare än cancelleringar, och ledningen har varit tydlig med att man räknar med en återhämtning under andra halvåret i år. Uppmuntrande i sammanhanget är att man har sett uppstart av många projekt under sensommaren, vilket talar för att målsättningen om en omsättning på 160 Mkr under 2021 kommer kunna infrias. För 2022 räknar man numera med en omsättning på 280 Mkr, med en rörelsemarginal på 7%.
Vi ser ingen anledning att tvivla på kvalitén av orderboken eftersom kundlistan utgörs av välkända namn såsom ICA, Polestar, XXL, Göteborgs Stad, Øresundsbro Konsortiet och NCC. Det är varken TopRights eller kundernas fel att flera projekt och installationer har tvingats flyttas fram, mestadels till följd av coronapandemin, men i vissa fall även försenade bygglov och komplexa projekt med längre beslutsprocesser än vad kunden själv estimerat.
Utmaningar såsom störningar i globala logistikkedjor, förlängda ledtider och brist på material är dessutom inte unika för TopRight senaste månader, men snarare något som har lett till förseningar i många branscher. I bolagets fall har man upplevt så mycket som tripplade leveranstider på exempelvis skärmar till showrooms.
Fler analyser hittar du i Stockpicker Newsletter - teckna prenumeration här
En annan del som tyngde resultatet under Q2 var processen kring budet på ChromoGenics, vilken medförde en del externa kostnader som givetvis bör betraktas som extraordinära. Dessvärre uppnåddes inte villkoren om att TopRight skulle blir ägare av minst 60% av det totala antalet aktier och affären blev följdriktigt inte av.
Ledningens M&A-ambition kvarstår, emellertid, och framtida företagsförvärv är högt upp på agendan. Dessa kommer med störst sannolikhet behöva göras med hjälp av en nyemission, då balansräkningen fortfarande visar tydliga spår av tidigare investeringar. Vid slutet av juni hade man 1,1 Mkr i likvida medel, samt långfristiga skulder på 10,4 Mkr. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 7,4 Mkr under det senaste kvartalet.
Förutom en hävstångseffekt från den förväntade volymökningen, bör lönsamheten framöver även gynnas av frukterna av de genomförda förändringsåtgärderna. Bland annat har man samlokaliserat alla verksamheter, vilket på sikt kommer leda till en nästintill halverad hyreskostnad. Det har även införts en hårdare projektstyrning och organisationen har effektiviserats. Vd Anders Myrbäck är därför optimistisk att det kommer synas en positiv effekt på resultatet redan under Q3 och Q4 i år.
Får han rätt i sin senaste prognos så motsvarar dagens börsvärde justerat för nettoskulden omkring 1,6x årets försäljning (EV/Sales). Når man även målsättningen för nästa år, så innebär det en EV/Sales-multipel på 0,7x och en EV/EBIT multipel på under 10. Den typen av värdering tyder på en viss misstro från placerarnas sida, mest sannolikt kring varaktigheten av orderboken. Som tidigare nämnt, är det ingenting som oroar oss, så länge inte några större oväntade makroekonomiska problem dyker upp.
Med det som utgångspunkt upprepar vi vår positiva syn från i juni (Newsletter 1878) och ser fortfarande kurser kring 10 kr som realistiska på 12 månaders sikt.